Αυτό το καλοκαίρι με διερευνητική διάθεση και “παρέα” την κάμερα του e-ptolemeos , επιλέξαμε το μοναδικό ΛΑΥΡΙΟ , για το καθιερωμένο θερινό οδοιπορικό μας. Το πανέμορφο Λαύριο είναι η έδρα του Δήμου Λαυρεωτικής και βρίσκεται Νοτιοανατολικά του Νομού Αττικής απέχοντας μόλις 65 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
Είναι από τους πέντε μεγαλύτερους Δήμους της χώρας , γνωστός για τα μεταλλεία που υπήρχαν στην περιοχή. Στην πραγματικότητα η Πόλη του Λαυρίου είναι μία σύγχρονη Πόλη, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Ευρωπαίους εκμεταλλευτές των μεταλλίων και σήμερα την κατοικούν γύρω στις 10 με 11 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής αυξάνετε σημαντικά, λόγω των εξοχικών κατοικιών. Να θυμίσουμε ότι μέχρι πριν από μία 20ετία το Λαύριο ήταν μία αμιγώς Βιομηχανική Πόλη, που ξεπερνούσε τους 20.000 κατοίκους . Κάθε σημείο της Λαυρεωτικής είτε εντός της Πόλης του Λαυρίου, είτε εκτός έχει να μας πει κάτι σημαντικό για την Ελληνική Βιομηχανική και Αρχιτεκτονική εξέλιξη .
Μία επίσκεψη στο Λαύριο μοιάζει με Επιμορφωτικό Σεμινάριο, για την πολιτιστική εξέλιξη των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως σήμερα . Επίσης όπως είναι γνωστό το Λαύριο είναι το τρίτο μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι του Νομού Αττικής και εξυπηρετεί περίπου 180.000 επιβάτες ετησίως . Είναι ένα μοντέρνο λιμάνι που δέχεται επιβατικά και εμπορικά πλοία αναψυχής αλιευτικά και κρουαζιερόπλοια , ενώ από αυτό υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση κυρίως με τα νησιά Κέα και Κύθνο και το Βόρειο Αιγαίο . Επισκεπτόμενος κανείς αυτό τον όμορφο και ευλογημένο τόπο, αξίζει να δει την παλιά Γαλλική Σκάλα φόρτωσης των μεταλλευμάτων στο λιμάνι, το Ρολόι της Ελληνικής Εταιρείας Μεταλλουργίων , το Εργοστάσιο της Γαλλικής εταιρείας που σήμερα στεγάζει το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια που είναι διάσπαρτα στα στενά της Πόλης, χτισμένα κυρίως από τις εταιρείες μεταλλίων .
Επιπλέον τώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, μπορεί κανείς να βουτήξει και στα υπέροχα νερά της Λαυρεωτικής, σε μία από τις πολλές παραλίες της, που καταλαμβάνουν μία ακτογραμμή 85 χιλιομέτρων . Για τους μερακλήδες και λάτρεις του καλού φαγητού , μία επίσκεψη στα γραφικά ουζερί και τις ταβέρνες του Λαυρίου σχεδόν επιβάλλεται για να δοκιμάσουν και να γευθούν τα ολόφρεσκα ψητά ή τηγανητά ψάρια και τις άλλες πεντανόστιμες λιχουδιές! Το Λαύριο έχει δύο από τα πιο επιβλητικά Αρχαιολογικά
Μνημεία της χώρας μας , το πρώτο είναι ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο και το δεύτερο ,που κάποιοι ενδεχομένως να μην το γνωρίζουν, είναι ότι το Λαύριο έχει το πιο αρχαίο θέατρο στον κόσμο χωρητικότητας 5.000 θεατών. Εκκλησιαστικά το Λαύριο υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής με Ποιμενάρχη τον Σεβασμιώτατο κ.κ.Νικόλαο ιδιαίτερα γνωστό ως Επίσκοπο , ενώ πολιούχος του Λαυρίου είναι η προσφάτως εορτάζουσα Αγία Παρασκευή, που το έφερε στο επίκεντρο της επικαιρότητας με μία σειρά θρησκευτικών εκδηλώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιείται ένα ιδιαίτερο “φεστιβάλ” , υπό την αιγίδα του Δήμου Λαυρεωτικής με την επωνυμία “Θορίκια” με συνεχείς Συναυλίες και εκδηλώσεις πολιτισμού.
Σε μία από αυτές τις συναυλίες βρεθήκαμε και εμείς, η οποία ήταν ένα μουσικό ταξίδι και αφιέρωμα στη Μικρά Ασία , από τις χορωδίες και την ορχήστρα του Δήμου, μαζί με τον σπουδαίο Έλληνα τραγουδιστή Γεράσιμο Ανδρεάτο ! Ήταν μία μοναδική μουσική συναυλία, η οποία “έγραψε” και τον επίλογο στο οδοιπορικό μας στο σαγηνευτικό Λαύριο!
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ