ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΔΟΣΗ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μια πρώτη ανάγνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, την εικόνα που υπάρχει ανά επιστημονικό πεδίο και τι έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση των φετινών αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και ποιες είναι οι δημοφιλείς σχολές ανά πεδίο, έκανε μιλώντας στο WEB TV του e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη ο Στέλιος Νικολαΐδης, συνιδιοκτήτης του φροντιστηρίου ΘΑΛΗΣ, μαθηματικός.
Ξεκινώντας με μια γενική εκτίμηση, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις, ως προς μια μικρή πτώση στο 1ο πεδίο, αρκετά μεγάλη στο 2ο και αποκορύφωμα την μεγάλη μετά από πολλά χρόνια πτώση στις ιατρικές σχολές, ενώ και στο 4ο πεδίο, υπήρξαν σχολές με αύξηση στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και μεγάλη πτώση στην περιφέρεια.
Επίσης, στα ΕΠΑΛ υπήρξε μεγάλη άνοδος στα τμήματα, γεγονός που οφείλεται στη μεγάλη μετακίνηση από ΓΕΛ στα ΕΠΑΛ, ως συνέπεια η αριθμός να γίνει αρκετά υψηλότερος, διπλάσιος, μιας και καλοί μαθητές προτίμησαν το ΕΠΑΛ για πιο εύκολη πρόσβαση.
Ωστόσο, το πρόγραμμα σπουδών των ΕΠΑΛ δεν διορθώνεται, ως συνέπεια, οι μαθητές να πετυχαίνουν σε υψηλές σχολές (Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό), χωρίς να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις των τμημάτων, με τον κ. Νικολαΐδη να τονίζει στους μαθητές πως πρέπει να προσέχουν ποιες σχολές δηλώνουν.
Ο κ. Νικολαΐδης, επίσης, αναφέρθηκε στη φετινή χρονιά, λέγοντας πως οι μαθητές εφέτος έκαναν έναν «άθλο», και τους αξίζει σε όλους συγχαρητήρια. «Όταν υπάρχουν κλάματα στους βαθμούς, υπάρχουν γέλια στις βάσεις».
Η Πτολεμαΐδα, ωστόσο, πάντα διακρίνεται, έχοντας υψηλό επίπεδο σπουδών και μαθητών, πετυχαίνονται πολύ υψηλές βαθμολογίες, σημείωσε.
Ενδεικτικά, ο Κωνσταντίνος Δελημάρης, που παρακολουθούσε όλα του τα μαθήματα στον ΘΑΛΗ, συγκέντρωσε 19175 μόρια και πέρασε 6ος Ηλεκτρολόγων μηχανικών ΕΜΠ, γράφοντας, 20 Μαθηματικά, 20 Φυσική,19.3 Χημεία και 17.4 Έκθεση
Ωστόσο, ανασταλτικός παράγοντας για μαθητές, ήταν η έλλειψη ηλεκτρονικού υπολογιστή και πρόσβασης στο διαδίκτυο, φέρνοντας το παράδειγμα μαθήτριας, που κατόρθωσε παρόλα αυτά να πετύχει στις πανελλαδικές.
Οι υψηλές και χαμηλές σχολές ανά πεδίο
Στο 1o πεδίο, κράτησε τα σκήπτρα η Νομική Αθηνών με 18.050 μόρια, ωστόσο εμφανίζεται μια νέα τάση με σχολές ψυχολογία να επιλέγονται από μαθητές, με την Ψυχολογία Αθηνών να εμφανίζει 17.750 μόρια (περισσότερα από τη Νομική Κομοτηνής) και αντίστοιχα 17075 Ψυχολογία στο Ρέθυμνο και 16775 στη Φλώρινα. Οι φιλολογίες παρουσιάζουν μείωση στη ζήτηση, επίσης.
Στο 2ο πεδίο, ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί του Μετσόβειου που έπεσαν μετά από πολλά χρόνια κάτω από το φράγμα των 18.000 μορίων. Η τελευταία σχολή στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς είναι της Κοζάνης, η οποία είχε μικρή άνοδο. Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί στα 14.500 εμφάνισαν μια μικρή πτωτική τάση. Οι χημικοί μηχανικοί είχαν αύξηση 342 μόρια, κρατώντας επίπεδο. Η απογοήτευση ήρθε από το Μαθηματικό της Σάμου που έπεσε στα 3125 μόρια, λόγω απόστασης, κορωνοϊού και αμφιβολιών, με τον βαθμό στα μαθηματικά του τελευταίου επιτυχόντα να είναι στα 0.5! Αντίστοιχη πτωτική τάση είχαν τα τμήματα μαθηματικών ανά την Ελλάδα, όπως και το μαθηματικό της Καστοριάς. Επίσης, το Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνης, πέτυχαν εισακτέοι με βαθμούς που δεν ξεπερνούν το 1.5.
Ο κ. Νικολαΐδης, τόνισε, πως πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και να μην δίνονται μεγάλος αριθμός εισακτέων ενδεχομένως ή να μπει κάποιο πλαφόν σε κάποιες σχολές.
Το κλειδί είναι συνδυαστικό και ο αριθμός των τμημάτων αλλά και ο αριθμός των φοιτητών, μπαίνοντας πλαφόν ώστε τα τμήματα να βγάζουν απόφοιτους με ανταγωνιστικά πτυχία και γνώσεις στην αγορά εργασίας, προσέθεσε.
Στο 3ο πεδίο, υπήρξε μεγάλη πτώση, και σε αυτό έπαιξαν ρόλο η κατάργηση των συντελεστών, αλλά και το μάθημα της έκθεσης που έβαλε στο «παιχνίδι» και τη λογοτεχνία και υπήρξαν ελάχιστα ποσοστά αριστούχων πανελλαδικά, κάτι που επηρέασε σημαντικά τους υποψήφιους στις ιατρικές σχολές. 723 μόρια έπεσε η βάση στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, ενώ η ΣΑΣ Ιατρική έπεσε 1024 μόρια, στα 17650 για πρώτη φορά. Η φαρμακευτική Θεσσαλονίκης έπεσε κάτω από τις 17000 μόρια. Στην Εργοθεραπεία, υπήρξε πτώση 2500 μορίων, στα 11975, ενώ το μαιευτικής 2.826 στα 9275 μόρια. Η χαμηλότερη σχολή στις επιστήμες υγείας ήταν η νοσηλευτική στο Διδυμότειχο.
Στο 4ο πεδίο, υπήρξε αυξητική τάση 200 μέχρι 1000 μόρια στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο οι περισσότεροι υποψήφιοι κατόρθωσαν να περάσουν σε σχολή. Η χαμηλότερη σχολή Διαπεριφερειακής Ανάπτυξης, στην Κοζάνη, φέτος κατέβηκε στα 3950 μόρια. Αντίστοιχη πτώση φάνηκε στα περιφερειακά τμήματα, γιατί υπήρχε μικρός αριθμός υποψηφίων για τις προσφερόμενες θέσεις.
Οι αλλαγές που έγιναν στα τμήματα εν μία νυκτί, που αναβαθμίσθηκαν θεωρητικά αλλά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα επαγγελματικά, οδήγησαν πολλούς φοιτητές στο να τα επιλέξουν, με τον κ. Νικολαΐδη να τονίζει πως οι αλλαγές αυτές δεν έπρεπε να γίνουν τόσο βιαστικά.
«Όλα τώρα ξεκινάνε…»
Τέλος ο κ. Νικολαΐδης, τόνισε πως διαχρονικά οι μαθητές της Πτολεμαΐδας πετυχένουν υψηλές βαθμολογίες, ενώ επιτυχίες είχε και το φροντιστήριο ΘΑΛΗΣ με τον ίδιο να λέει πως «εμείς βάζουμε απλά το λιθαράκι, στην προσπάθεια των μαθητών». Ο ίδιος κατέληξε, λέγοντας στους μαθητές πως «σήμερα δεν τελειώνει τίποτα, σήμερα όλα αρχίζουν. Αν δεν πέτυχαν στην σχολή που φανταζόταν, μπορεί να βρουν διέξοδο σε άλλη σχολή ή να βρουν αλλού το δρόμο τους. Ένας νέος που παλεύει βρίσκει διέξοδο. Τώρα αποφάσισαν για σπουδές. Τι δουλειά θα κάνουν, θα τη βρουν στην πορεία, με κατάκτηση δεξιοτήτων. Κανείς να μην είναι απογοητευμένος».