Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης
Για τον βίο του μεγάλου Βλατσιώτη ευεργέτη Χριστόδουλου Γαλάνου (αρκετές φορές στη βιβλιογραφία αναφέρεται και ως Γαλανός) έκανα λόγο σε προηγούμενο άρθρο αυτής της στήλης. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθώ στο ταφικό του μνημείο το οποίο βρίσκεται στα νεκροταφεία της Βλάστης.
Ο Ζήκος Τσίρος στο βιβλίο του «Βλάστη: τετράδια της πατρίδας μου» αναφέρει πως όταν πέθανε ο Γαλάνος αρχικά ενταφιάστηκε στην πόλη των Αθηνών. Στις 1 Αυγούστου του 1960, τρία έτη μετά τον θάνατο του, τα οστά του μεταφέρθηκαν στη γενέτειρα του όπου και παρέμειναν για τρεις ημέρες στο ναό του αγίου Μάρκου. Στις 3 Αυγούστου, ενταφιάστηκαν στο νεκροταφείο του χωριού.
Το ταφικό μνημείο του Χριστόδουλου Γαλάνου ακολουθεί τα πρότυπα των αντίστοιχων μνημείων μεγάλων αστικών οικογενειών στο Α΄ Νεκροταφείο των Αθηνών, στο ορθόδοξο νεκροταφείο του αγίου Γεωργίου στην Ερμούπολη, στο νεκροταφείο του Ναυπλίου κτλ. Πρόκειται για ορειχάλκινο άγαλμα το οποίο αναπαριστά μια νεαρή έφηβη κοπέλα. Φοράει φόρεμα, έχει τα πόδια της ενωμένα σε στάση προσοχής και τα μαλλιά της πιασμένα. Πάνω στην μαρμάρινη πλάκα του τάφου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΑΛΑΝΟΣ
ΑΠΕΒΙΩΣΕΝ 1940
ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΓΑΛΑΝΟΣ
ΑΠΕΒΙΩΣΕΝ 1913
ΠΗΝΕΛΟΠΗ Γ. ΓΑΛΑΝΟΥ
ΑΠΕΒΙΩΣΕΝ 1946
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΑΛΑΝΟΣ
ΑΠΕΒΙΩΣΕΝ 1939
ΜΙΝΕΡΒΑ Κ. ΓΑΛΑΝΟΥ
ΑΠΕΒΙΩΣΕΝ 1922
Βλέπουμε πως το μνημείο επέχει θέση σήματος όχι μόνο για τον Χριστόδουλο Γαλάνο αλλά για ολόληρη την οικογένεια του, πρόκειται δηλαδή για έναν οικογενειακό τάφο. Δεν είναι το μοναδικό μνημείο τέτοιου είδους στο νεκροταφείο της Βλάστης: υπάρχει και η «Σιωπή» η οποία επίσης συνδέεται με την οικογένεια Γαλάνου και για στην οποία θα αναφερθώ στο επόμενο άρθρο.