Κάλπες αύριο για την ανάδειξη τριών νέων μητροπολιτών – Όλο το παρασκήνιο
Δεύτερο «όχι» από τους Ιεράρχες, δεύτερο «Βατερλό» για την κυβέρνηση από την σημερινή, πρώτη μέρα συνεδρίασης της Ιεραρχίας. Οι Ιεράρχες τονίζουν προς την κυβέρνηση ότι «θα συζητήσουμε ό,τι θελετε εκτός μισθολογικού», ενώ επισημαίνουν προς την κυβέρνηση -και κυρίως προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου- ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του και δεν έδωσε νομοσχέδιο, αλλά μόνο κείμενο διαλόγου χωρίς νομική βαρύτητα.
O Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μάλιστα, με τη σημερινή του ομιλία, παρέπεμψε τη συζήτηση και την ενδεχόμενη συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας για μετά τις εκλογές. Ο Αρχιεπίσκοπος με την ομιλία του ουσιαστικά αρνείται να γίνει η Εκκλησία και οι κληρικοί τα εξιλαστήρια θύματα και η εργαλειοθήκη στα χέρια οποιουδήποτε, προς την κατεύθυνση προεκλογικών μικροπολιτικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, στο πλαίσιο μάλιστα μίας χρονικά παρατεταμένης εκλογικής περιόδου.
Για το μισθολογικό των κληρικών ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «παραπέμπεται στο σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, με σκοπό να εγκριθεί, να διορθωθεί ή να απορριφθεί. Η συναίνεση και συγκατάθεση των κληρικών στην αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας είναι προϋποθέσεις για την πορεία του όλου θέματος».
«Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει συναίνεση και συγκατάθεση των κληρικών για την αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας» είπε. «Πολλά ζητήματα έχουν ωριμάσει» τόνισε, παρά τα λάθη που έχουν γίνει «και από εμένα τον ίδιο» σε διαδικαστικό και επικοινωνιακό επίπεδο, όμως, υπάρχει η ρεαλιστική δυνατότητα να φτάσουμε σε μία συμφωνία, που θα διασφαλίζει τους κληρικούς και τα στελέχη της Εκκλησίας και θα ενισχύει το αυτοδιοίκητό της.
Κάλπες για την ανάδειξη τριών νέων μητροπολιτών – Όλο το παρασκήνιο
Οι κάλπες για την ανάδειξη τριών νέων μητροπολιτών θα στηθούν αύριο Τετάρτη στη Μονή Πετράκη για τις τρεις Μητροπόλεις Περιστερίου, Γλυφάδας και Σισανίου Σιατίστης.
Για τη Μητρόπολη Σιατίστης, η οποία ανοίγει και τη διαδικασία, επικρατέστερος είναι ο πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Καστοριάς, Αθανάσιος. Είναι στενός συνεργάτης του μητροπολίτη Καστορίας, Σεραφείμ, ο οποίος έχει οριστεί και τοποτηρητής της Μητρόπολης Σισανίου. Και αυτός αποτελεί επιθυμία του Αρχιεπισκόπου.
Ισχυρή υποψηφιότητα για τη Μητρόπολη Περιστερίου, ο οποίος κλείνει και τη διαδικασία ψηφοφορίας, θεωρείται ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, o οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2014 και είναι επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Για τη Μητρόπολη Γλυφάδας ως ισχυρή υποψηφιότητα προβάλλει ο επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Υπηρεσίας Οικονομικών και βαθύς γνώστης των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας.
Η Μητρόπολη Γλυφαδας αποτελεί για τον μητροπολίτη Μεσσηνίας επίδειξη αντιπολιτευτικού μένους απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο και, εξαντλώντας το αντιπολιτευτικό του μένος, φθάνει στο σημείο «να ενδυθεί το μανδύα του Κανονολόγου, συγγράφοντας σχετικό γνωμοδοτικό σημείωμα κατά της νομιμότητας της εκλογής του Τιτολάριου Επισκόπου Σαλώνων σε Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος», όπως έλεγαν εκκλησιαστικές πηγές.
Στο γνωμοδοτικό σημείωμα απάντησαν με αντίθετα γνωμοδοτικά σημειώματα οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δηλαδή ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βλάσσης Φειδάς, ο οποίος ήταν και ο συντάκτης του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο πλέον αρμόδιος για να το ερμηνεύσει, ο κανονολόγος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Δαδούσκος και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θ. Παπαγεωργίου -και φυσικά ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, με εξαιρετικά τεκμηριωμένο και δομημένο τρόπο.
Ταυτόχρονα, προκάλεσε πολύ αρνητική εντύπωση, στους εκκλησιαστικούς κύκλους, η στάση των δημάρχων της περιοχής, οι οποίοι για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, όπως έλεγαν εν όψει δημοτικών εκλογών, αποφάσισαν να εκφράσουν την στήριξή τους στον πρωτοσύγγελο της Μητρόπλης Γλυφάδας, Αλέξιο Ψωινό, ο οποίος, όπως λένε τοπικοί παράγοντες, «έχει βάλει λυτούς και δεμένους για την επανεκλογή του».