Για μια σειρά θεμάτων της πολιτικής και μη επικαιρότητας αλλά και μια σειρά πρωτοβουλιών της ΟΝΝΕΔ, μίλησε στον Αντώνη Πουγαρίδη και το e-ptolemeos.gr ο πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης.
Στο επίκεντρο της συνέντευξης βρέθηκε, αρχικά, η πρωτοβουλία των ΟΝΝΕΔ talks, όπου συζητήθηκε και το θέματα της Δίκαιης Μετάβασης, με τον κ. Μαρινάκη να σημειώνει πως αυτή η σειρά συζητήσεων, ξεκίνησε από την πρώτη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ μέσω τηλεδιάσκεψης: «Χρησιμοποιήσαμε μια όχι και τόσο νέα μέθοδο, αλλά νέα για τη χρήση της από ένα κόμμα και μια νεολαία, στη χώρα μας. Συμφωνήσαμε ότι υπήρξε μια αναγκαιότητα που έπρεπε να καλυφθεί. Έπρεπε να συζητήσουμε και για τα όσα ζήσαμε αλλά και τα όσα έρχονται και για γενικότερα θέματα».
Υπουργοί και όχι μόνο απαντούν σε νέους ανθρώπους, μέλη της ΟΝΝΕΔ και όχι μόνο, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, και τους δίνεται το βήμα ζωντανά είτε μεταφέροντας τις ερωτήσεις τους. Αυτό πέτυχε τρεις στόχους, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη: «Τη συνέχεια της πολιτικοποίησης, που ήταν και στόχος με την εκλογή μου, η διατύπωση πολιτικού λόγου με γωνίες και πρόταγμα. Επίσης, υπάρχει μια φοβερή διεύρυνση, αφού δεν αρκεί να δίνεις λόγο στα μέλη σου. Οι νέοι έρχονται κοντά σου, ρωτώντας τους πρωταγωνιστές. Τρίτον, βγήκαν ειδήσεις και προτάσεις, για τη μέλλον της ΟΝΝΕΔ και των νέων». Επεσήμανε, μάλιστα ότι τα ONNED talks θα συνεχιστούν και μετά την πανδημία.
Επίσης, υπήρξε αναφορά για τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με τον ίδιο να τονίζει πως: «Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Φέρνω το παράδειγμα του 112, και έστω και μια ζωή να είχε χαθεί άξιζε να υπάρχει. Ειδικά στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Φάνηκε ότι θέσει σχέδιο, τόλμη και να αγνοείς το πολιτικό κόστος που θα έχεις, αλλά θέλει και τα πρόσωπα». Ενδεικτικά, ανέφερε πως πλέον ο κόσμος πείστηκε λ.χ. να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και αυτό έγινε με τα κατάλληλα πρόσωπα που έπρεπε να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ίδια τη λειτουργία της ΟΝΝΕΔ και τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν, με ενδεικτικό το παράδειγμα της γραμματείας ποιότητας ζωής της ΝΔ με γραμματέα της Πίστη Κρυσταλλίδου και τις εθελοντικές δράσεις που αναπτύχθηκαν. Όπως σχολίασε ο κ. Μαρινάκης: «Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που δεν περιμένει τις εξελίξεις. Φέρνει τις εξελίξεις. Είμαι πολύ τυχερός που συνεργάζομαι με την ίδια, τον Νίκο Ρωμανό. Γιατί είχαμε συνηθίσει μια εικόνα για το κόμμα, να είναι κάποια βήματα πίσω. Ειδικά αυτούς τους μήνες και στο κομμάτι του εθελοντισμού, η ΟΝΝΕΔ συνεργάζεται καθημερινά και ξεχωρίζει γιατί δεν είναι επετειακές δράσεις. Δεν θυμόμαστε τις ευπαθείς ομάδες για να κάνουμε επετειακά event. Κάθε εθελοντική δράση θέλουμε να καταλήγει σε μια πρόταση για τις ομάδες των ανθρώπων και να καταλήγουμε χρήσιμοι».
Ακόμη, το 2020, επίσης, θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα γίνουν φοιτητικές εκλογές , με τον κ. Μαρινάκη να σημειώνει ότι «οι συνθήκες μας αναγκάζει να σκεφτούμε ώριμα». Επίσης, αν ανοίξουν τα πανεπιστήμια θα είναι για συγκεκριμένες ημέρες, παρόλα αυτά εκλογές δεν προβλέπεται να γίνουν και αυτή ήταν και η εισήγηση της ΟΝΝΕΔ, σημείωσε.
Ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει και μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας, με την ιδιότητά του δικηγόρου, όπως τη δίκη Τοπαλούδη και τη συζήτηση που υπάρχει για την ποινή ισόβιας κάθειρξης στη χώρα, σχολιάζοντας πως με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο εύκολη η αποφυλάκιση κάποιου, ασχέτως τι έχει διαπράξει. «Θα πρέπει να υπάρχουν περιπτώσεις που τα ισόβια θα πρέπει να είναι ισόβια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην υπόθεση στο Ρέθυμνο με άνθρωπο που έχει εκατοντάδες χρόνια κάθειρξης να αποφυλακίζεται», σχολίασε.
Για την τηλεπαίδευση στα σχολεία, ο ίδιος σχολίασε πως δεν τίθεται θέμα νομιμότητας , λέγοντας πως είναι δικαιολογίες μας «αστείας» και «στείρας» αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να έρθει η αλλαγή., αλλά είναι «καθήκον και υποχρέωση» της κυβέρνησης και ασκώντας δριμεία κριτική προς την αντιπολίτευση ότι μιλάει χωρίς επιχειρήματα, θέλοντας να κρατήσουν τη χώρα στάσιμη. «Δεν φοβόμαστε. Δείτε τα νούμερα. Κανένας δεν τους παίρνει στα σοβαρά, κάθε αλλαγή είναι προς το συμφέρον των μαθητών, εκπαιδευτικών. Τόσοι μαθητές και γονείς αγωνιούν. Η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς όλο τον κόσμο. Εμείς ακούμε τον κόσμο και όχι τα συνδικάτα και συντεχνίες».
Κληθείς να σχολιάσει, τέλος, την πρόταση που συζητιέται στη Βουλή για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον π. δικαστικό και π. υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως «Ο κ. Παπαγγελόπουλος όλα αυτά δεν τα έκανε και τόσα αθώα και πρέπει να ερευνηθούν. Μακάρι να λάμψει η αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή. Ο πρωθυπουργός δίνει το χώρο που πρέπει και οφείλει στην επιτροπή. Ότι έκανε ο καθένας θα το πληρώσει με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις και διαδικασίες».