Τα καλύτερα έρχονται για τους Βορειοελλαδίτες µια και το φεστιβάλ κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης είναι προ των πυλών. Αναµένουµε µε µεγάλο ενδιαφέρον τις φετινές συµµετοχές. Το Ελληνικό σινεµά δείχνει να αντέχει ως προς την δηµιουργικότητα. Ο βραβευµένος αστακός του Λάνθιµου κάνει ουρές στις 8 αίθουσες που τον προβάλουν στην Ελλάδα. Έρχεται λοιπόν το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και αν είµαστε τυχεροί ίσως κάποιες ταινίες προβληθούν στην πόλη µας. Περισσότερα νέα θα έχουµε σύντοµα. Για όλους τους φίλους που θα βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη την Πέµπτη 5 Νοεµβρίου (χθες) η ταινία µου Outface προβάλλεται παρέα µε άλλες βραβευµένες ταινίες σε µαγαζί στα λαδάδικα. Δείτε εδώ την εκδήλωση.
Το πολυπόθητο ωρολόγιο πρόγραμμα είναι πλέον στη διάθεση όλων, και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Το 56ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης δίνει φέτος ραντεβού µε το σινεφίλ κοινό από τις 6 έως τις 15 Νοεµβρίου 2015 στην ιστορική έδρα του θεσµού, Ολύµπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιµανιού, δίνοντας το στίγµα µιας δεκαήµερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηµατογράφου. Το 56ο Φεστιβάλ θα τιµήσουν µε την παρουσία τους σηµαντικοί δηµιουργοί που έχουν διακριθεί στο ανεξάρτητο ευρωπαϊκό σινεµά: ο οραµατιστής γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσέν / Arnaud Desplechinκαι ο ρουµάνος κινηµατογραφιστής Μίρτσεα Ντανελιούκ / Mircea Daneliuc, το έργο του οποίου επηρέασε σηµαντικά το νέο κύµα του ρουµανικού κινηµατογράφου.
Σας παρουσιάζουµε τα highlights του 56ου Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης:
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δηµιουργών απ’ όλο τον κόσµο, επιλογές του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, Δηµήτρη Εϊπίδη. Με πνεύµα διερεύνησης και βασικό προσανατολισµό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δηµιουργών, στο προσκήνιο του τµήµατος τοποθετούνται σκηνοθέτες που αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγµατικότητας. Στο επίσηµο Διαγωνιστικό πρόγραµµα συµµετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες µυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσµο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτοµία, καθώς και πέντε ακόµη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερµηνείας, γυναικείας ερµηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγµατος), τα οποία θα απονείµει πενταµελής διεθνής κριτική επιτροπή. Ανάµεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, το Silent του Γιώργου Γκικαπέππα και το Interruption του Γιώργου Ζώη.
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Η ταινία Victoria του Γερµανού σκηνοθέτη Σεµπάστιαν Σίπερ, ένα µονοπλάνο 144 λεπτών, γεµάτο σασπένς και αδρεναλίνη, ανοίγει την αυλαία του 56ου ΦΚΘ την Παρασκευή 6 Νοεµβρίου 2015 στο Ολύµπιον. Ηρωίδα είναι η Βικτόρια του τίτλου, µια Ισπανίδα που ζει στο Βερολίνο. Στη διάρκεια µιας νύχτας γνωρίζει µια παρέα νεαρών, γνωρίζονται, πίνουν, φλερτάρουν, µέχρι το ξηµέρωµα. Και τότε η γνωριµία τους, παίρνει τραγική τροπή, όταν την κάνουν συνεργό σε µια ληστεία. Η Victoria είναι τεχνικά ένας άθλος, γι’ αυτό άλλωστε απέσπασε βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης για διεύθυνση φωτογραφίας στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου (εξ ηµισείας µε τοUnder Electric Clouds). Πρόκειται για µια ταινία που αποπνέει τον αέρα του Βερολίνου και των ανθρώπων του, µε φρεσκάδα και εκρηκτική ένταση µέχρι και το τελευταίο λεπτό.
ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 14 Νοεµβρίου 2015 στο Ολύµπιον, µε την προβολή της ταινίας Τα χρυσά µας χρόνια του Αρνό Ντεπλεσέν που απέσπασε το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήµερο των Σκηνοθετών στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών. Σε αυτή την ελεγεία για τη νεότητα, ο Ντεπλεσέν ακολουθεί τον ήρωά του Πολ Ντενταλούς, σε ένα ταξίδι αναµνήσεων, µε σταθµούς, ανθρώπους και εικόνες που τον στιγµάτισαν. Από την παιδική του ηλικία, και τη µητέρα του, την εφηβεία και τον απαρηγόρητο χήρο πατέρα του, ως τους φίλους, το µέντορά του και φυσικά τον µεγάλο έρωτα της ζωής του. Η ενηλικίωση καταγράφεται µε τον µοναδικό τρόπο του Ντεπλεσέν µέσα από όλα τα στάδια που µένουν χαραγµένα στη µνήµη. Η απώλεια και οι απογοητεύσεις δίνουν τη σκυτάλη στο ξύπνηµα νέων συναισθηµάτων και την ανακάλυψη του εαυτού µας.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2015
Φέτος, το ελληνικό σινεµά πρωταγωνιστεί στο 56ο Φεστιβάλ, µε 20 ταινίες µεγάλου µήκους (14 ταινίες σε πρώτη προβολή κι ακόµη 6 ταινίες που έχουν ήδη πραγµατοποιήσει πρεµιέρα), 16 ταινίες µικρού µήκους που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ της Δράµας, καθώς και 40 ελληνικές ταινίες κινουµένων σχεδίων στο πλαίσιο του αφιερώµατος «70 Χρόνια Ελληνικό Animation», το οποίο αποτυπώνει διαχρονικά το αγαπηµένο κινηµατογραφικό είδος. Επίσης, φέτος, η διοργάνωση τιµά τον καταξιωµένο Έλληνα κινηµατογραφιστή Νίκο Καβουκίδη, ο οποίος έχει υπηρετήσει επί έξι δεκαετίες τον ελληνικό κινηµατογράφο, προβάλλοντας σε πρεµιέρα την ταινία Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955 – 2015, σε σκηνοθετική επιµέλεια του ίδιου. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέµεται στη µνήµη του Μιχάλη Κακογιάννη.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΡΝΟ ΝΤΕΠΛΕΣΕΝ
Το φεστιβάλ πραγµατοποιεί αφιέρωµα στο έργο του γάλλου σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσέν και αποκαλύπτει στο ελληνικό κοινό έναν οραµατιστή δηµιουργό, πιστό σε ένα προσωπικό σινεµά, µε χαρακτήρες, σύµβολα και έννοιες που επιστρέφουν στις ταινίες του σε έναν αέναο κύκλο καλλιτεχνικής εξέλιξης. Χιούµορ που εναλλάσσεται µε το πικρό σχόλιο, λογοτεχνικά σύµβολα και αναφορές, δίνουν έµφαση στις βαθιά ανθρώπινες, ιστορίες που αφηγείται. Σε όλη την πορεία του, ο σκηνοθέτης δεν παραµένει συνεπής µόνο στη γλώσσα και το ύφος, αλλά και στους ηθοποιούς οι οποίοι ενσαρκώνουν τους πληθωρικούς ήρωές του. Ο Ματιέ Αµαλρίκ, η Εµανουέλ Ντεβός και η Κατρίν Ντενέβ παραµένουν ανάµεσα στους σταθερούς συνεργάτες του Ντεπλεσέν. Παράλληλα ο σκηνοθέτης θα δώσει ένα masterclass το Σάββατο 14 Νοεµβρίου, στις 11:00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΙΡΤΣΕΑ ΝΤΑΝΕΛΙΟΥΚ
Φέτος, οι Ματιές στα Βαλκάνια πραγµατοποιούν αφιέρωµα στο έργο του Μίρτσεα Ντανελιούκ, απ’ τους σηµαντικότερους ρουµάνους σκηνοθέτες της δεκαετίας του ’80, αλλά και της µετά-κοµµουνιστικής περιόδου στη χώρα, µε έργο που επηρέασε σηµαντικά τις νεότερες γενιές κινηµατογραφιστών, ενώ την ίδια στιγµή παραµένει σχετικά άγνωστο εκτός των συνόρων της χώρας του. Οι ταινίες του, ανατρεπτικές και υπαινικτικές, απέφυγαν το σκόπελο της λογοκρισίας και λειτούργησαν ως καθρέφτης ενός ολόκληρου λαού.
FOCUS ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΣΙΝΕΜΑ
Το spotlight στο νέο αυστριακό σινεµά του 56ου ΦΚΘ συστήνει νέους κινηµατογραφιστές οι οποίοι, ακολουθώντας το µονοπάτι του ρεαλισµού, καταγράφουν οριακές ανθρώπινες και κοινωνικές καταστάσεις, χωρίς διάθεση ωραιοποίησης, προσεγγίζοντας συχνά τη σκοτεινή πλευρά των συναισθηµάτων. Στο 56ο Φεστιβάλ θα προβληθεί µια επιλογή από αυστριακές ταινίες πρόσφατης παραγωγής που εστιάζουν στις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια, σε περιθωριοποιηµένες οµάδες, στον καταναλωτισµό και τη µετανάστευση, από σκηνοθέτες που συνδέονται µε την ανάγκη να εκφράσουν την εποχή της.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ «70 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ANIMATION»
Το 56ο Φεστιβάλ γιορτάζει τα 70 χρόνια ελληνικών κινουµένων σχεδίων σε συνεργασία µε την ASIFA Hellas (το ελληνικό τµήµα της Ένωσης International Animated Film Society ) και παρουσιάζει µια ανθολογία από 40 µικρού µήκους animation φιλµ, τα οποία αναδεικνύουν διαχρονικά την τέχνη του κινούµενου σχεδίου στην Ελλάδα, από το πρώτο κινούµενο του Σταµάτη Πολενάκη Ο Ντούτσε αφηγείται…, µέχρι τη νέα γενιά δηµιουργών. Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώµατος, το Σάββατο 7 Νοεµβρίου (ώρα 12.30, Αποθήκη Γ’, Λιµάνι), θ α πραγ µ ατοποιηθεί συζήτηση µ ε τίτλο « Οργανω µ ένη παραγωγή animation – Στρατηγική για την επίτευξη ενός δύσκολου στόχου», µε οµιλητές εκπροσώπους της ASIFA Hellas.
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Σταθερά προσανατολισµένοι στην αφρόκρεµα της ανεξάρτητης κινηµατογραφικής σκηνής, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες του 56ου ΦΚΘ υπόσχονται δυνατές κινηµατογραφικές συγκινήσεις, παρουσιάζοντας τις πιο πρωτοποριακές φωνές του ανεξάρτητου παγκόσµιου σινεµά. Φέτος οι ταινίες του τµήµατος προσεγγίζουν ένα ευρύ θεµατικό πεδίο µε αφηγηµατική οικονοµία και διεισδυτική µατιά. Παράλληλα, η ενότητα «Currents» /«Ρεύµατα» παρουσιάζει ταινίες που αφηγούνται γνώριµες ιστορίες µε ριζοσπαστικό τρόπο.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Στο πλαίσιο του τµήµατος Ειδικές Προβολές, θα πραγµατοποιήσουν πρεµιέρα στη Θεσσαλονίκη οι πολυαναµενόµενες ταινίες καταξιωµένων δηµιουργών, αλλά και πολυβραβευµένων νέων σκηνοθετών. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν µεταξύ άλλων οι νέες ταινίες των Αλεξάντρ Σοκούροφ, Απιτσατπόνγκ Βιρασεττάκουν, Τζαφάρ Παναχί, Κορνέλιου Πορουµπόιου, Χιροκάζου Κόρε-Έντα, Ναόµι Καουάσε και Λάσλο Νέµες.
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΑΝΤΑΛ ΑΚΕΡΜΑΝ (1950-2015)
Η σπουδαία Βελγίδα σκηνοθέτις Σαντάλ Ακερµάν που όρισε ένα απόλυτα µοντέρνο σινεµά, µα που αρνιόταν πεισµατικά οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση, έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου 2015, µόλις στα 65 της χρόνια. Η Σαντάλ Ακερµάν διετέλεσε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 37ης διοργάνωσης του ΦΚΘ, το οποίο, ως ένα αντίο, προβάλλει φέτος την τελευταία ταινία µυθοπλασίας που γύρισε η δηµιουργός το 2011, µε τίτλο Η µωρία του Αλµάιερ.
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Είναι ξεχωριστή η φετινή χρονιά στις Ματιές στα Βαλκάνια, το πρόγραµµα που επιµελείται ο Δηµήτρης Κερκινός, µιας και πλάι σε έµπειρους δηµιουργούς, πραγµατοποιούν εκρηκτικά ντεµπούτα νέοι σκηνοθέτες, κυρίως γυναίκες, που µε τόλµη αναµοχλεύουν δύσκολα κοινωνικά ζητήµατα. Οι οικογενειακοί δεσµοί, η καταπίεση της γυναίκας, πολιτικά διαπλεκόµενα, ο απόηχος του πρόσφατου παρελθόντος, πολιτισµικές παραδόσεις και ήθη συνθέτουν ένα συναρπαστικό θεµατικό µωσαϊκό στο φετινό πρόγραµµα.
ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ
Το 56ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραµµα «Νεανική Οθόνη» ταινίες µυθοπλασίας και κινουµένων σχεδίων για µαθητές πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης. Ταινίες από όλον τον κόσµο που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξη της τέχνης του κινηµατογράφου στη µαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη µιας αµφίδροµης ανοιχτής και σταθερής σχέσης των µαθητών µε το χώρο του κινηµατογράφου.
ΑΓΟΡΑ
Η Αγορά, η οποία θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 14 Νοεµβρίου 2015 στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το αναπτυξιακό κοµµάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελµατιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελµατικές συµφωνίες σε µια ανεπίσηµη, φιλόξενη και επαγγελµατική ατµόσφαιρα.
Τα Agora Works in Progress (12 Νοεµβρίου 2015)
Φέτος στα Agora Works in Progress συµµετέχουν 10 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και προέρχονται ή είναι συµπαραγωγές από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουµανία, Γερµανία, Ουγγαρία, Σουηδία. Και φέτος, για Πέµπτη συνεχή χρονιά, συνεχίζεται η συνεργασία της Αγοράς µε την εταιρεία Graal, από τις σηµαντικότερες εταιρείες post-production στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει υπηρεσίες post-production στη βραβευµένη ταινία του τµήµατος.
Το Agora Film Market µε Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (7–14 Νοεµβρίου 2015)
Η ψηφιακή βιντεοθήκη Agora Film Market της Αγοράς του ΦΚΘ προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συγκαταλέγονται στο επίσηµο πρόγραµµα του φεστιβάλ. Φέτος στο Agora Film Market περιλαµβάνονται 226 διεθνείς τίτλοι ταινιών, οι οποίες έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν σε επαγγελµατίες του χώρου (εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων-sales agents, διανοµείς, εκπροσώπους φεστιβάλ), καθώς και σε δηµοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ TV5 MONDE
Το 56ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Πέµπτη 12 Νοεµβρίου 2015 την καθιερωµένη Ηµέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE που πραγµατοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, µε την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Unifrance. Στο πλαίσιο της Ηµέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές 5 γαλλόφωνων ταινιών που περιλαµβάνονται στο πρόγραµµα της φετινής διοργάνωσης. Πρόκειται για τις ταινίες Στη σκιά των γυναικών / L’Ombre des femmesτου Φιλίπ Γκαρέλ, Η ωραία εποχή / La Belle saison της Κατρίν Κορσινί, Τζίµι Π. – Η ψυχοθεραπεία ενός Ινδιάνου των πεδιάδων / Jimmy P. – Psychotherapie d’un Indien des plaines του Αρνό Ντεπλεσέν, Η καρδιά της κυρίας Σαµπαλί / Le Coeur de Μadame Sabaliτου Ράιαν ΜακΚένα και Όπου υπάρχει σκιά / De l’ombre il y a του Νατάν Νικόλοβιτς.
ΒΡΑΒΕΙΟ LUX
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να δουν πρώτοι στην Ελλάδα τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέµει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τα φιλµ Mediterranea του Τζόνας Καρπινιάνο (Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερµανία, Κατάρ), Ατίθασες / Mustang της Ντενίζ Γκαµζέ Έργκυβεν (Τουρκία, Γαλλία, Γερµανία, Κατάρ) και Μάθηµα / The Lesson των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία-Ελλάδα).
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
«Metropolis» (DE 1927/2010)
Προβολή της ταινίας Metropolis µε συνοδεία µουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης Τετάρτη 11 Νοεµβρίου 2015, 21:00 -Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης