-
Αναμένει “χειροπιαστά” πράγματα από την Κυβέρνηση για τη μετάβαση.
-
Το στοίχημα του ΒΙΟΠΑ, και ο νέος εμπορευματικός σταθμός του ΟΣΕ
-
“Την επόμενη 3ετία θα έχουν μπει μπουλντόζες στο Στρατόπεδο”
-
“Αστοχία” το θέμα με τις αναθέσεις Αντιδημάρχων – “Θα γίνουν αλλαγές – Αν χρειαστεί θα παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα”
-
Προαναγγέλλει νομικές ενέργειες για τα όσα έχουν ακουστεί από την Αντιπολίτευση
-
Σχολή Πυροσβεστών: “Πλέον τα μέτρα COVID έχουν αρθεί, όμως ο Δήμος είναι διατεθειμένος να κάνει νέες κλίνες για τους υπεράριθμους σπουδαστές”
-
“Πρόθεσή μου είναι να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος – Οι αποφάσεις το Σεπτέμβριο από τα όργανα της Ενωμένης Εορδαίας”
Συνέντευξη στον Αντώνη Πουγαρίδη
Τα είχαμε πει ένα χρόνο περίπου πριν και μπαίνοντας σιγά-σιγά και αναπόφευκτα στο προεκλογικό έτος καλό είναι να κάνουμε μια ανασκόπηση των θεμάτων.
Είναι πολύ μεγάλο ερώτημα αν η περιβόητη ρήτρα μετάβασης που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός ισχύει, είναι πραγματική, έχετε πει στο παρελθόν ότι δεν είστε ευχαριστημένος κεντρικά από την αντιμετώπιση στη περιοχή μας. Προχτές βέβαια είπατε κάτι σημαντικό προσωπικά για τον κ. Παπαθανάση και για το προσωπικό ενδιαφέρον και πως βλέπετε συνολικά και με το πέρας όλων αυτών των μηνών τη διαδικασία.
Πρώτα να πούμε ότι η προεκλογική περίοδος ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο και μετά, ένα χρόνο περίπου πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι έχουν αλλάξει κάποια πράγματα με την προ ενός έτους συνέντευξη την οποία κάναμε και αυτά που έχουν αλλάξει είναι ότι βλέπουμε τουλάχιστον από την μεριά του κ. Παπαθανάση άρα που είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης για την εφαρμογή του ΣΔΑΜ, πιο γρήγορους ρυθμούς και μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τα έως τώρα δεδομένα.
Παρ΄ όλα αυτά συνεχίζει να μένει ως αποτύπωμα η έλλειψη χειροπιαστών πραγμάτων ή πραγμάτων που φαίνονται με το μάτι σε σχέση με την πορεία όλης αυτής της διαδικασίας.
Αυτό που επίσης έχει αλλάξει σε σχέση με πριν ένα χρόνο είναι δυστυχώς η δικαίωση με ορισμένα πράγματα που λέγαμε τότε και είχαν να κάνουν με τη διαχείριση της λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα μας. Θυμάστε είχαμε πει ότι θα μετανιώσουμε που αποσύρουμε τόσο γρήγορα τους λιγνίτες. Ήρθε λοιπόν η ενεργειακή κρίση που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί πανευρωπαϊκά με την αύξηση της τιμής Φυσικού Αερίου, με την αύξηση κατά κόρον των λογαριασμών του ρεύματος και την κοινωνική αναστάτωση που έχει προκαλέσει αυτό, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει ήδη σε μια σειρά παροχών προς τους πολίτες προκειμένου να το αντισταθμίσει. Όταν κάναμε τη συνέντευξη (δεν θυμάμαι πότε ήταν) και ο λιγνίτης ήταν στο μείγμα καυσίμου στο 7% και το Σ/Κ που μας πέρασε έφτασε στο 32 % και την περασμένη εβδομάδα είχε φτάσει και στο 34 της συμμετοχής.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η κυβέρνηση άρον-άρον έχει αποφασίσει να λειτουργήσει τους λιγνίτες στο φουλ και ήδη είναι γνωστό ότι ανοίγουν καινούρια ορυχεία και καινούριες εγκαταστάσεις μέσα στο ΛΚΔΜ προκειμένου να ανταπεξέλθει στην μεγάλη ζήτηση που θα έρθει τον Σεπτέμβριο και να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το πρόβλημα.
Στη διαδικασία λοιπόν αυτή εμείς συνεχίζουμε να παραμένουμε σταθεροί στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Κάποιες από αυτές έγιναν δεκτές από τον κ. Παπαθανάση και προχωράνε και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε να αποδείξουμε και χειροπιαστά πράγματα κυρίως όσο έχει να κάνει με το ΒΙΟ.ΠΑ. αλλά και σε μια σειρά άλλων πραγμάτων που σιγά-σιγά παίρνουν το δρόμο τους και νομίζω ότι μπορούμε να τα «πιάσουμε» ένα-ένα και να τα ξετυλίξουμε.
Αν και δεν ήθελε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει εν τοις πράγμασι μια παράταση στη λειτουργία των μονάδων. Στη διάρκεια αυτής της παράτασης θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το χρόνο που μας δίνεται ή θα φτάσει το 2028 και θα λέμε ότι θέλουμε ακόμα μια παράταση, θεωρείτε δηλαδή ότι η κοινωνία είναι ώριμη να σχεδιάσει, να υλοποιήσει πράγματα;
Ο καθένας δίνει τις εξετάσεις του. Ο καθένας πρέπει να βάζει μια σειρά από ζητήματα στην ατζέντα. Εγώ είμαι βέβαιος τουλάχιστον από την μεριά της αυτοδιοίκησης και μιλάω για τον Δήμο Εορδαίας θα είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε σε αυτή τη παράταση με καλύτερα δεδομένα και με περισσότερες απαιτήσεις και υλοποίηση των πραγμάτων.
Να πάμε σε πιο συγκεκριμένα, πείτε μου δηλαδή την πρόοδο των προγραμμάτων που και οι δήμοι διαφημίζουν και καλώς διαφημίζουν τις εντάξεις των έργων αλλά και η κυβέρνηση, το Πράσινο Ταμείο, τα προγράμματα στο Πράσινο Ταμείο, το Αντώνης Τρίτσης και φυσικά όσα επιτευχθούν είναι επιτυχία και αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης. Συμβάλλουν;
Πρώτον είπατε Πράσινο Ταμείο και Αντώνης Τρίτσης. Στο Αντώνης Τρίτσης έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πόρων και έχουμε διαμαρτυρηθεί και σαν ΚΕΔΕ και σαν ΠΕΔ και στα αρμόδια Υπουργεία. Αποτέλεσμα κάθε δήμος έχει εντάξει 2 από τις 10,12,14 προτάσεις που έχει καταθέσει. Εμείς συγκεκριμένα έχουμε καταθέσει 12 από τις 14 που υπήρχαν και στις 2 δεν είχαμε δικαίωμα γιατί δεν είμαστε πρωτεύουσα νομού και αναμένουμε έγκριση και γίνονται μια σειρά από επαφές και πίεση με το συγκεκριμένο υπουργείο ώστε να βρεθούν χρήματα.
Στο Πράσινο ταμείο που είναι το πιο ευέλικτο ταμείο και υπάρχει η δυνατότητα απορροφητικότητας προγραμμάτων και εκείνο που πρέπει να πω για να τα πιάνουμε ένα-ένα ότι ήδη έχουν τελειώσει ότι έχει να κάνει με την Τηλεθέρμανση. Σας θυμίζω ότι ένα μεγάλο ζητούμενο ήταν ότι αν θα έχει η πόλη Τηλεθέρμανση πέρσι τέτοιο καιρό.
Τελικά όχι μόνο είχαμε αλλά είχαμε αδιάλειπτη λειτουργία, οι λογαριασμοί δεν είχαν αύξηση ούτε ένα ευρώ και αυτό επιτεύχθηκε μέσα από τη διαπραγμάτευση με με τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε η Τηλεθέρμανση μας να επιδοτηθεί με 15 εκ. ευρώ αλλά αν με ρωτήσετε αν φτάνουν σας λέω πως όχι και ήδη είμαστε στη φάση να προχωρήσουμε σε νέα χρηματοδότηση.
Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε εξασφαλίσει τα 3 μεγάλα έργα που μας επιτρέπουν να πούμε ότι θα έχουμε τηλεθέρμανση από την Πτολεμαΐδα 5. Ποια δηλαδή; Ο αγωγός διασύνδεσης αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται υπάρχει εργολαβία με την εταιρεία ΕΡΓΟΤΕΜ που τρέχει, υπάρχει εργολαβία που ήδη έχει καταστήσει ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ για τις μετασκευές που χρειάζονται στο λέβητα της Πτολεμαΐδα 5 και προχτές υπογράψαμε τη τελευταία σύμβαση που κλείνει ουσιαστικά όλο το έργο ταυτόχρονα με την υπογραφή του έργου για το αντλιοστάσιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να γίνει.
Άρα λοιπόν ένα μεγάλο πρόβλημα και μια μεγάλη αγωνία για τους πολίτες της Εορδαίας έχει κλείσει και λέω της Εορδαίας και όχι της Πτολεμαΐδας γιατί μέσα στο επενδυτικό πρόγραμμα της Τηλεθέρμανσης, το θέσαμε άλλωστε στον κ. Παπαθανάση ευθέως αλλά είναι κάτι που είναι γνωστό από τις πρώτες προτάσεις που είχαμε κάνει στον κ. Μουσουρούλη, το επενδυτικό πρόγραμμα της Τηλεθέρμανσης που ουσιαστικά προγραμματίζει να δώσει τηλεθέρμανση σε Ασβεστόπετρα και Προάστιο από τον αγωγό που υπάρχει, σε Άγιο Χριστόφορο, Καρυοχώρι και Ανατολικό από τη διέλευση του αγωγού για τη διασύνδεση με την 5 και στο Περδίκα και την Πεντάβρυσο από την αναμονή του αγωγού ΤΑP με φυσικό αέριο όπως προβλέπεται να φτάσει στις εγκαταστάσεις της Τηλεθέρμανσης.
Άρα δεν κοιτάμε μόνο να εξασφαλίσουμε την τηλεθέρμανση στην πόλη αλλά και την επόμενη μέρα που θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που βρίσκονται στις κοινότητες του Δήμου μας να μπορούν να έχουν φθηνή θέρμανση στις οικίες τους.
Είπατε για την Τηλεθέρμανση στα χωριά, βέβαια θα πούμε και για τα αποτελέσματα της απογραφής, και ένα ρητορικό ερώτημα που θα ήθελα ένα σχόλιο αν θα προλάβουμε να εγκαταστήσουμε το δίκτυο τηλεθέρμανσης στα χωριά πριν αυτά ερημώσουν.
Εγώ θα αντιστρέψω το ερώτημα σας που είναι πάρα πολύ εύστοχο και θα σας πω ότι θα προλάβουμε για να μην ερημώσουν τα χωριά μας. Να είναι ένα ακόμα κίνητρο για νέους ανθρώπους, ακτήμονες, νέα ζευγάρια που παντρεύονται τώρα να μείνουν στο τόπο τους, να κάνουν παιδιά και να αυξηθεί ο πληθυσμός στις κοινότητες έτσι ώστε να μην φυλλορροούν.
Δεν έχω ακόμα τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής αλλά πραγματικά ότι φυλλορροούν τα χωριά μας είναι ένα γεγονός που πάντα μας απασχολούσε και θα πρέπει με τέτοιες κινήσεις να βοηθήσουμε έτσι ώστε να ξαναζωντανέψουν τα χωριά.
Τι κίνητρα μπορεί να δώσει μια δημοτική αρχή ή η πολιτεία στους κατοίκους μιας περιοχής σαν την Πτολεμαΐδα ή σαν τους Πύργους ή σαν το Εμπόριο για να μείνουν εκεί;
Σκεφτόμαστε μια σειρά από ζητήματα, ήδη έχουμε υλοποιήσει από την αρχή της θητείας μας κάποια πράγματα σε σχέση παράδειγμα με ότι έχει να κάνει με το τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης το οποίο έχει ήδη μειωθεί για τις πολύτεκνες οικογένειες, κάτι το οποίο είχαμε πει προεκλογικά και το εφαρμόσαμε από το 2ο χρόνο της θητείας μας.
Σκεφτόμαστε μια σειρά και από άλλα ζητήματα, κουβεντιάζουμε με φορείς της περιοχής όπως ο Εμπορικός Σύλλογος έτσι ώστε οι πολύτεκνες οικογένειες με τη συμβολή και του Δήμου προς αυτόν να έχουν μια έκπτωση σε διάφορα καταστήματα της περιοχής και στόχος μας είναι να προχωρήσουμε και σε σειρά κινήτρων σε σχέση με τα παιδιά των οικογενειών που πάνε να σπουδάσουν έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εκεί μέσα από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αποταμίευσης που κάνει ο Δήμος.
Έχετε μεγάλη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση. Έχει κάποια ευθύνη τα τελευταία 40 χρόνια η αυτοδιοίκηση, για την ερήμωση των ακριτικών περιοχών;
Φυσικά και έχει και η αυτοκριτική πρέπει να γίνεται πάντα από όλους μας. Έχουν γίνει λάθη, ουσιαστικά, ως προς τον σχεδιασμό, τον καιρό που έπρεπε δεν καθίσαμε κάτω να προγραμματίσουμε πράγματα, πήραμε λίγο αβίαστα ακόμη και τη λειτουργία του λιγνιτικού πόρου, ο οποίος είναι κάτι για τις περιοχές μας, για να έχουμε μέλλον στον μετά λιγνίτη εποχή. Η εποχή μετά το λιγνίτη ήρθε νωρίτερα από όσο υπολογίζαμε και δυστυχώς εμείς δεν έχουμε κάνει όλα όσα χρειαζόταν για να ξεφύγουν από τη μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ. Δειλά δειλά, όμως, γίνονται βήματα και παίρνονται πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί, παράδειγμα, 20 χρόνια ο χώρος της ΑΕΒΑΛ – δεν μηδενίζω κανενός το έργο, καμίας δημοτικής αρχής – θα έπρεπε όμως ένας αναξιοποίητος πλούτος για το δήμο Εορδαίας, να είναι ήδη έτοιμος να φιλοξενήσει επιχειρήσεις. Τόσο στο ΒΙΟΠΑ όσο και στον υπόλοιπο χώρο, εφόσον αυτός ο χώρος επιλέχθηκε να φιλοξενήσει επενδύσεις που θα έρθουν στην περιοχή μέσω του αναπτυξιακού νόμου, όπως αναφέρει και η κυβέρνηση.
Με το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας σχεδιάσατε μια ελπιδοφόρα προσπάθεια για τη δημιουργία υποδομών στον χώρο του πρώην στρατοπέδου. Πολλά γραφειοκρατικά και ιδιοκτησιακά μπλεξίματα εκεί. Έχουμε να περιμένουμε τίποτα, είμαστε στο τελικό στάδιο σε κάτι;
Θα σας πω μόνο ότι για 11 χρόνια το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο του στρατοπέδου που είναι απαραίτητο να έχει εγκριθεί από του Υπουργείο για να προχωρήσουμε σε οτιδήποτε λίμναζε στα συρτάρια υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Δεν θα μπω στη διαδικασία να σας πω τι έχει γίνει όλο το τελευταίο διάστημα στο οποίο ενεπλάκη του Υπουργείο, ο Στρατός, γεωλόγοι, περιβαντολλόγοι, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και όλες αυτές οι διαδικασίες μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Φουρκιώτη κάναμε πάρα πολλά ταξίδια στην Αθήνα για να το ξεμπλοκάρουμε και αυτή τη στιγμή είμαστε λίγο πριν την τελική έγκριση και έχουμε τη διαβεβαίωση του κ. Ταγαρά ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την έγκριση έτσι ώστε τα 40 στρέμματα του στρατοπέδου να αποτελέσουν το χώρο ανάπτυξης όλου του ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο έχει επιλέξει για εμάς εδώ και για μια ακόμα πόλη της Δυτικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ τη δημιουργία του Campus του, άρα εστίες, κοινόχρηστοι χώροι, αίθουσες διδασκαλίας, διοικητήριο θα γίνουν μέσω αυτής της διαδικασίας και προχθές ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης από το Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία κατασκευής ενός νέου γηπέδου ποδοσφαίρου για την πόλη μας το οποίο θα είναι περίπου 5500 θέσεων με εμπορικούς χώρους αλλά και ενός προπονητηρίου του στίβου που τόσο το έχει ανάγκη ο στίβος στην περιοχή μας και έχουμε δεσμευτεί επ΄ αυτού ακόμα και από την εποχή του συγχωρεμένου του Βασίλη Σεβαστή προκειμένου να μπορέσει να αποτελέσει εφαλτήριο για να μπορέσει να καλυφθεί και να αξιοποιηθεί το στρατόπεδο της πόλης.
Άρα λοιπόν βλέπετε ότι καθημερινά δίνεται μια μάχη προκειμένου πράγματα να υλοποιηθούν και να γίνουν γρήγορα κερδίζοντας το χρόνο που χάθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Φιλοδοξείτε μέσα στα επόμενα 3 χρόνια να έχουν μπει οι μπουλντόζες στο Στρατόπεδο; Χρησιμοποιώντας μια φράση που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν.
Σε ότι αφορά το ΣΔΙΤ επειδή ξέρω ότι το υπουργείο «τρέχει» γρήγορα, ναι ευελπιστώ ότι θα έχουν μπει, ενώ όσον αφορά την υπόλοιπη διαδικασία εξαρτάται από το χρόνο που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Οι πρώτες κουβέντες που έχουμε κάνει γιατί δεν το έχουμε αφήσει έτσι και ήδη για την μελέτη έχουμε έρθει σε επαφή πάλι με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, για τη μελέτη του γηπέδου εννοώ, όπου υπάρχει η εμπειρία και η δυνατότητα βάσει ενός μνημονίου συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τον κ. Θεοδουλίδη, ευελπιστώ ότι και οι μελέτες αυτές θα τρέξουν γρήγορα.
Επειδή αναφερθήκατε στα χωριά, πείτε μου 3-4 επενδύσεις που λείπουν, που οραματίζεστε να γίνουν και να υλοποιηθούν σε τοπικές κοινότητες
Ήδη προετοιμάζουμε την εγκατάσταση μιας γεφυροπλάστιγγας στους Πύργους, σε συνεργασία με την ΤΚ και τον Συνεταιρισμό. Ένα έργο πολύ σημαντικό για τους καλλιεργητές της περιοχής που θα δώσει τη δυνατότητα να μην πηγαινοέρχονται.
Υπάρχει η πρόθεσή μας να αξιοποιήσουμε το Σπήλαιο στην Ερμακιά, το οποίο τουριστικά μπορεί να αποφέρει έσοδα όχι μόνο στην ΤΚ αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.
Προσπαθούμε, να αναπλάσουμε και τελειώνει ο μελέτη σε λίγες ημέρες, την Βόρεια Είσοδο του Περδίκκα, ένα αίτημα που το έχουν οι κάτοικοι πολύ καιρό αίτημα και θα δώσει τη δυνατότητα να αλλάξει η είσοδος από τον Φιλώτα και το Νομό Φλώρινας.
Επίσης, στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία ταμιευτήρα στην περιοχή της δυτικής Εορδαίας, είτε αυτόν που υπάρχει να αξιοποιηθεί και να συνδεθεί στο Αρδευτικό στο Εμπόριο, είτε η δημιουργία νέου σε Φούφα – Μηλοχώρι, που θα μαζέψει όλα τα νερά που κατεβαίνουν από Βαρικό και θα σταματήσει τα όποια προβλήματα δημιουργούν οι πλημμύρες. Ταυτόχρονα, θα γίνει εργαλείο για να πέσει το κόστος καλλιέργειας όλων των κτημάτων – μπαξέδων στην περιοχή Φούφα, Μηλοχωρίου, Δροσερού, Αναρράχης.
Η αξιοποίηση, επίσης, της μαρτυρικότητας στο δήμο μας, με τρεις κοινότητες να «πρωταγωνιστούν» στα θύματα των βάρβαρα σφαγιασθέντων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνουν πιο γνωστά στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Έχουμε προτείνει στο ΣΔΑΜ τη δημιουργία ενός πόλου καινοτομίας στον οικισμό της ΔΕΗ, τον οποίο έχουμε ζητήσει να παραχωρηθεί από τη ΔΕΗ στο Δήμο Εορδαίας για να αξιοποιήσουμε έναν χώρο που παραμένει αναξιοποίητος.
Επίσης, τη δημιουργία μιας πίστας mountain bike στο Προάστιο που θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη του πρωταθλήματος.
Και μια σειρά άλλων δράσεων που προγραμματίζουμε το επόμενο διάστημα, με κύριο άξονα τα απαλλοτριωθέντα σε Καρυοχώρι, Άγιο Χριστόφορο, μέσω μιας πρότασης που είχε βραβευτεί από τη ΔΕΗ αρχιτεκτονικά για την ανάπλαση ενός χώρου εκεί.
Κόμανος, Μαυροπηγή, Ανάργυροι: Μετεγκαταστάσεις.
Προσθέστε και τον Πτελεώνα, ένα θέμα που μπαίνει πάντα πρώτο σε όλες τις συζητήσεις που κάνουμε στην Αθήνα. Δυστυχώς, ούτε τα οικονομικά του Δήμου, ούτε της Περιφέρειας, αν δεν εμπλακεί το ΣΔΑΜ στην παρούσα φάση, ώστε να πληρωθούν και να προχωρήσουν τα έργα που χρειάζεται, δεν θα έχουμε μετεγκαταστάσεις οικισμών.
Στον Κόμανο, ήδη ξεκίνησαν τα έργα υποδομής και πολύ σύντομα ο δήμος θα χρηματοδοτήσει και τη φάση των έργων αποχέτευσης, με χρήματα από τον τοπικό πόρο για να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα του Κομάνου.
Η εμπλοκή της «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ» στην ιστορία της Ακρινής, αποδεικνύει ότι όπου υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να ενισχύσει το κράτος για να βγουν από την ταλαιπωρία και την προσφυγιά κάτοικοι. Μπορούμε να πούμε κάτι για αυτούς τους κατοίκους;
Όχι απλά μπαίνει το ζήτημα στην κεντρική εξουσία, μπαίνει σαν πρώτο ή δεύτερο πράγμα που θέτουμε πάντα στους Υπουργούς. Δεν μπορεί το 1/3 του πληθυσμού του Δήμου μας, να είναι με το ένα πόδι εδώ και το ένα πόδι σε έναν οικισμό που σήμερα δεν διαφαίνεται να γίνεται.
Βλέπω, ότι υπάρχει διάθεση να βοηθήσουν. Δυστυχώς, δεν έχω δει ακόμη, εμπράκτως κάτι να το αποδεικνύει, αλλά υπάρχει διάθεση, για αυτό και υπάρχει ενημέρωση μηνιαία των τοπικών συμβουλίων. Στο συγκεκριμένο θέμα καθοριστική μπορεί να είναι η βοήθεια από τους βουλευτές, που πρέπει να δώσουν στα αρμόδια όργανα να καταλάβουν, ότι η ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων είναι κάτι που δεν χωράει συζήτηση.
Στο ΒΙΟΠΑ είχαμε μείνει ότι υπήρχε ενδιαφέρον από συγκεκριμένες επιχειρήσεις που σας προσέγγισαν, ώστε να μπουν να δουλέψουν μέσα στις εγκαταστάσεις. Είχατε ξεκινήσει μια διαδικασία για να δείτε πως μπορεί να βγει και ΣΚΡΑΠ και να καθαριστεί ο χώρος σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Προχώρησε; Και ποιος ο σχεδιασμός σας για εκεί; Είχε εμπλακεί και η ΕΤΒΑ;
Η ΕΤΒΑ ήταν ένας από τους φορείς που είχαμε συζητήσει για τη διαχείριση του χώρου. Είχαμε συζητήσει με πολλούς φορείς και με πολλούς υποψήφιους επενδυτές και υπάρχουν αιτήσεις που καθημερινά αυξάνονται. Τι έχει μεσολαβήσει:
Μεσολάβησε μια πολύ σοβαρή αντιμετώπιση του ΒΙΟΠΑ από τη μεριά της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ και του κ. Παπαθανάση, ενώ τόσο ο κ. Καλλύρης όσο και ο κ. Μπούκης έχουν έρθει, το έχουν επισκεφθεί και έχουν πιστέψει σε αυτό που θέλουμε.
Έκτοτε, πάρθηκε απόφαση στο ΔΣ για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η δημοπράτηση ώστε να γκρεμιστούν και να γίνει ο χώρος προσβάσιμος ακόμη καλύτερα και να αξιοποιηθεί από μέσα ΣΚΡΑΠ και εγκαταστάσεις σιδήρου. Προχθές από τον κ. Παπαθανάση ανακοινώθηκε η μελέτη σκοπιμότητας που θα μας δείξει το ύψος του ποσού. Εμείς έχουμε ζητήσει τα χρήματα αυτά για την εργολαβία που θα αποκαταστήσει το χώρο, να δοθούν από το ΣΔΑΜ. Ο κ. Παπαθανάσης ήταν θετικός, ζήτησε μια μελέτη σκοπιμότητας, που θα τρέξει πάρα πολύ γρήγορα για να δείξει το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί.
Και δεν θα σταματήσουμε να δεχόμαστε αιτήσεις –με τις προϋποθέσεις που βάλαμε για τα άτομα που θα απασχολούν, τι χρόνος χρειάζεται, τι περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα υπάρχει. Καθημερινά υπάρχει ενδιαφέρον γι’ αυτό.
Η ΕΤΒΑ έκανε μια πρόταση να το πάρει όλο και να το διαχειριστεί αυτή με ένα ύψος ενοικίου στο Δήμο. Επιλέξαμε να πάνε όλες οι προτάσεις στο ΔΣ και αυτό να αποφασίσει.
Παράλληλα, πέρασε ένα νομοσχέδιο από τη Βουλή που αναφέρεται σε τέτοιους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν για προσέλκυση επενδυτών στη μεταλιγνιτική περίοδο, με ποιο τρόπο θα διαχειριστούν νομικά ώστε να είναι καλυμμένη η όποια εταιρεία – εμείς έχουμε την εταιρεία ΒΙΟΠΑ ΑΕ η οποία θα είναι το κύριο όχημα για να πατήσει ο δήμος.
Και ταυτόχρονα, πείσαμε να μπορεί το τρένο να φτάσει στο ΒΙΟΠΑ, όταν ενεργοποιηθεί η γραμμή, προκειμένου να είναι ελκυστικό να στέλνεις εμπορεύματα από εκεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η μελέτη σκοπιμότητας θα μας δείξει το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί για να ξεκινήσει ο καθαρισμός του χώρου. Επειδή δεν υπάρχει νομοθεσία για την αξιοποίηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, χρειάζεται να προσδιορίσουμε κάποια πράγματα, εμείς το υπολογίσαμε κοντά στα 7 εκ. ευρώ, ευελπιστούμε ότι θα το επιβεβαιώσει.
Υπάρχουν μοντέλα που λένε πως αυτός που θα αναλάβει το γκρέμισμα, μπορεί να πληρωθεί σε είδος, με τα υλικά που θα βγουν από το γκρέμισμα.
Αυτός που θα αναλάβει το γκρέμισμα, υπάρχει δυνατότητα να να μην χρειαστεί καθόλου να πληρωθεί κάτι από αυτά τα 7 εκ ευρώ για το γκρέμισμα, καθώς η απομείωση των εγκαταστάσεων μπορεί να φτάσει στο ύψος αυτό.
Υπάρχει η αντίληψη ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν προκρίνει το ΒΙΟΠΑ ως μια ιδανική λύση χωροθέτησης επενδύσεων και ο κ. Περιφερειάρχης έχει τοποθετηθεί λέγοντας ότι “έχει τα δικά του θέματα” και αναζητούνται και άλλες λύσεις και στην Εορδαία. Πως το βλέπετε αυτό;
Όταν κάτι λες ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις ή ότι δεν σου αρέσει, πρέπει να πεις και ποιο τις πληροί και τι είναι αυτό.
Εγώ αντιθέτως, σε όσες συναντήσεις έχω κάνει με τον περιφερειάρχη πιστεύει στο ΒΙΟΠΑ, μάλιστα μου είπε αν χρειαστεί να βάλουμε και εμείς χρήματα για τον καθαρισμό η Περιφέρεια είναι εδώ. Νομίζω ότι στην αρχή είχε λίγο ληφθεί λίγο επιπόλαια το θέμα, αλλά τώρα έχει καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος στη Δ. Μακεδονία που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πόλος άμεσης εγκατάστασης επενδυτών. Η ΒΙΠΕ Κοζάνης είναι μπλοκαρισμένη, το ΒΙΟΠΑ Ξύλου είναι μόλις 50 στρέμματα ενώ το ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας κοντά στα 1800 στρέμματα και υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί άμεσα.
Η μελέτη για τα επιχειρηματικά πάρκα έχει μέλλον;
Ναι.
Μεγάλη κουβέντα για το τρένο. Είναι διακαής πόθος πολλών από τους πολίτες της Εορδαίας και υπάρχει ανάγκη στη νέα εποχή μετά τη μετάβαση, το τρένο να λειτουργήσει σαν υποδομή για εμπορευματικές μετακινήσεις. Πότε, μέχρι που, γιατί, και με ποια χρήση;
Στο τελευταίο ταξίδι σε μια σύσκεψη παρουσία του Υφυπουργού κ. Παπαδόπουλου ο οποίος έχει σχέση με το αντικείμενο, έγινε ραντεβού με τη ΓΑΙΑΟΣΕ και προσδιορίσαμε τον οδικό και χρονολογικό χάρτη, βάση των οποίων θα γίνουν οι κινήσεις για την παραχώρηση όχι μόνο του σιδηροδρομικού σταθμού αλλά και όλων των εγκαταστάσεων του περιβάλλοντα χώρου που ο δήμος θέλει να τον αξιοποιήσει για να υπάρξει μια ανάπλαση στην περιοχή. Είμαστε πολύ κοντά στο να υπάρξουν ανακοινώσεις. Σήμερα έγινε μια επιθεώρηση από το Διευθυντή Προγραμματισμού του ΟΣΕ προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Μιλούν οι νομικοί μας με τους νομικούς της ΓΑΙΑΟΣΕ για το πώς θα γίνει η διαδικασία. Θα υπάρξει ένα μικρό αντίτυπο γιατί η ΓΑΙΑΟΣΕ ανήκει στο Υπερταμείο και θα πρέπει να φαίνεται ένα μικρό αντίτιμο, θα είναι συμβολικό και ανάξιο λόγου. Θα είμαστε πολύ σύντομα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι θα ενεργοποιηθεί η εμπορική και η επιβατική γραμμή από Θεσσαλονίκη, μέσω Αμυνταίου για την Πτολεμαΐδα και το ΒΙΟΠΑ.
Τι θα γίνει από εκεί, αν θα πάει στην Κοζάνη και πότε και τι συνέχεια θα έχει δεν το γνωρίζω, είναι θέμα διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΗ, η οποία πληρώνει ρήτρα στον ΟΣΕ 5 εκ. ευρώ το χρόνο, για όσο καιρό δεν λειτουργεί η γραμμή λόγω μετατόπισης των ορυχείων. Αυτό δεν αφορά το Δήμο Εορδαίας, εμάς μας αφορά να έρθει το τρένο και η μελλοντική χάραξη του τρένου, από πού θα πάει, ποια γραμμή (αν θα είναι Νάουσα-Πτολεμαΐδα και Καστοριά, ή Βέροια, η σιδηροδρομική Εγνατία). Και εκεί συμμετέχουμε, είναι και απόφαση του ΔΣ και οι ενεργοί Πολίτες την έχουν θέσει και ενώπιον φορέων, βουλευτών, πολιτικών παραγόντων, στη δεύτερη φάση. Στην πρώτη φάση, που σύντομα ανακοινώνεται και ευελπιστώ ότι θα στο επόμενο δίμηνο.
Το αίτημα θα είναι ένα επιβατικό δρομολόγιο που θα καταλήξει Πτολεμαΐδα, ή θα είναι ένας νέος σταθμός μέσα στο ΒΙΟΠΑ;
Θα είναι η κατασκευή ενός νέου σταθμού, γιατί ο ήδη υπάρχων θα γίνει χώρος τέχνης. Δεσμευτήκαμε ότι ακριβώς δίπλα θα υπάρξει ένας χώρος που θα εδρεύει ο σταθμάρχης και θα είναι και η αίθουσα αναμονής των επιβατών, συν την αξιοποίηση όλου αυτού του χώρου. Εμείς προτείναμε ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του Κομάνου, που επίσης είναι υποχρέωση της ΔΕΗ να κατασκευαστεί, δεχόμαστε να το φιλοξενήσουμε μέσα στο ΒΙΟΠΑ δωρεάν, σε χώρο που θα μας υποδείξει η ΔΕΗ για να λειτουργήσει ως εμπορευματικός σταθμός. Ο ΟΣΕ το αποδέχθηκε , οι κουβέντες έχουν γίνει, απομένει να γίνουν και οι διαδικασίες.
Αν δεν γίνει ο εμπορευματικός σταθμός του Κομάνου και επιλέξουν να γίνει παρακάτω, πιο έξω, θα δημιουργήσουμε νέο εμπορευματικό μέσα στο ΒΙΟΠΑ. Ήδη υπάρχουν οι υποδομές, οι παλιές γραμμές που χρειάζονται αποκάλυψη και εκσυγχρονισμό.
Σχολή Πυροσβεστικής: Η Πτολεμαΐδα είναι ριγμένη σε σχέση με το Βόιο; Ή απλά δεν χωρούσαν άλλοι δόκιμοι πυροσβέστες επειδή ήταν πολλοί; Ποια είναι η τελική αίσθηση που έχετε μετά από όλα όσα έγιναν;
Για το συγκεκριμένο θέμα, με ψυχραιμία κρατήσαμε πάρα πολύ χαμηλά «τη μπάλα». Και πολύ χαμηλούς τόνους και χωρίς κραυγές και διαμαρτυρίες. Όμως, όταν μια σχολή μπαίνει στο Μηχανογραφικό και λέει Πτολεμαΐδα, πρέπει να είναι στην Πτολεμαΐδα. Υπάρχουν γονείς που διαμαρτυρήθηκαν στο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου και στο δικό μου, έχω συνομιλήσει με πολλούς, που λένε ότι ήρθαν είδαν την πόλη και πληροί τις προϋποθέσεις για να στείλουμε το παιδί μας εκεί. Το να το στείλουμε στο Τσοτύλι, σε έναν περιορισμένο χώρο με μηδενικές υποδομές. Ρωτώ λοιπόν πως γίνεται η σίτιση στο Τσοτύλι; Φεύγει το φαγητό από την Πτολεμαΐδα και πάει Τσοτύλι. Πως γίνεται η εκπαίδευση, χωρίς πύργο ασκήσεων, με όλες αυτές τις εγκαταστάσεις που έχουν γίνει εδώ ώστε να πάρει άρτια και όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση για να βγει μετά; Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ένας πολύ μάχιμος και αξιόλογος άνθρωπος, η απάντηση ήταν ότι πλέον τα μέτρα COVID τα οποία μας υποχρεώνουν να στέλνουμε τους πυροσβέστες εκεί έχουν αρθεί. Άρα, μπορούν να είναι είκοσι σε κάθε θάλαμο, άρα μέχρι τον αριθμό των 300 που μπορούν να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις μας, θα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις στην Πτολεμαΐδα. Αν η πολιτεία, θέλει να κάνει άλλη μια σχολή που θα παίρνει άλλα 200, άτομα, είναι δικό της θέμα. Πρέπει στην Πτολεμαΐδα να υπάρχει πλήρης ανάπτυξη.
Θέσαμε στην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αν οι μελέτες δείξουν, γιατί μας υποσχέθηκε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μας έχει απαντήσει, αν το Πυροσβεστικό Σώμα δείχνουν ότι χρειάζονται αύξηση των κλινών στο χώρο της πρ. σχολής δημοτικής αστυνομίας, ο δήμος είναι διατεθειμένος να κάνει νέες κλίνες που θα συνεισφέρουν τους υπεράριθμους σπουδαστές. Έως τότε, η Σχολή παίρνει 300 άτομα και 300 μπορούν να μείνουν στην Πτολεμαΐδα. Αν θέλει να πάρει 500 και οι 200 να είναι στο Τσοτύλι, δεν είναι δικό μας θέμα. Ο Δήμος είναι διατεθειμένος να στεγάσει και παραπάνω άτομα.
Πως ακούτε το επιχείρημα που έχει ακουστεί, ότι το αποτύπωμα από την παρουσία της σχολής είναι μικρό, και θα ήταν μεγαλύτερο αν χωροθετούσαμε στον ίδιο χώρο πανεπιστημιακά τμήματα;
Τα πανεπιστημιακά τμήματα έχουν το δικό τους χώρο και εκεί θα αναπτυχθεί, ενώ τα οφέλη από την παρουσία μιας πολύ παραγωγικής σχολής είναι πάρα πολλά. Αν αυτό συνδυαστεί με την παρουσία του Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας και η Σχολή Πυροσβεστικής που λειτουργεί στην πόλη, νομίζω ότι θα είμαστε ένα κέντρο που θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική προστασία.
Εγώ αισθάνομαι πάρα πολύ περήφανος όταν στην παρέλαση της 28η Οκτωβρίου, τα παιδιά αυτά παρελαύνουν, πόση ζωντάνια δίνουν στην πόλη. Αν υπάρχει έσοδο ή όχι από τις γκαρσονιέρες ή το φαγητό, εμείς δεν είμαστε κοντόφθαλμοι για να βλέπουμε τα πράγματα έτσι. Είναι τιμή μας που η Πολιτεία επέλεξε να φιλοξενείται ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα τέτοιου είδους στην πόλη της Πτολεμαΐδας.
Υπάρχει ένα επίκαιρο μείζον θέμα με πολύ μεγάλη αντιπαράθεση εντός των συνεδριάσεων του ΔΣ, για αναθέσεις των οποίων η νομιμότητα ελέγχεται, σε αντιδημάρχους και την αντιπολίτευση να έχει σηκώσει πολύ την αντιπαράθεση. Κατηγορηθήκατε ακόμη και για συνενοχή. Θέλω την άποψή σας. Επειδή αναφερθήκατε και στο 6μηνο που πρέπει να περάσει όπως είχατε πει για να κάνετε αλλαγές, οι οποίες από ό,τι καταλάβαμε θα κάνατε αν μπορούσατε και νωρίτερα, τι σκοπεύετε να κάνετε;
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ό,τι προέκυψε από την έρευνα, έγινε ένα αρχείο και στάλθηκε στον ελεγκτή της δημόσιας διοίκησης, που για εμάς είναι η Αποκεντρωμένη. Θα αποφανθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία αν υπάρχει πρόβλημα, κατηγορία και για τα περεταίρω, τις ποινές που προβλέπονται μέσα από τον Καλλικράτη. Είτε, αν χρειάζεται ακόμη και την επέμβαση του Εισαγγελέα. Αυτά όλα θα γίνουν μόλις έρθει η απόφαση και έχουμε ενοχλήσει πολλές φορές, υπήρξε ένα διάστημα που έλειπαν εκεί οι ελεγκτές και περιμένουμε το πόρισμα.
Όσο αφορά το πως το «σήκωσε» η αντιπολίτευση, εμείς δεν είμαστε κατά της αντιπολίτευσης και ούτε κατά των πραγμάτων που βγαίνουν το φως της δημοσιότητας. Άλλωστε, πρώτοι είπαμε ότι το στείλαμε στον ελεγκτή της δημόσιας διοίκησης. Όμως, πολλές από τις εκφράσεις που τέθηκαν από την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, σας λέω ότι δε μου αρέσει η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αλλά ήδη τα έχω θέσει υπόψη στους νομικούς συμβούλους για να διερευνήσουν κατά πόσο κάποια από αυτά έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο. Κρατάω χαμηλά τους τόνους για το συγκεκριμένο ζήτημα, για να δω τι θα αποφανθούν οι νομικοί. Αν αποφανθούν ότι θα πρέπει να κατατεθεί μήνυση ή και αγωγή ακόμη, θα γίνει. Σας πληροφορώ ότι ήδη αυτές τις ημέρες θα υπάρξει εξέλιξη για αυτό.
Όσον αφορά το 6μηνο, πράγματι, οι όλες αναθεωρήσεις που έχουν γίνει ορίζουν ότι η απόφαση του δημάρχου (σ.σ. περί ορισμού Αντιδημάρχων) αλλάζει μετά από έξι μήνες, δηλαδή στις 9 Ιουλίου. Σας λέω ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους και πραγματικά θα γίνουν αλλαγές έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία από την Αποκεντρωμένη. Αν η διαδικασία δείξει ότι υπάρχουν ενοχές, βεβαίως οι αλλαγές θα είναι μόνιμες. Από εκεί και πέρα, εμένα με ενδιαφέρει και το ηθικό κομμάτι, κάτι που είναι νόμιμο θα πρέπει να είναι και ηθικό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε μια αστοχία την οποία θα εξετάσουμε και θα δούμε που μπορεί να φτάσει. Όλα γίνονται υπό το φως του ήλιου και της νομιμότητας.
Σχετικά με το πώς ανεβαίνουν οι τόνοι στο Δ.Σ. Έχουν ανέβει πολύ…
Όταν ανεβαίνουν οι τόνοι, πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη αιτιολόγηση. Πολλές φορές μπορεί να ανεβούν γιατί θεωρούμε ότι κάτι συμβαίνει. Ή γιατί πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να συνέβη και να μη συνέβη. Εγώ είμαι διατεθειμένος και πολλές φορές φορές έδωσα τόπο στην οργή. Δεν μπορεί να λέμε ότι θέλουμε χωρίς να το αιτιολογούμε. Δεν μπορεί να πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα αυτοί που ηθικά δεν σεβάστηκαν τη νίκη του συνδυασμού μας το βράδυ των εκλογών. Αυτοί που απείχαν του απολογισμού. Δεν μπορεί να μιλούν για ανθρώπους και να κρίνουν τους αντιδημάρχους, όσοι συνδιαλέγονται μαζί τους. Και το σταματώ εδώ, αν χρειαστεί θα πω περισσότερα, παρουσία και άλλων φορέων του τόπου.
Επειδή είπαμε ότι θα μπούμε σε προεκλογική χρονιά, θέλω να μου πείτε τι εισπράττετε από τα social media στα οποία είστε ενεργός. Συνδιαλέγεστε καθημερινά με πολίτες δημοσίως. Έχει αναγνωριστεί σε εσάς ότι έχετε αντανακλαστικά και ότι απαντάτε στην κάθε απορία, καταγγελία, παράπονο. Πως βλέπετε αυτό το νέο μοντέλο επικοινωνίας αιρετών με τους πολίτες και τι συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Πλακεντάς εισπράττει.
Για μένα ήταν κάτι άγνωστο, μέχρι τις εκλογές δεν ήξερα το facebook. Από εκεί και μετά, είναι ένα αναγκαίο καλό, γιατί δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας άμεσα με τον πολίτη. Σήμερα έτσι λειτουργούν και πρέπει να προσαρμοστούμε. Εμένα σκοπός μου δεν είναι να ακούσω το παράπονο του κόσμου αλλά να λύσω το παράπονο και μέσα από τα social media πολλές φορές λύσαμε με τους συνεργάτες μου πράγματα και καταστάσεις. Βεβαίως, το «πες τα στο δήμαρχο» είναι το πιο εύκολο. Θα μπορούσε με ένα τηλέφωνο που γίνεται στις υπηρεσίες του δήμου να έχει λυθεί και εκεί το ζήτημα. Αυτό που εισπράττω είναι ότι υπάρχουν άτομα που είναι ικανοποιημένοι και άνθρωποι που δεν είναι ικανοποιημένοι και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι στην καθημερινότητα των πολιτών, να είμαστε κοντά στους πολίτες παίρνοντας πρωτοβουλίες, κάνοντας παρεμβάσεις. Ο θεσμός της γειτονιάς και της κοινότητας πηγαίνει πολύ καλά, λύνουμε πάρα πολλά προβλήματα. Το αναγνωρίζουν και οι πρόεδροι των κοινοτήτων γιατί έχουμε τη δυνατότητα να λύνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα μια σειρά προβλημάτων με τα συνεργεία του δήμου, σας θυμίζω ότι τρέχει ένα μεγάλο πρόγραμμα του δήμου για αποκαταστάσεις ασφαλτοστρώσεων. Θα ξεκινήσει σε λίγο εκτεταμένη ασφαλτόστρωση μέσα στην πόλη της Πτολεμαΐδας, που το έχει τόσο ανάγκη. Στα χωριά μας σε πολλά από αυτά, είχε να πέσει άσφαλτος πάνω από 20 χρόνια και αυτό είναι αποτέλεσμα της κουβέντας και του σφυγμού του κόσμου που πιάνουμε μέσα από τα social media.
Αισθάνεστε αδικημένος όταν κάποιος θα μπορούσε απλά να πάρει τηλέφωνο στην υπηρεσία και απλά κάνει “tag” τον Δήμαρχο;
Δεν αισθάνομαι καθόλου αδικημένος, μάλλον γοητευμένος αισθάνομαι γιατί αποφάσισε να απευθυνθεί σε εμένα και όχι στην υπηρεσία. Με μια φωτογραφία και μια επισήμανση πιστεύει ότι θα λυθεί το πρόβλημα του και πολλές φορές λύνεται. Είναι κάτι πολύ χρήσιμο αρκεί να έχεις το χρόνο να το παρακολουθείς όπως πρέπει.
Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τις επόμενες εκλογές , υποθέτω ότι θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος τον Οκτώβριο του ’23. Αν έχετε αρχίσει να συναντάτε κόσμο, ανθρώπους που ενδεχομένως να θέλατε να σας πλαισιώσουν στην πορεία που θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό. Έχει προηγηθεί και μια δόκιμη συνεργασία με τον συνδυασμό του κ. Καραβασίλη. Τι σχεδιάζετε;
Όντως, έχω ξεκινήσει να βλέπω ανθρώπους που είτε υπήρξαν παλαιότερα υποψήφιοι, είτε στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχαν με άλλους συνδυασμούς – σε καμία περίπτωση δεν μιλάω για ενεργούς δημοτικούς συμβούλους – , είτε που ήρθαν και ενδιαφέρθηκαν να συμμετέχουν στο συνδυασμό. Σε αντίθεση με αυτό που είπατε, ότι θεωρείτε δεδομένο ότι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές του 2023: όπως πάντα αυτές οι αποφάσεις είναι συλλογικές. Τον Σεπτέμβριο, ακριβώς ένα χρόνο πριν την προεκλογική περίοδο, θα συνέλθουν τα όργανα της “Ενωμένης Εορδαίας” και το όργανο που από κοινού έχουμε με τον συνάδελφο κ. Καραβασίλη προκειμένου να αποφασίσουμε και να ανακοινώσουμε περίπου αρχές Οκτωβρίου, την πρόθεσή μας για τη συμμετοχή μας ή μη στις επόμενες εκλογές.
Πραγματικά, αισθάνομαι ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που θέλει να συμμετέχει. Αισθάνομαι ότι παρ ότι χάσαμε χρόνο λόγο κορονοϊού, στην προσπάθεια αυτή νομίζω ότι το πρόσημο είναι θετικό, το παίρνουμε και πάμε παρακάτω. Είχαμε προγραμματίσει και δεν το είπαμε νωρίτερα τι θα γίνει με την Πλατεία την ανάπλαση και την οδό 25ης Μαρτίου, με το Πανεπιστήμιο της Θράκης. Παρόλα αυτά ήδη τρέχει μελέτη και ολοκληρώνεται για την ανάπλαση της 25ης Μαρτίου από την Τράπεζα Πειραιώς μέχρι τη ΔΕΥΑ και αυτό θα γίνει ανεξαρτήτως της Πλατείας (δεν έχει πεζοδρόμια, δημοτικό φωτισμό) και η μελέτη νομίζω θα τελειώσει πριν τελειώσει η παρούσα θητεία.
Το τι θα γίνει στην πλατεία έχει να κάνει με τρία πράγματα: Τι θα μας πει το Πανεπιστήμιο, που έχει πάρει μελέτες και περιμένουμε, το τι δείχνει η κυκλοφοριακή μελέτη που ήταν πάνω από ενάμιση μήνα σε διαβούλευση και με το τρίγωνο του ΣΒΑΚ: Πλατεία, τη Λαϊκή αγορά και το παλιό πάρκο. Αυτό θα είναι το τρίγωνο της ανάπτυξης της Πτολεμαΐδας στην επόμενη πενταετία. Είτε είναι δήμαρχος ο Παναγιώτης Πλακεντάς, είτε είναι δήμαρχος κάποιος άλλος. Αλλά θα είναι μια παρακαταθήκη στα χέρια του επόμενου δημάρχου για το τι πρέπει να εφαρμόσει.
Δεν μου απαντήσατε αν θα είστε υποψήφιος δήμαρχος.
Η πρόθεσή μου είναι να είμαι, αλλά την απόφαση θα την πάρουν τα όργανα της Ενωμένης Εορδαίας και θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το εάν θα είμαι ή όχι στο επόμενο διάστημα. Επίσης, πρέπει να πω, επειδή κάποιοι συνάδελφοί σας μου το θέσανε, ότι έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η δική μου παρουσία στην Περιφέρεια. Ξεκαθαρίζω και το κλείνω ότι το θέμα έχει κλείσει για εμένα.
Μιλάμε για ερημοποίηση του Δήμου: πως τον βλέπετε στα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια, ή όταν τον παραδώσετε στις επόμενες γενιές;
Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου θα αγωνιστούμε μέχρι τελικής πτώσης, όσο και αν ακούγεται βερμπαλιστικό, ώστε ο Δήμος Εορδαίας να συνεχίσει να είναι ισχυρός και πρωταγωνιστής. Και νομίζω αν με τους στόχους που έχουμε βάλει ως ενεργειακός δήμος, ως ένας δήμος που αποτελέσαμε και αποτελούμε την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, αν και στην επόμενη περίοδο έχουμε το αποτύπωμα της ενέργειας στην περιοχή μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και με όποια μορφή και αν αυτό συνεπάγεται, νομίζω ότι θα έχουμε κερδίσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.