Σε συνέχεια της ανοιχτής διαδικτυακής συζήτησης του περιφερειάρχη με πολίτες για το πρόγραμμα 40 εκ. ευρώ, σε ερώτηση του, ο επιχειρηματίας Σάκης Τσαμπούρης αναφέρθηκε στην επιχορήγηση που έλαβαν αντιπεριφερειάρχες και ποιος έθεσε τα κριτήρια: «Δεν θα σταθώ στα κριτήρια. Γίνεται λόγος για ανθρώπους που ήταν δίπλα σας και αν έπρεπε ή όχι να κάνουν αίτηση. Ας πούμε καλά έκαναν και είναι ηθικό και νόμιμο. Οι άνθρωποι σας, όταν έγινε μείωση ποσού, γνωρίζοντας ότι είναι δικαιούχοι ,είχαν γνώμη στο αν έπρεπε να μειωθεί το ποσό; Αν όχι με ποιους πήρατε απόφαση; Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Άλλοι πήραν μηδέν επειδή κόπηκαν για μισό της εκατό και άλλοι 40 χιλ. ευρώ.
Σε απάντησή του ο κ. Κασαπίδης είπε πως: «Το απάντησα. Ήταν οι υπηρεσιακοί που επεξεργάστηκαν το πρόγραμμα. Τα κριτήρια, εστάλη στην ΕΕ και την Επιτροπή ανταγωνισμού και εγκρίθηκε από τα υπουργεία. Δεν συμμετείχαμε στην έγκριση και αξιολόγηση των κριτηρίων. Υπάρχουν οι επιτροπές στη Δ Μακεδονία, και η μονάδα των κρατικών ενισχύσεων και εδώ στη διαχειριστική, για να μην υπάρχει κάποια καταστρατήγηση των κανονισμών».
Ο κ. Κασαπίδης κλήθηκε να απαντήσει εκ νέου ως προς τον «αθέμιτο ανταγωνισμό», σε ερώτηση και του κ. Γεωργανάκη, που έκανε λόγο για χαμηλότερη επιχορήγηση στο νέο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις, με τον ίδιο να λέει πως «εμείς θα πάρουμε 5,000 ευρώ και οι άλλοι έλαβαν 40.000 ευρώ». Ο περιφερειάρχης είπε πως ήταν άλλη η περίοδος της πρώτης πανδημίας και άλλα τα τωρινά δεδομένα, και η «αγωνία» της περιφερειακής αρχής ήταν να «τρέξει» γρήγορα τις διαδικασίας και την έγκριση του προγράμματος. «Αυτό που λέτε ισχύει, αλλά πλέον οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Αυτή που πέρασε, αν πληρώναμε στις 2 Οκτωβρίου δεν θα υπήρχε αυτή τη διάσταση που ζούμε σήμερα. Οποιαδήποτε τροποποίηση, μου εισηγήθηκαν αρμοδίως ότι ενέχει διάσταση νομικών προσφυγών», είπε ο κ. Κασαπίδης.
«Από την πλευρά μας έγινε το μέγιστο δυνατό για να διαθέσουμε το μέγιστο δυνατό στις επιχειρήσεις», απάντησε στον κ. Τσαμπούρη ο περιφερειάρχης, λέγοντας πως το ερώτημά του δεν απαντιέται και τώρα ζητάει πάνω από την υπερδέσμευση με νέα κονδύλια.
Ο κ. Καδόγλου από τον Εμπορικό Σύλλογο Πτολεμαΐδας είπε πως στις 16/10 και τον Δεκέμβριο κατέθεσαν αιτήματα της περιοχής, μην έχοντας λάβει απαντήσεις. Ο ίδιος είπε πως 5 επιχειρήσεις εμπορικές στην Κοζάνη και 3 στην Πτολεμαΐδα επιχορηγήθηκαν, ενώ έθεσε το θέμα μικρών voucher επιχειρηματικότητας, ζητώντας ενίσχυση ρευστότητας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, έθεσε το θέμα λειτουργίας του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας. Ο περιφερειάρχης του απάντησε πως τα αιτήματα προωθήθηκαν αρμοδίως και δεν έλαβαν απαντήσεις. Για τα voucher έχει απασχολήσει την περιφέρεια και είναι μια από τις επιλογές που εξετάζεται σοβαρά. Το άλλο είναι μια οριζόντια στήριξη με μια ελάχιστη βάση χρηματοδότησης. Για τις ΒΙΠΕ είπε πως προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα και αύριο θα έχει μια συνάντηση με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
Λίγο νωρίτερα ο περιφερειάρχης είπε πως “Δεν υπήρξε καμία σκοπιμότητα, καμία μεθόδευση και κάτι που να ήταν κρυπτών υπό τον ήλιο. Αγωνίζομαι στα θέματα της ηθικής. Θέλω να κάνουμε τη Δ. Μακεδονία έναν τόπο πρότυπο ως προς την επιχειρηματικότητα».