Την δημιουργία μιας «ομπρέλας» του υγειονομικού συστήματος που θα καλύπτει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας υγείας του πληθυσμού με 6.000 οικογενειακούς γιατρούς, ανακοίνωσε ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά στον «e-ptolemeos.gr», το κυβερνητικό σχέδιο του κόμματος για την υγεία.
Το σχέδιο της ΝΔ για την υγεία θα προκύψει- σύμφωνα με τον αρμόδιο Τομεάρχη, από τον Χάρτη Υγειονομικών Αναγκών που θα εκπονήσει το επιτελείο του Τομέα Υγείας του κόμματος. Ο Β. Οικονόμου άσκησε δριμύτατη κριτική «στον κ. Τσίπρα και στην παρέα του», καθώς και «στο επικίνδυνο δίδυμο του υπουργείου Υγείας Ξανθού – Πολάκη», οι οποίοι ευθύνονται για την φθίνουσα πορεία της υγείας τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Παράλληλα ανακοίνωσε ένα «νέο μοντέλο διοίκησης» των νοσοκομείων με «περιφερειακό και αποκεντρωμένο χαρακτήρα». Συναντήσαμε τον Τομεάρχη Υγείας στην Κοζάνη στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του που πραγματοποιεί σε υγειονομικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ολοκληρώνεται το απόγευμα της Τρίτης, με ένα συνέδριο στα Γρεβενά με τις θέσεις της ΝΔ για την υγεία.
«Η επίσκεψή μας στη Δυτική Μακεδονία είναι συνέχεια μιας πανελλαδικής περιοδείας στο πλαίσιο του μήνα υγείας, όπως ονομάζεται η πανελλαδική μας δράση. Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφέστατο μήνυμα ότι η υγεία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του κυβερνητικού μας προγράμματος, αλλά και της αντιπολιτευτικής δραστηριότητας», υπογράμμισε ο Β. Οικονόμου. Στη συνέχεια τόνισε ότι «αυτό το οδοιπορικό στην Ελλάδα το ολοκληρώνουμε τον Σεπτέμβριο με μία εκδήλωση για το πρόγραμμα της υγείας, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τομεάρχης Υγείας, όπου θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση για αναστροφή της φθίνουσας πορείας που τα τελευταία δυόμισι χρόνια βλέπουμε να έχει η υγεία στην Ελλάδα- με απόλυτη ευθύνη του κ. Τσίπρα, της παρέας του και της επικίνδυνης ομάδας Ξανθού – Πολάκη που διευθύνει το υπουργείο Υγείας».
Επισήμανε ακόμη ότι «η ΝΔ θα δώσει βάρος και θα εισαγάγει την πρωτοβάθμια υγεία με τον οικογενειακό γιατρό, με την ανάπτυξη του συστήματος υγείας για την ελληνική οικογένεια, για την πρόληψη και την προαγωγή υγείας και με ένα νέο σύστημα οργανωτικό και με ένα νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων ,με περιφερειακό και αποκεντρωμένο χαρακτήρα και με ειδική έμφαση στους χρόνια πάσχοντες στην ψυχική υγεία. Πιστεύουμε ότι μπορούμε μαζί με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση να δώσουμε απάντηση και λύση στην αναποτελεσματικότητα και μετριότητα που σήμερα βιώνουμε».
Ξετυλίγοντας το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ, ο Τομεάρχης Υγείας, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Θα διαμορφώσουμε εκ νέου τον χάρτη των υγειονομικών αναγκών της χώρας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Δηλαδή όταν εδώ βλέπω βασικές ελλείψεις για παράδειγμα στο νοσοκομείο της Φλώρινας, σε ειδικότητες κρίσιμες στην καθημερινότητα, όπως η παιδιατρική κλινική που ουσιαστικά δεν υπάρχει, άρα ένα παιδί που θα έχει κάποιο πρόβλημα υγείας θα φύγει από τη Φλώρινα και θα πάει που; Αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο είναι τύποις. Εμείς λοιπόν κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις, πρώτον σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικών αναγκών, δεύτερον, ρίχνοντας το βάρος στην πρωτοβάθμια υγεία, αναδιανέμοντας την πολιτική μας και την φροντίδα μας και τη στόχευσή μας, στην κατανομή προσωπικού και δομών. Δηλαδή δεν χρειάζεται να φτάνει ούτε το 50% των ανθρώπων, το ποσοστό που πηγαίνει στα νοσοκομεία. Μπορεί στην περιφέρεια αυτό να μην είναι τόσο έντονο, αλλά στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Βλέπεις κάθε μέρα χιλιάδες συμπολίτες μας στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, να έχουν αναξιοπρεπή υγειονομική κάλυψη και φροντίδα, αντιμετωπιζόμενοι ως πολίτες τρίτης κατηγορίας».
Με βάση τα παραπάνω, ο Β. Οικονόμου τόνισε πως «αυτό μπορεί να σημαίνει ότι καλύπτω οπωσδήποτε την πρωτοβάθμιά μου υγεία και φτιάχνω ένα σύστημα 6.000 οικογενειακών γιατρών. Αυτό το σύστημα είναι μία ομπρέλα κάλυψης του πληθυσμού, έχω και διατηρώ τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας που είναι τα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες ΠΕΔΥ, οι οποίες μπορούν να καλύψουν την ανάγκη για τους προληπτικούς ελέγχους και την φροντίδα υγείας του πληθυσμού. Από κει και μετά φτιάχνω τον υγειονομικό χάρτη των αναγκών σύμφωνα μ’ αυτό το οποίο έχω και μ’ αυτό που επιθυμώ και με βάση τα δεδομένα στο κομμάτι της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας».
Για την περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία και την εικόνα των δομών υγείας, ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ, δήλωσε: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Η εικόνα από τη Φλώρινα είναι πολύ κακή για το νοσοκομείο. Νομίζω είναι ενδεικτικό της απαξίωσης ενός ακριτικού νοσοκομείου, που θα έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος για τους ανθρώπους που ζουν εδώ στην άκρη της χώρας. Δυστυχώς τεράστια κενά σε γιατρούς. Όταν η γυναίκα που θέλει να γεννήσει, που θέλει να πάει στην γυναικολογική κλινική δεν μπορεί να βρει γιατρό, όπως δεν υπάρχουν και άλλες βασικές ιατρικές ειδικότητες ενός νοσοκομείου. Μιλάμε για πλήρη υποβάθμιση. Αλλά και τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας δεν μας ικανοποίησαν. Η στελέχωση είναι σε πολύ μέτρια επίπεδα της τάξης του 60%. Νομίζω η εικόνα που είδαμε στα τρία από τα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας είναι αναλογική και ενδεικτική όλης της χώρας».