Κατά της αλλαγής της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων της Μονάδας 5 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας, στη γνωμοδοτική του εισήγηση για τη μετατροπή της μονάδας από καύσης λιγνίτη σε μονάδα φυσικού αερίου.
Θυμίζουμε ότι η μετατροπή της μονάδας είναι στον σχεδιασμό της ΔΕΗ ώστε να σταματήσει να καίει λιγνίτη και να στραφεί στο Φυσικό Αέριο.
«Η πρόταση εγείρει σημαντικά ζητήματα για την τοπική κοινωνία», τόνισε ο εισηγητής αντιδήμαρχος Νίκος Φουρκιώτης, εξηγώντας πως η νέα Μ.Π.Ε. περιλαμβάνει την τροποποίηση της μονάδας από λιγνιτική σε φυσικού αερίου, με προβλεπόμενη ισχύς 430MW και παύση λιγνίτη το ’28.
«Ο Δήμος έχει σταθερή θέση υπέρ της διατήρησης του καυσίμου του λιγνίτη και την ομαλή μετάβαση με επαρκή χρονικό ορίζοντα. Η αλλαγή δεν διασφαλίζει τη συνέχιση λειτουργίας της ενεργειακής δραστηριότητας, ώστε να στηρίζει την τοπική κοινωνία και αποδυναμώνει το ρόλο της περιοχής», σημείωσε ακόμη ο κ. Φουρκιώτης.
Από την πλευρά της ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Πέτρος Ταταρίδης τάχθηκε κατά της πολιτικής της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση, κάνοντας λόγο «όφελος του κεφαλαίου υπέρ των ΑΠΕ». Τάχθηκε υπέρ του φθηνού ρεύματος για το λαό, τονίζοντας πως μόνο ο λιγνίτης μπορεί να παρέχει το προσιτό αγαθό, αν και είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Ενώ χαρακτήρισε το δήμο «αρωγό» στην κυβερνητική προσπάθεια για την απολιγνιτοποίηση.
Αντιδράσεις στη μετατροπή της μονάδας σε Φ/Α εξέφρασαν το σύνολο των συμβούλων που έλαβαν το λόγο.
«Δεν κάναμε κινήσεις ακόμη και ως δήμος για να αποτρέψουμε την καταστροφική πολιτική», τόνισε ο Γιάννης Καραβασίλης, ασκώντας κριτική τόσο στη δημοτική αρχή όσο και στα συνδικάτα ότι δεν έκαναν το «χρέος τους, αποτρέποντας στην καταστροφή».
Η ΛΑ.ΣΥ. τόνισε πως ψηφίζει την εισήγηση, με το πλαίσιο της δικής της τοποθέτησής της, γεγονός που προκάλεσε διαφωνίες κατά την ψηφοφορία του θέματος.
Ενστάσεις εξέφρασε ο Γ. Καραβασίλης, γιατί δεν προτάθηκε σε ψηφοφορία να γίνει μετά τις γιορτές μια πρωτοβουλία πρόσκλησης των φορέων για κινητοποιήσεις. «Δεν προβλέπεται από τη διαδικασία» του απάντησε σχετικά ο πρόεδρος του σώματος κ. Χαρακτσής, λέγοντάς του ότι θα μπορούσε να την καταθέσει ως πρόταση ξεχωριστά, εκτός ημερήσιας διάταξης.































