Μήνυμα -πρόσκληση στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, να σταθεί δίπλα στην προσπάθεια για την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, απεύθυνε σήμερα το πρωί στα μέλη της Συγκλήτου ο Συντονιστής της Δίκαιης Μετάβασης, Κώστας Μουσουρούλης.
Ο κ. Μουσουρούλης συνεχίζοντας τις συναντήσεις του με τοπικούς φορείς της περιοχής, βρέθηκε στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στα Κοίλα, είχε μια σύντονμη συνομιλία με τον Πρύτανη και το Πρυτανικό Συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης συνομίλησε και τα μέλη της Συγκλήτου.
Στην κουβέντα που ακολούθησε τόνισε πως η έρευνα και η τεχνολογία θα λάβουν μια γενναία χρηματοδότηση από τα κονδύλια της Δίκαιης Μετάβασης και κάλεσε το Πανεπιστήμιο να σταθεί δίπλα σε Δήμους και σε άλλους φορείς που θα καταθέσουν τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα.
Μάλιστα έδωσε και το παράδειγμα της επιχορήγησης με 1εκ. ευρώ σε κάθε λιγνιτικό Δήμο από το «Πράσινο Ταμείο»(σ.σ. ο Δήμος Κοζάνης θα λάβει 1,5εκ.), χρήματα με τα οποία θα κατευθυνθούν σε ένα σχέδιο δράσης.
Όπως είπε, ο ίδιος έχει κατευθύνει τους Δήμους να προχωρήσουν σε ωρίμανση μελετών ώστε από 1-1-2021 να υπάρχει κατάθεση προτάσεων στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και σε αυτό «μπορεί να συμβάλει το Πανεπιστήμιο».

Παράλληλα ο Κώστας Μουσουρούλης στάθηκε και στο γεγονός της τοποθέτησης του Πρύτανη, Θεόδωρου Θεοδουλίδη, στην προεδρεία της Τεχνικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Μετάβαση, σημειώνοντας πως η συμβολή του είναι τεράστια ενώ υπογράμμισε πως αυτό είναι μια απόδειξη πως κανένα σχέδιο δε θα γραφτεί στην Αθήνα:
«Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στην Αθήνα. Κανένα σχέδιο δεν πετυχαίνει αν η περιοχή δεν το κάνει ιδιοκτησία της. Εμείς δε σκοπεύουμε να επιβάλλουμε κάτι στην περιοχή».
Τέλος, ο Κώστας Μουσουρούλης, στάθηκε στη λεγόμενη ρήτρα δίκαιης μετάβασης, μέσα από την οποία η Δυτική Μακεδονία θα μπορεί να υποστηρίζεται σε διάφορους τομείς όπως η παιδεία.
Ζήσης Πιτσιάβας