Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1o Blue Heritage Forum West Macedonia, που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα στις 3 Μαΐου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Xρήσεων του Δήμου Φλώρινας, από τον οργανισμό BeyondCSR, με την αμέριστη στήριξη του κ. Χρήστου Τεντόμα, Aντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με το University of London – Central Saint Martins, Greenwich University, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο – έδρα Unesco, υπό την αιγίδα, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΚΕΔΕ, του Δήμου Φλώρινας, του SDSN Greece, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γραφείο Ελλάδας, του ΣΕΒΕ, του CSR Hellas, των Ελληνοαμερικανικού και Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, του British Council, τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Ελληνοβρεττανικού Επιμελητηρίου, του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Innovation Partner ΔΕΘ-Hellexpo.
Το 1ο Blue Heritage Forum West Macedonia αποτέλεσε τόπο συνάντησης πολιτών, κοινωνικών φορέων και εταίρων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων της κυβέρνησης, διεθνών οργανισμών, ΜΜΕ, ακαδημίας, επιχειρείν και νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Οι εργασίες του Φόρουμ, έθεσαν τις βάσεις για μια ουσιαστική συζήτηση, καθώς και την υλοποίηση, προγραμμάτων για ένα νέο, βιώσιμο, ανθεκτικό και αναγεννητικό αναπτυξιακό μοντέλο μέσα την γαλάζια, κυκλική και δημιουργική οικονομία, με στόχο τη δίκαιη μετάβαση.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ), νόμιμος εκπρόσωπος του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, ανέλυσε τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών στην εξωστρέφεια και την πολιτιστική ανάταση των περιφερειών σε μετάβαση. Επεσήμανε τον ρόλο του Ομίλου Ενεργών Νέων – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και τη συμβολή του στη διατομεακή συνεργασία η οποία δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία αλλά κυρίως στην ανάδειξη του νεανικού πλούτου, την ανάσχεση του brain drain και στη δημιουργία νέων, καινοτόμων πρακτικών που συνιστούν στοιχείο διαφοροποίησης μια περιοχής. Η κοινωνική συνοχή δεν έγκειται μόνο στα οικονομικά μεγέθη αλλά αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια συσχέτισης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και της κοινωνικής συμμετοχής σε δράσεις διαλόγου, εθελοντισμού και αλληλεγγύης.
Τις εργασίες του Φόρουμ άνοιξαν με χαιρετισμό τους η Ιδρύτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος, BeyondCSR, κ. Παυλίνα Πρωτέου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και μέλος του Δ.Σ. & της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, κ. Χρήστος Τεντόμας, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Βουτσινάς, η Πρόεδρος CSR Hellas, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Ευρωπαϊκού Προγραμματισμού, Περιφέρεια Αττικής κ. Αλεξάνδρα Πάλλη.
Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της Δυτικής Μακεδονίας για την κυβέρνηση, τόσο σε ό,τι αφορά στη δίκαιη μετάβαση μετά την απολιγνιτοποίηση, όσο και στην προώθηση της καινοτομίας στην περιοχή.
Ενώ, ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο της κεντρικής ομιλίας της εκδήλωσης, υπογράμμισε την έναρξη υλοποίησης της πρώτης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τουρισμό. Επισημαίνοντας, ότι στόχος είναι η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που διαθέτει η χώρα και η τοποθέτηση της Ελλάδας και της Ευρώπης στην κορυφή της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κώστας Γκιουλέκας αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως γεωπολιτικού και οικονομικού άξονα στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων υποδομών και συνθηκών που θα υποστηρίξουν αυτόν τον στρατηγικό στόχο.
Ενώ, ο Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πειραιά, Εισηγητής Στόχων Βιωσιμότητας, ΕΕ, ΟΗΕ, κ. Νικόλας Φαραντούρης περιέγραψε τις πολιτικές της ΕΕ σε ό,τι αφορά στη διαχείριση υδάτινων πόρων, αλλά και στη δίκαιη, συμπεριληπτική μετάβαση που σημαίνει νέες και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος υπογράμμισε τη σύνδεση περιβάλλοντος και πολιτισμού, εξαίροντας το ρόλο της πολιτιστικής διπλωματίας για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στα διεθνή φόρα, ενώ, αναφέρθηκε εκτενώς, στην τεράστια σημασία και επιτυχία για τη χώρα μας στην καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
Συντονισμός: Αλεξία Τασούλη, Δημοσιογράφος, Ηλίας Παλιαλέξης, Δημοσιογράφος.