Το κατά πόσον θα υπάρξει επιτυχία στο διαγωνισμό για την πώληση των τριών μονάδων και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ που περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χωρίς απώλειες χθες, είναι πλέον το επόμενο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ίδια η ΔΕΗ.
Η απόσχιση των δύο προς πώληση κομματιών θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος Μαϊου ώστε αμέσως μετά να γίνει ο διαγωνισμός και η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2018.
Ο κ. Παναγιωτάκης φαίνεται ότι είναι πεισμένος ότι η έγκαιρη και επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να προχωρήσει στην «επόμενη μέρα» με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ θα είναι μικρότερη αλλά ισχυρότερη. «Η ΔΕΗ έχει συμφέρον να πετύχει η πώληση των λιγνιτών» είπε άλλωστε ρητά ο πρόεδρός της στη Βουλή, εξηγώντας ότι έτσι «θα γυρίσουμε σελίδα, θα τελειώσουμε με τις υποχρεώσεις και θα αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα».
Αντίθετα, εάν δεν επιτύχει η διαδικασία της αποεπένδυσης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού, θεωρείται πολύ πιθανό να ανοίξει για τα καλά το κεφάλαιο «πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων» το οποίο, τόσο ο κ. Σταθάκης, όσο βεβαίως και η διοίκηση της ΔΕΗ, θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία. Πρόκειται για τα περίφημα «δομικά μέτρα» που αναφέρονται στο μνημόνιο, χωρίς να επεξηγούνται, ως εναλλακτική προοπτική στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δεσμευτικοί στόχοι που έχουν τεθεί, όσον αφορά τα μερίδια της ΔΕΗ στην παραγωγή και στην προμήθεια ρεύματος.
Συμμετοχή και τίμημα
Το κρίσιμο ζήτημα και ταυτόχρονα ο φόβος που υπάρχει, όσον αφορά την επιτυχία ή όχι του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες σχετίζεται πλέον με το αν θα προσέλθουν ισχυρές ενεργειακές εταιρείες για να διεκδικήσουν τις προς πώληση υποδομές και βεβαίως, εάν προσέλθουν, ποιο τίμημα θα δώσουν.
Επιτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Παναγιωτάκη είναι να επιτευχθεί ένα εύλογο τίμημα, έγκαιρα μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Για το ποιο είναι το εύλογο τίμημα δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο νόμο (σε εκείνον για τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ υπήρχε κατώτατο όριο) και αναμένεται να προκύψει από αξιολόγηση ανεξάρτητου αποτιμητή.
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αυτό είναι και το δυσκολότερο πρόβλημα. Ο ανεξάρτητος εκτιμητής θα ορίσει μια τιμή για υποδομές που εκ των πραγμάτων και λόγω των χρημάτων που έχουν επενδυθεί, έχουν υψηλή αξία.