Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης
Ο Δήμος της Εορδαίας έχει το σπάνιο προνόμιο (και την βαριά βεβαίως ευθύνη που αυτό συνεπάγεται) να συμπεριλαμβάνει στα γεωγραφικά του όρια δυο μαρτυρικά χωριά που γνώρισαν από πρώτο χέρι τη ναζιστική θηριωδία και την πλήρωσαν με το αίμα των παιδιών τους: το Μεσόβουνο και τους Πύργους (Κατράνιτσα). Σε προηγούμενα άρθρα αναφέρθηκα αναλυτικά στα δυο μνημεία τα οποία στήθηκαν αντίστοιχα στα δυο χωριά προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των πεσόντων. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθώ σε δυο έτερα μνημεία τα οποία φέρουν την ονομασία «Μνημείο Συγνώμης και Συμφιλίωσης».
Πρόκειται για δυο πανομοιότυπα μνημεία τα οποία στήθηκαν το ένα στην πλατεία των Πύργων και το άλλο εντός του χώρου όπου βρίσκεται το μνημείο πεσόντων του Ολοκαυτώματος του Μεσόβουνου. Στήθηκαν με πρωτοβουλία και έξοδα του ελληνογερμανικού συλλόγου «Διάλογος» μέλη του οποίου έφτασαν στους Πύργους τον Απρίλη του 2014 και αφού ξεναγήθηκαν στο χωριό έπειτα πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στην πλατεία του χωριού φυτεύοντας συμβολικά πλάι σε αυτό ένα δέντρο, σύμβολο ειρήνης και συναδέλφωσης.
Το μνημείο αποτελείται από μια μαρμάρινη πλάκα τοποθετημένη πάνω σε βάθρο, πάνω στην οποία είναι χαραγμένα τα λόγια :
(στο μνημείο του Μεσόβουνου)
ΓΕΜΑΤΟΙ ΝΤΡΟΠΗ
Στην μνήμη των ολοκαυτωμάτων του
Γερμανικού στρατού στο Μεσόβουνο
Στις 23 Οκτωβρίου 1941 και 23 Απριλίου 1944
Θρηνούμε τα θύματα.
Εκφράζουμε σεβασμό στην Αντίσταση
κατά της γερμανικής κατοχής
Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο
είναι κοινή μας αποστολή.
Ελληνογερμανικός Σύλλογος «ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
Από το Ντελμενχορστ της Γερμανίας
23 Απριλίου 1914
Από δίπλα υπάρχει η μετάφραση στη γερμανική γλώσσα.
(στο μνημείο των Πύργων)
70 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα του
Γερμανικού στρατού στους Πύργους
Στις 23 Απριλίου του 1944
Θρηνούμε τα θύματα
Εκφράζουμε σεβασμό στην Αντίσταση
κατά της γερμανικής κατοχής
Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο
είναι κοινή μας αποστολή
Ελληνογερμανικός Σύλλογος «ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
Από το Ντελμενχορστ της Γερμανίας
23 Απριλίου 1914
Από δίπλα ακολουθεί η μετάφραση στη γερμανική γλώσσα.
Ο σεβασμός προς τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι εκφράζουν ειλικρινή μεταμέλεια για τα εγκλήματα των προγόνων τους, είναι δεδομένος και αδιαμφισβήτητος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η σημερινή σύμμαχος χώρα Γερμανία αρνείται την έμπρακτη συγνώμη, δηλαδή τις αποζημιώσεις προς τους απογόνους των θυμάτων της. Επομένως, τούτες οι πλάκες στο Μεσόβουνο και τους Πύργους αποτελούν ισχυρά ηθικά νουθετήματα και παραδείγματα μεταμέλειας μιας ομάδας ιδιωτών, είναι κενές όμως από οποιοδήποτε ιστορικό πρόταγμα και περιεχόμενο. Στην περίπτωση του Μεσόβουνου ειδικότερα, τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο αφού η πλάκα τοποθετήθηκε ατυχώς πλάι στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος…