Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης
Ο οικισμός του Παλαιοχωρίου (νυν Φούφας) υπήρξε – όπως άλλωστε και σχεδόν το σύνολο του λεκανοπεδίου της Εορδαίας – τόπος προορισμού των προσφύγων της Ανατολής μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στο τότε Παλαιοχώρι κατέφτασαν μεταξύ άλλων και προσφυγικοί πληθυσμοί από την Σαμψούντα του Πόντου.
Εννενήντα σχεδόν έτη μετά την άφιξη των πρώτων προσφύγων στον οικισμό, οι απόγονοι τους με την συνδρομή όλων των κατοίκων του χωριού αποφάσισαν να κτίσουν έναν ορθόδοξο ναό ο οποίος θα τιμά τη μνήμη του αγίου Γεωργίου όπως συνέβαινε και στα χωριά των προγόνων τους στην Σαμψούντα.
Ο ναός είναι χτισμένος στην δυτική είσοδο του χωριού, πάνω σε μικρό ύψωμα. Είναι μονόχωρος άνευ τρούλου. Το μικρό σε μέγεθος κωδωνοστάσιο είναι ενσωματωμένο στην πρόσοψη του ναού ενώ μπροστά από την κεντρική θύρα υπάρχει σιδερένιο στέγαστρο. Πάνω από την θύρα υπάρχει αγιογραφία του αγίου Γεωργίου στα δεξιά και αριστερά της οποίας διαβάζει ο επισκέπτης το όνομα του χορηγού και του δημιουργού αντίστοιχα:
ΔΕΗCICOIK.
ANACΤΑCΙΟΥ Κ΄ CABBA
TEΡΕΛΙΔΗ 2013
ΧΕΙΡ
- C. TΩΝΑ
Διαπιστώνουμε λοιπόν πως η αγιογραφία κατασκευάστηκε το 2013 από τον αγιογράφο Σταύρο Τώνα που έλκει την καταγωγή του από την Δροσοπηγή της Φλώρινας. Πλάι στην κεντρική θύρα υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία διαβάζουμε και τις πλέον χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία του ναού:
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΝΑΓΕΡΘΗΚΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ
ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΕ
ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΣΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
ΓΑΜΣΙ-ΤΣΑΜΛΙΚ ΚΑΛΕ-ΚΑΙ ΤΣΑΡΣΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΤΣΙΑΡΣΑΜΠΑ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑΣ
ΈΤΟΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ 27-6-2010