Τη δυνατότητα τα κίνητρα των αυξημένων κρατικών επενδυτικών ενισχύσεων, τα οποία ανακοίνωσε η Ε.Ε. για τις περιοχές μετάβασης, να προσφερθούν και ως φορολογικά κίνητρα, αποκάλυψε ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας αποκλειστικά στον «Π» και τον Αντώνη Πουγαρίδη.
Ο κ. Μουσουρούλης απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν η Δυτική Μακεδονία έχει ουσιαστικά «ειδικό φορολογικό καθεστώς», σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε μετά από μια σκληρή δουλειά και επιχειρήματα που έπεισαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Όπως εξήγησε οι επιχορηγήσεις αυτές, οι οποίες στη γλώσσα των τεχνοκρατών ονομάζονται «εντάσεις ενίσχυσης» είτε επιχορηγήσεις είτε φορολογικές ενισχύσεις, είτε ένα μείγμα που θα αποφασιστεί πάντα με το ταβάνι που έχει οριστεί και σε πολλές των περιπτώσεων μπορεί να διπλασιαστεί, με κορυφαίο παράδειγμα την ενίσχυση για μεγάλες επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζομένων που μπορούν να λάβουν ως 50% επιχορήγηση από το 25% που βρίσκεται σήμερα.
«Το σημαντικό είναι πως αυτές οι επιχορηγήσεις αφορούν όλα τις πηγές χρηματοδότησης που θα επιλέξει ο επενδυτής», σημειώνει ο κ. Μουσουρούλης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα για ετοιμότητα από 1-1-2022
«Έχουμε το πράσινο φως να δώσουμε αυτές τις ενισχύσεις, το μείγμα θα το αποφασίσουν τα κράτη- μέλη, τι θα δώσουν».
Προϋπολογισμός Ταμείου: «Πρώτοι ανά επηρεαζόμενο κάτοικο»
Σχολιάζοντας την έγκριση του προϋπολογισμού και του κανονισμού για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο προβλέπει 755εκ. για την Ελλάδα, ο Κωστής Μουσουρούλης υπογραμμίζει πως «η χώρα απολαμβάνει την πρωτιά των κονδυλίων αν επιμερίσουμε το συνολικό ποσό ανά επηρεαζόμενο κάτοικο».
Είναι προφανές πως υπάρχει κριτική για την ονομαστική αξία των χρημάτων, με το Συντονιστή του ΣΔΑΜ να λέει πως δεν ήταν δυνατόν η Ελλάδα να ξεπερνάει χώρες που θα απωλέσουν μεγαλύτερη ισχύ ενέργειας, όπως η Πολωνία.
«Δεν είναι αυτά τα χρήματα, εμείς αξιοποιήσαμε τη δυνατότητα εθελοντικής μόχλευσης πόρων από το ΕΤΠΑ, και από το ΕΚΤΕ που κλειδώνουν στο πρόγραμμα Δίκαιης μετάβασης, το οποίο έχει συνολική προίκα 1,7δις ευρώ επί των οποίων και τα 300 από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα εδάφη, ανεβάζοντας τις επιχορηγήσεις στα 2δις. Ποσό απείρως πολλαπλάσιο του ποσού που επενδύθηκε από τα διαρθρωτικά ταμεία διαχρονικά, στις περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας».
Παράλληλα στάθηκε στο γεγονός των κονδυλίων που μπορεί να έχουν κατανεμηθεί σε χώρες υπό μετάβαση, οι οποίες όμως αν δεν συμμορφωθούν εγκαίρως ή δεν τρέξουν τα προγράμματά τους θα χάσουν αυτά τα χρήματα: «Όπως γίνεται κατανοητό αυτά τα χρήματα δεν θα χαθούν εντελώς, αλλά θα ανακατανεμηθούν, κάτι που σημαίνει πως διεκδικούμε επιπλέον κονδύλια».
«Εντολή Μητσοτάκη να μη χάσουν τίποτα οι κάτοικοι»
Απαντώντας στο κομβικό ερώτημα της σταθεροποίησης και εξασφάλισης φθηνής θέρμανσης για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, ο Κωστής Μουσουρούλης, αναφέρθηκε στην εντολή όπως είπε Μητσοτάκη, «να μη χαθεί τίποτα από όσα απολάμβαναν οι πολίτες».
Ένα από αυτά τα αγαθά είναι φυσικά η τηλεθέρμανση, με την αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας για το φυσικό αέριο, να μη δείχνει πως θα δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη των έργων για τη Δυτική Μακεδονία:
«Δεν θα μας δημιουργήσει πρόβλημα στο έργο ενοποίησης των σημείων παραγωγής και στα σημεία κατανάλωσης θερμικής ενέργειας. Έργα πακέτου 170εκ. υλοποιούνται κανονικά, με αυτά να αφορούν σε ενοποίηση δικτύων, επέκτασης συνδέσεων ,σε έργα ΔΕΗ για τη νέα ΣΗΘΥΑ ,ηλεκτρολέβητες, λέβητες φυσικού αερίου και το οικοσύστημα τηλεθερμάνσεων εξελίσσεται.
Παράδειγμα στο Αμύνταιο εξετάζονται διάφορες λύσεις που μπορούν να καταστήσουν βιώσιμη τη μονάδα βιομάζας. Με την ενοποίηση επέρχεται πλήρη σταθεροποίηση για να μην κινδυνεύσει κανείς να μην έχει θέρμανση και να διατηρηθεί η τιμή στα σημερινά επίπεδα».
«Η απόφαση της απολιγνιτοποίησης ήταν σωστή»
Ο Κωστής Μουσουρούλης θέλησε μέσω της αποκλειστικής του συνέντευξης στον «Π», να απαντήσει και σε όσους επιμένουν να χαρακτηρίζουν βιαστική την απόφαση απολιγνιτοποίησης.
«Σε όσους επιμένουν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η απολιγνιτοποίηση και η ταχύτητα απολιγνιτοποίσης, την απάντηση τη δίνει η άνοδος των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, να μην πω ότι μπορεί να την επιταχύνει ακόμα περισσότερο. Υπήρξε πολιτική συμφωνία στις Βρυξέλλες, ο στόχος της μείωσης των εκπομπών ανήλθε από το 40% στο 55% σε σχέση με το 1990. Αυτό σημαίνει πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ρύπων, θα πρέπει να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής και να περιλαμβάνει και άλλους τομείς ώστε να πιάσει τους στόχους και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αλλάξουν τα ΕΣΕΚ τους για να προσαρμοστούν στους νέους στόχους. Όλο αυτό δείχνει πως η απόφαση του 2019 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν πάνω στην τροχιά της παγκόσμιας πράσινης μετάβασης».
Τα 300εκ. των εδαφών
Οι άνθρωποι της περιοχής αγωνιούν για την έναρξη των έργων αποκαταστάσεων εδαφών, προκειμένου να μην υπάρξει κενό στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης, με τις θέσεις απασχόλησης.
Τα 300εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να εγκριθούν εντός καλοκαιριού με τον Κωστή Μουσουρούλη, να δηλώνει σίγουρος για εισροή των πρώτων κεφαλαίων εντός του 2021.
«Είμαστε έτοιμοι απ’ όλες τις απόψεις και με την προγραμματική σύμβαση η οποία θα υπογραφεί μεταξύ Υπουργείο Ενέργειας και ΔΕΗ. Ήδη έχουν ξεκινήσει αποκαταστάσεις εδαφών τόσο στο Αμύνταιο, όσο και στην Πτολεμαΐδα για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ ισχύς 1 και 1,2GWH αντιστοίχως».
Πράσινο Ταμείο
Σε ότι έχει να κάνει με τη μείωση του ποσοστού απόδοσης κονδυλίων από τις εκπομπές αερίων ρύπων, ο Κωστής Μουσουρούλης, τόνισε πως πρέπει να αξιοποιηθούν πρώτα τα περίπου 60εκ. των προηγούμενων ετών και στη συνέχεια να δούμε για τα επόμενα.
«Άλλωστε με την κούρσα της τιμής των ρύπων το ποσοστό δεν έχει πολύ σημασία καθώς τα χρήματα μπορεί να είναι και περισσότερα».
«Ναι στο υδρογόνο, περιμένουμε μεγάλες επενδύσεις»
Ο Κωστής Μουσουρούλης χαιρέτησε την επιλογή Κασαπίδη για την υπόθεση του υδρογόνου, σημειώνοντας πως μπορεί να φέρει «μεγάλες αλυσίδες αξίας» στο μέλλον, ενώ χαρακτήρισε σημαντικές τις αποφάσεις της Ε.Ε. και την προσαρμογή της αγοράς γύρω από τις συγκεκριμένες τεχνολογίες.
Τέλος, έδειξε σίγουρος για ανακοίνωση μεγάλων επενδύσεων το επόμενο διάστημα στη Δυτική Μακεδονία, κάνοντας λόγο για ζωντανό ενδιαφέρον με αφορμή τα κίνητρα, το κλείδωμα του προϋπολογισμού και την ωρίμανση δράσεων, δεν μπόρεσε όμως να τοποθετηθεί πιο ανοιχτά επί συγκεκριμένων πραγμάτων καθώς δεν είναι της αρμοδιότητάς του.