Με τις απαντήσεις που έδωσαν οι υπηρεσιακοί σε ερωτήσεις περιφερειακών συμβούλων, από το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και τη Διαχειριστική Αρχή για το πρόγραμμα των 40 εκ. ευρώ, συνεχίστηκε το περιφερειακό συμβούλιο.
Στη συγκεκριμένη δράση δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι μεσαίες επιχειρήσεις, διευκρίνισε ο κ. Σπ. Σκοτίδας (ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ), λέγοντας πως «Δεν είχαμε πολλά περιθώρια να περιορίσουμε το μέγεθος» και προσθέτοντας πως «αυτό που συνέβη το καλοκαίρι ήταν πρωτόγνωρο και κανείς δεν περίμενε τι θα ακολουθούσε… Ο Μπάμπης Κιουρτσίδης είχε την ιδέα και κοιταζόμασταν.
Όταν εγκρίθηκε η δράση από την Κεντρική Μακεδονία, οι υπόλοιπες περιφέρειες άρχισαν να στέλνουν σχέδια για έγκριση. Η Δυτική Μακεδονία ήταν δεύτερη. Ήρθε μια επιστολή, και μας έλεγαν αν θέλετε εγκρίσεις, ακολουθήστε την πρώτη περιφέρεια. Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση, ίσχυσαν για όλες τις περιφέρειες και ήταν πανομοιότητα, γιατί ετέθη ο όρος από το υπουργείο». Σε αυτό, ως προς τα πανομοιότητα κριτήρια, διαφώνησε η κ. Ζεμπιλιάδου με τον κ. Ι. Παπαϊωάννου (Διαχειριστική Αρχή) να απάντησε πως το ύψος της χρηματοδότησης (που ποικίλει ανά περιφέρεια) δεν ονομάζεται κριτήριο. Ο κ. Σκοτίδας, επίσης, είπε πως η αξιολόγηση των αιτήσεων έγινε ανά ΑΦΜ.
Ο κ. Παπαϊωάννου, απάντησε γιατί δεν προσαρμόστηκε η πρόσκληση λέγοντας πως: «Δεν θα μπορούσε να γίνει προσαρμογή στα κριτήρια. Ως προς το ύψος του προϋπολογισμού, έγινε μια, στο ανώτατο ύψος χρηματοδότησης (από 50.000 ευρώ) και αυτό που συζητήθηκε τώρα είναι γιατί δεν μειώθηκε περεταίρω από τις 40.000 ευρώ. Υπήρξε αλληλογραφία έγγραφη με την αντίστοιχη υπηρεσία κρατικών ενισχύσεων και την υπηρεσία θεσμικής υποστήριξης και ζητήθηκε γνωμοδότηση και αν θα μπορούσε να μειωθεί το ανώτατο ποσό, αλλά η απάντηση ήταν ότι θα υπήρχε πρόβλημα ενδεχόμενης έγερσης δικαστικών προσφυγών από επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα να παρθεί η απόφαση από τον περιφερειάρχη ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει.
Κληθείς να απαντήσει αν μπορεί να γίνει αύξηση προϋπολογισμού σε αυτό το πρόγραμμα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι υπάρχουν προβλήματα, γιατί υπάρχουν αποφάσεις ένταξης και δεν προβλέπεται διαδικασία συνέχισης. Θα υπάρχει θέμα κάλυψης του συνόλου των αιτήσεων.
«Αν υπήρχαν όλα τα χρήματα για να καλυφθούν όλες οι προσκλήσεις, το ερώτημα ήταν θα έπαιρναν όλοι την επιδότηση η απάντηση ήταν ότι θα έπαιρναν όλοι και όσοι θα είχαν βαθμολογία μηδέν. Αν ήταν λιγότερες οι αιτήσεις θα την έπαιρναν όλοι τη χρηματοδότηση. Αρκετές αιτήσεις έχουν σκορ μηδέν», είπε επίσης.
Τα κριτήρια δουλεύουν ανεξάρτητα από μόνα τους, είπε επίσης ο κ. Παπαϊωάννου της Διαχειριστικής Αρχής. Από τις 4700 αιτήσεις που κατατέθηκαν, φαίνεται ότι οι μηδέν επιχειρήσεις μπήκαν μέσα που είχαν βαθμολογία μόνο από θέσεις εργασίας. Επίσης, 15 επιχειρήσεις μπήκαν και δεν είχαν μείωση του τζίρου, τόνισε. Ακόμη το 89% των εγκεκριμένων έχει μέχρι 5 εργαζόμενους, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και οι υπόλοιπες έχουν λιγότερους από 10. Ο μ.ο. της χασούρας όσων εγκρίθηκαν ήταν στο 55%.
Για τη μείωση του πλαφόν απάντησε και ο κ. Παπαϊωάννου, λέγοντας πως οι απαντήσεις που τους δόθηκαν από τους φορείς που απευθύνθηκαν, ήταν ότι τυχόν νομικές αντιρρήσεις θα έπρεπε να τις δει το νομικό τμήμα του περιφερειάρχη.
Ως προς το ασυμβίβαστο, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε πως η κάθε υπηρεσία έχει το δικό της πλαίσιο που δημιουργεί πλαίσιο ασυμβίβαστου. Οι προσκλήσεις, διαχρονικά, δεν λέει με ποιος έχουν ασυμβίβαστο. Δεν φιλτράρεται ρητά από την πρόσκληση. Αυτοί που θα έχουν, πιθανώς ασυμβίβαστο είναι άπειροι.
Για την εκ νέου ερώτηση για το εάν έπρεπε να μειωθεί το πλαφόν των 40.000 ευρώ, ο κ. Παπαϊωάννου είπε και πάλι ότι υπήρχε ο ενδοιασμός για νομικές εγέρσεις από επιχειρηματίες.
Κσαπίδης: «Σταθήκαμε σύννομοι»
Λαμβάνοντας το λόγο εκ νέου ο περιφερειάρχης απάντησε πως δόθηκαν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, λέγοντας πως «δόθηκε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να δώσει πρώτη η περιφέρεια αίτηση για το πρόγραμμα και ότι «η διεκδίκηση των 30 εκ. ευρώ δεν ήρθε από μόνη της. Πετύχαμε την υπερδέσμευση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για το «ταβάνι» είπε πως υπήρχε η προοπτική να «βρεθούμε νομικά μπλεγμένοι», χωρίς νομικό τμήμα αλλά μόνο με νομικό σύμβουλο. «Σταθήκαμε σύννομοι και κατά τις εισηγήσεις των αρμοδίων», προσέθεσε ο κ. Κασαπίδης.
Είπε, επίσης, ότι ζητούν περισσότερα χρήματα από το ΠΕΠ από την κυβέρνηση με μια πρώτη προσέγγιση να αγγίζει τα 20 εκ. ευρώ, ενώ και ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύθηκε για ένα ποσό για τη Δ. Μακεδονία και αυτό έγινε μετά από πίεση της περιφερειακής αρχής.
Για τη σύγκρουση συμφερόντων, ο περιφερειάρχης είπε ότι είναι απόλυτα νόμιμη η διαδικασία που ακολουθήθηκε.
«Η δεύτερη φάση της πανδημίας άλλαξε δραματικά. Ρωτήσατε αν θα αλλάζαμε κάτι, θα αλλάζαμε γιατί τώρα η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Τρέξαμε να καλύψουμε τη ζημιά της πρώτης φάσης της πανδημίας. Δείξαμε δείγματα γραφής, πήραμε αποφάσεις. Μόνο η Δ. Μακεδονία πέτυχε νέο πρόγραμμα 5 εκ. ευρώ και δώσαμε οδηγίες να μπουν όλοι όσοι πλήττονται», είπε επίσης.
Στάθης Κωνσταντινίδης: “Θέμα ημερών το νέο πρόγραμμα”
Ο βουλευτής ΝΔ κ. Κωνσταντινίδης, λαμβάνοντας το λόγο, συνεχάρη την περιφερειακή αρχή για τις πρωτοβουλίες διαφάνειας που πήρε, ώστε να μην μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο.
«Αυτό που ειπώθηκε στις συζητήσεις με τον υπουργό, είναι πως το πρόγραμμα υιοθετήθηκε ως έχει. Θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα για τη Δ. Μακεδονία το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι θέμα ημερών. Υπάρχουν δυσκολίες ώστε να περιοριστεί η πρόσθετη ενίσχυση. Ζητήσαμε να μην πάνε επιπλέον χρηματοδοτήσεις σε όσους ήδη ενισχύθηκαν και να μπουν ρήτρες για να ενισχυθούν περισσότεροι. Μας υποσχέθηκε ο υπουργός να συνεργαστούμε», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
«Συνάδελφός σας είπε ότι το πρόγραμμα μπορούσε να το αλλάξει η περιφέρεια, όπως ειπώθηκε μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό», τον ρώτησε ο κ. Γιάτσιος, με τον βουλευτή να απαντάει πως : «Δεν αντιλαμβάνομαι καμία διάσπαση. Το πώς μπορεί να αποδώσει κάποιος έναν ελεύθερο διάλογο μετά από μια συζήτηση είναι υποκειμενικό».
Καρυπίδης: “Πρέπει να αναγνωρίσετε τα λάθη που έγιναν”
Ο Θ. Καρυπίδης αναγνώρισε τη δουλειά που έκαναν τα υπηρεσιακά στελέχη, λέγοντας πως τα ζητήματα νομιμότητας που εγήρει η Γ. Ζεμπιλιάδου πρέπει να τα δουν. Επίσης, αναρωτήθηκε πως ο κ. Λυσσαρίδης ήξερε πριν ανακοινωθούν τα ονόματα πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι. «Εγώ δεν βάζω ζήτημα για τους αντιπεριφερειάρχες. Αν κάποιος αντιπεριφερειάρχης μου ήθελε κάτι τέτοιο, θα τον διευκόλυνα να πάει στη δουλειά του», είπε επίσης.
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις πρακτικές της, κάνοντας λόγο για μείγμα ολιγωριών.
“Πρέπει να αναγνωρίσετε τα λάθη που έγιναν. Ο κόσμος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος», συμπλήρωσε.
Γ. Αμανατίδης: Τι είπε για το νέο πρόγραμμα
“Η κουβέντα που έγινε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο απέχει πολύ από τη φρασεολογία που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Είμαι πολύ ικανοποιημένος”, είπε αρχικά ο κ. Αμανατίδης.
Σε σχέση με τα κριτήρια και την προσαρμογή δόθηκαν οι κατάλληλες διευκρινήσεις και αν γινόταν κάτι, θα κρίναμε την περιφερειακή αρχή ότι κάτι λάθος έγινε , τόνισε επίσης.
Για τη συνάντηση με τον υπουργό: “Είχα ζητήσει με ερώτησή μου διακριτική ευχέρεια στο νομό. Δεν ήμουν στη συνάντηση, αλλά ήταν πολιτική συνάντηση. Δεν μπορούν να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα. Θα ρωτούσα αν έχει γνώση των απαντήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών για το «ταβάνι» και αν έχει γνώση, αν εξακολουθεί να λέει ότι το όριο μπορούσε να μειωθεί και τι θα έκανε σε μια νομική διαμαρτυρία. Θα έπαιρνα τις απαντήσεις και θα είχα μια άποψη. Θέλει η κυβέρνηση να βοηθήσει την περιοχή και θα το κάνει. Δεν θα το κάνει με πόρους, όπως τα 10 εκ. που έγιναν 40. Θα βγάλει ένα δικό του πρόγραμμα, Δ. Αττική και Κοζάνη, θα έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, πιο αυτόματη”.
Για την πρόσθετη χρηματοδότηση: “Φαίνεται ότι δεν θα δοθούν πρόσθετα χρήματα και ζητούμενο είναι τι θα κάνει ο περιφερειάρχης με τα 20 εκ. που μπορεί να εξοικονομήσει. Όσες προκηρύξεις και να γίνουν θα υπάρχουν κάποιοι που δεν θα χρηματοδοτηθούν. Το ποσό θα μπορούσε να δοθεί στους; Επιλαχόντες και για όσους δεν φτάσει να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου”.
Υπό το πρίσμα των απαντήσεων που είπε ο περιφερειάρχης, εκτιμώ ότι πήρε την καλύτερη απόφαση, είπε για το θέμα του «ταβανιου» στο πρόγραμμα.