Ο Τακαγιούκι Μοριμότο πήγε στην ΑΕΠ Κοζάνης αλλά η συνεργασία έληξε πρόωρα λόγω του τοπικού lockdown και χωρίς να παίξει σε κανέναν αγώνα
Το ελικοφόρο αεροπλάνο της Sky Express προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Κοζάνης. Το ημερολόγιο γράφει 13 Οκτωβρίου. Η ώρα είναι λίγο μετά τις 8 το πρωί.
Τηλεοπτικές κάμερες, δημοσιογράφοι και παράγοντες της τοπικής ομάδας έχουν στηθεί στις πύλες του αεροδρομίου από αχάραγα. Ο λόγος για να υποδεχτούν τον διεθνή iάπωνα ποδοσφαιριστή, Τακαγιούκι Μοριμότο, ο οποίος στα 31 του χρόνια και με την καριέρα του να έχει πάρει την κατηφόρα τις τελευταίες σεζόν, πείστηκε μετά από μεγάλη προσπάθεια της διοίκησης της ΑΕΠ Κοζάνης να φορέσει τα βυσσινί και να αγωνιστεί στην Super League 2.
Με το που κατεβαίνει από το αεροπλάνο, οι διοικούντες της ομάδας τρέχουν να τον χαιρετήσουν, να του δώσουν μια ανθοδέσμη και ένα κασκόλ με το έμβλημα του συλλόγου και να βγάλουν μαζί του τις πρώτες αναμνηστικές φωτογραφίες.
Εκείνος φαίνεται σαστισμένος. Αυτό φαίνεται και από τις πρώτες του δηλώσεις, οι οποίες γίνονται στα ιταλικά ελέω της πολύχρονης του παρουσίας του στη Serie A. «Ευχαριστώ πολύ για όλα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που με ήθελαν τόσο πολύ. Μου δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να παίξω στην ΑΕΠ. Είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος που είμαι εδώ και θα φτάσω στο μέγιστο κάθε μου προσπάθεια να σκοράρω» δήλωσε και αποχώρησε.
Ποιος είναι ο Μοριμότο και προς τι όλος αυτός ο ντόρος γύρω από το όνομά του; Ο Τακαγιούκι, ή αλλιώς Τάκα, Μοριμότο γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1988 στο Κουασάκι της Ιαπωνίας. Σε ηλικία μόλις 16 χρονών έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έκανε το ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία του ιαπωνικού πρωταθλήματος. Το ταλέντο του ήταν αστείρευτο γι’ αυτό και η Κατάνια τον απέκτησε το 2007. Η πρώτη του συμμετοχή, μάλιστα, στη Serie A συνοδεύτηκε με γκολ, καθώς στο ματς κόντρα στην Αταλάντα πέρασε ως αλλαγή στο 83ο λεπτό και σκόραρε για την ισοφάριση μόλις 5 λεπτά αργότερα.
Στην Ιταλία παρέμεινε για συνολικά 7 χρόνια και οι επιδόσεις του ήταν αξιοσημείωτες: 104 συμμετοχές στη Serie A, 19 γκολ και 4 ασίστ. Όχι και άσχημα. Τον χειμώνα του 2013 μετέβη στο Ντουμπάι για να αγωνιστεί με τη φανέλα της Αλ Νάσρ και από το καλοκαίρι του ίδιου έτους επέστρεψε στην Ιαπωνία όπου και έμεινε ως το φθινόπωρο του 2020. Συνολικά στην καριέρα του μετράει 79 γκολ σε 369 εμφανίσεις, ενώ έχει να υπερηφανεύεται πως φόρεσε 10 φορές τη φανέλα της εθνικής Ιαπωνίας, μεταξύ αυτών και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής το 2010.
Οι ντόπιοι ενθουσιάστηκαν με το άκουσμα της είδησης και περίμεναν πώς και πώς να δουν έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή να φορά τη φανέλα της ομάδας του τόπου τους. Αυτό φάνηκε, μάλιστα, από το ρεπορτάζ της τοπικής εκπομπής της Κοζάνης «Ματιές στα Σπορ», με τον δημοσιογράφο να γυρνά από καφενείο σε καφενείο και από πλατεία σε πλατεία για τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου.
Δεν είναι και λίγο πράγμα άλλωστε να αγωνίζεται ένας διεθνής παίκτης με τη φανέλα μιας ομάδας που δεν υπήρχε πριν από 17 χρόνια. Η ΑΕΠ Κοζάνης δημιουργήθηκε το 2003 ύστερα από τη συγχώνευση 3 ομάδων χωριών της περιοχής και έκτοτε άρχιζε να «καταπίνει» μία μία τις κατηγορίες από τα τοπικά ως και τη Σούπερ Λιγκ 2, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ρόστερ με ποδοσφαιριστές απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, όπως τη Γαλλία, το Καμερούν και την Αϊτή.
Αντιδράσεις στα στέκια των φιλάθλων για την απόκτηση του Μοριμότο!
Ο ίδιος συμμετείχε κανονικά στις προπονήσεις της ομάδας ενώ παρακολούθησε και από τις κερκίδες του γηπέδου τον φιλικό αγώνα κόντρα στον Θεσπρωτό, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακός καθώς πριν από την έναρξή του οι ομάδες τσακώθηκαν για τα αποδυτήρια.
Όλα έδειχναν πως κυλούσαν ομαλά, με τα τοπικά μέσα, μάλιστα, να αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους πως ο Μοριμότο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον φίλο του και συμπατριώτη Σίντζι Καγκάβα, στον οποίο, μάλιστα, πρότεινε, από τη στιγμή που δεν είχε βρει ακόμη ομάδα, να έρθει να προπονηθεί μ’ εκείνη της Κοζάνης.
Η πρώτη προπόνηση του Ιάπωνα Takayuki Morimoto με την φανέλα της Α.Ε.Π. Κοζάνης στην Ξηρολίμνη
Λίγες μέρες, ωστόσο, μετά την έλευσή του, η πόλη της Κοζάνης μπήκε σε τοπικό lockdown μιας και παρατηρήθηκε έξαρση της πανδημίας στην περιοχή. Η ομάδα ανακοίνωσε πως αδυνατεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Super League 2 και η χρονιά μπήκε στον πάγο, μιας και η Football League, μέχρι ακόμη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει ξεκινήσει.
Οι συνθήκες αυτές απογοήτευσαν τον Μοριμότο, ο οποίος προπονούταν χωρίς να γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, για αυτό και στις 10 Νοεμβρίου, 27 μέρες μόλις μετά την έλευσή του, η ΑΕΠ Κοζάνης ανακοίνωσε με λύπη πως η συνεργασία της με τον Ιάπωνα διεθνή ποδοσφαιριστή έληξε πρόωρα, χωρίς καλά καλά να έχει κάνει ούτε μία εμφάνιση με τη φανέλα της ομάδας.
Όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση: «Ήταν, στην κυριολεξία, η μεταγραφή της χρονιάς για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Μοριμότο πείστηκε και δέχτηκε να έρθει να βοηθήσει την ομάδα της ΑΕΠ Κοζάνης, στην προσπάθειά της να καθιερωθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και αγάπη από όλους τους φιλάθλους της Δ. Μακεδονίας, ενώ η μεταγραφή αυτή έγινε κεντρικό θέμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιαπωνία. Δυστυχώς, για τον συμπαθέστατο Ιάπωνα διεθνή άσο, όλα ήρθαν ανάποδα. Η ομάδα δεν έγινε δυνατό να αγωνιστεί στη Σούπερ Λιγκ 2, μετά ήρθε η πρώτη γενική απαγόρευση στην Κοζάνη. Και φυσικά αναβολή του πρωταθλήματος. Πρωτόγνωρες καταστάσεις, που για έναν επαγγελματία είναι καταστροφικές. Ο Μοριμότο εξετάζει την περίπτωση να φύγει για Ισπανία, στον φίλο του και μεγάλο σταρ του ποδοσφαίρου Καγκάβα, όπου θα έχει τη δυνατότητα να προπονείται».
Πώς τα φέρνει η μοίρα όμως. Η Καγκάβα, ύστερα και από τις παραινέσεις του Μοριμότο, υπέγραψε πριν από μερικές μέρες στον ΠΑΟΚ και έγινε έτσι ο 5ος Ιάπωνας ποδοσφαιριστής που φτάνει στη χώρα μας για να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, μετά τον Κέντζι Φουκούντα ο οποίος αγωνίστηκε στον Ιωνικό τη σεζόν 2008-9, τον Ντάιγκο Κομπαγιάσι στον Ηρακλή το 2010-11, τον Νταϊσούκε Σακάτα στον Άρη το 2011 και τον Γιοχέι Κατζιγιάμα στον Παναθηναϊκό το 2013.
Η έλευση του Καγκάβα στην Ελλάδα αναπτέρωσε τις ελπίδες των ντόπιων για την πιθανή επιστροφή και του φίλου του, Μοριμότο. Η διοίκηση της ομάδας, ωστόσο, ανακοίνωσε την οριστική λήξη συνεργασίας με τον Ιάπωνα, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός πως δεν θα φορέσει τη φανέλα της ομάδας και την αβεβαιότητά της για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου εν μέσω πανδημίας. Η ανακοίνωση έκλεισε, μάλιστα, σε άπταιστα ιαπωνικά με το «タカ、また会おう!!!!» που σημαίνει «Τάκα, εις το επανιδείν!».
Ποιος είπε, άραγε, πως τα παραμύθια έχουν πάντα αίσιο τέλος;
«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/