«Η παρουσία μου στη Δυτική Μακεδονία για σχεδόν δύο εβδομάδες δεν ήταν προσχηματική», λέει ο Συντονιστής για τη Δίκαιη Μετάβαση, Κώστας Μουσουρούλης, στον απόηχο των συναντήσεων που πραγματοποίησε στην περιοχή από την περασμένη Δευτέρα, μέχρι χθες, όταν και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της επίσκεψής του.
Σε μια ξεχωριστή και ελεύθερη κουβέντα με τους Αντώνη Πουγαρίδη και Ζήση Πιτσιάβα, αποκλειστικά για τον «Π», ο Κώστας Μουσουρούλης μοιράζεται τις πρώτες του σκέψεις για όσα άκουσε από τους ανθρώπους της περιοχής και φωτογραφίζει τις ενέργειες που μέσω του master plan θα αναπτυχθούν στη Δυτική Μακεδονία.
Ενός master plan που συνεχίζει να λέει πως δε θα γραφτεί στην Αθήνα, αλλά στη Δυτική Μακεδονία και θα είναι πιθανότατα έτοιμο στο τέλος του καλοκαιριού ώστε από Σεπτέμβρη να τεθεί σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τον ίδιο να επισκέπτεται εκ νέου την περιοχή.
Ο Κώστας Μουσουρούλης, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που μπορεί τυπικά να είχε γραφτεί και να περιελάμβανε συναντήσεις σε κάθε γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας, ουσιαστικά δεν αρνήθηκε να δει όποιον του το ζήτησε.
«Είδα πάνω από 1500 άτομα, είτε φορείς, είτε επιχειρήσεις, είτε ακόμα και απλό κόσμο που κάτι ήθελε να εκφράσει τον προβληματισμό και την αγωνία του», σημειώνει.
Αυτό που έρχεται πρώτο στο μυαλό του και χαρακτηρίζει ως απόλυτα θετικό είναι η εξοικείωση της περιοχής με τη βιομηχανική δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας.
«Είναι μεγάλη βάση για το μέλλον», τονίζει και παρουσιάζει τη ΔΙΑΔΥΜΑ ως ένα πρότυπο μοντέλο που αποδεικνύει και την κουλτούρα συνεργασίας ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.
Αναφερόμενος στα διακριτά προβλήματα στέκεται στον πρωτογενή τομέα:
«Διέγνωσα μια ανάγκη καθοδήγησης της επιχειρηματικότητας. Και μια ανάγκη να αποφευχθούν διάφοροι επιτήδειοι που οδηγούν τους αγρότες σε καλλιέργειες που δεν έχουν μεγάλες αγορές.
Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που διέγνωσα είναι πως η Περιφέρεια διαθέτει τεράστιο υδάτινο δυναμικό, πλούσιο απόθεμα, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει δίκτυα άρδευσης. Αυτό πρέπει να διορθωθεί».
Ξεχωριστό κομμάτι μπορεί να αποτελέσει απ’ ότι φαίνεται και ο τουρισμός με τον Κώστα Μουσουρούλη να διαπιστώνει τεράστιο δυναμικό και λόγο φυσικού περιβάλλοντος και λόγο πολιτιστικού αποθέματος και λόγο εκπληκτικού συνδυασμού βουνών λιμνών αλλά και λόγο γειτνίασης με αγορές των Βαλκανίων.
«Φρενίτιδα με τα φωτοβολταϊκά»
Ο Συντονιστής της Δίκαιης Μετάβασης χτύπησε καμπανάκι για τα φωτοβολταϊκά, χωρίς να διστάσει να πει πως στην περιοχή υπάρχει «φρενίτιδα».
Φρενίτιδα που πιάνει από τον κτηνοτρόφο μέχρι τον ιδιοκτήτη ορυχείου.
«Θέλει πολύ προσοχή στα φωτοβολταϊκά. Το ενεργειακό μας μείγμα θα διαφοροποιηθεί αλλά η ταυτότητα η ενεργειακή πρέπει να διατηρηθεί για την περιφέρεια, γιατί στον τομέα της ενέργειας υπάρχει εμπειρία, εδώ υπάρχουν δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας οπότε αυτή η διαφοροποίηση θα γίνει αλλά δεν μπορεί να απορροφήσει το ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται στον τομέα της εξόρυξης».
«Βασικό κομμάτι του master plan o ορυκτός πλούτος»
Για πρώτη φορά ο Κώστας Μουσουρούλης δίνει κατεύθυνση μιας βασικής παραμέτρου του master plan, που δεν είναι άλλη από την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στο λιγνίτη, στον τομέα του ορυκτού πλούτου της περιοχής
Μάλιστα σημειώνει πως υπάρχει «μποτιλιάρισμα» στις αδειοδοτήσεις στον τομέα της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου, χαρακτηρίζοντας «μείζον θέμα» τη γραφειοκρατία που κολλάει τη δραστηριότητα ενός μεταλλίου η οποία μπορεί να δώσει άμεσα δουλειά.
«Τέτοιες διαδικασίες συζητάμε με την κυβέρνηση να τις προχωρήσουμε πιο γρήγορα».
«Βελτίωση υποδομών»
Η υπόθεση της εκπόνησης ενός εδαφικού σχεδίου για τις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, είχε χαρακτηριστεί μια δύσκολη εξίσωση από τον Κώστα Μουσουρούλη.
Και οι δύο νομοί είναι υπό μετάβαση και θα γίνει ένα εδαφικό σχέδιο, ώστε να αντιμετωπιστούν κοινά.
Η βελτίωση των υποδομών που θα διευκολύνει το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής αποτελεί επίσης βασικό κομμάτι του master plan.
«Η σύνδεση της Φλώρινας με την Εγνατία εξυπηρετεί και την Κοζάνη», λέει με νόημα και στέκεται στο λεγόμενο πολυτροπικό σύστημα μεταφορών που πρέπει να γίνει στη Δυτική Μακεδονία, γεγονός που υποχρεώνει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να χρηματοδοτήσει έργα υποδομών.
Παράλληλα προαναγγέλλει και λύση για τη ΒΙΠΕ Κοζάνης, σημειώνοντας πως η εγκατάσταση επιχειρήσεων μέσα σε ένα οργανωμένο χώρο, με άλλες διαδικασίες, δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες.
«Τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις»
Στο κομμάτι των επενδύσεων μεγάλων επιχειρήσεων από το εξωτερικό που θα συμβάλλουν στη μόχλευση κεφαλαίων για τη Δίκαιη Μετάβαση, ο Κώστας Μουσουρούλης, υποστηρίζει πως το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και πραγματικό, με τις πολύ μεγάλες επενδύσεις όμως να βρίσκονται στο χειρισμό του πρωθυπουργού «αλλά το ενδιαφέρον είναι πρωτοφανές».
Στόχος είναι στο χώρο που αφήνει η ΔΕΗ να δραστηριοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις και αυτές θέλουν κίνητρα, όπως η γη, το καταρτισμένο προσωπικό το οποίο υπάρχει εδώ 100% και φυσικά το ζήτημα των αδειοδοτήσεων, όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να δοθεί άμεσα λύση.
«Εδώ πρέπει να φέρουμε επενδύσεις οι οποίες είναι σε συνάφεια με το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής. Με τη βιομηχανική κουλτούρα κλπ, καινούργιες επενδύσεις», σημειώνει ενώ μιλά και για κίνητρα που θα δοθούν ώστε να αντιμετωπιστεί το βάρος της μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων που υπάρχουν ήδη εδώ, ο τρόπος των αποσβέσεων κλπ.
«Ένα πακέτο στοχευμένο για τις επιχειρήσεις που ήδη είναι εδώ».
«Να λειτουργούμε σαν ορχήστρα»
Ο Κώστας Μουσουρούλης, στέκεται στο ρόλο του Πανεπιστημίου, του ΕΚΕΤΑ και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων, ξεκαθαρίζοντας πως οι πάντες πρέπει να λειτουργούν σαν ορχήστρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Δίκαιης Μετάβασης για την περιοχή.
«Τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα τα άκουσα από επιχειρηματίες, αυτοί ψάχνονται και αποτελούν μαγνήτες για να έρθουν και άλλοι εδώ στην περιοχή», σημειώνει.
Για το υδρογόνο τονίζει πως αποτελεί μια καλή προσπάθεια, τα πάντα όμως θα κριθούν από τη στρατηγική της Ε.Ε, τις χρηματοδοτήσεις που θα προκύψουν, με την επιλογή όμως να φωτογραφίζεται στο master plan, καθώς «μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας».
Βασικό κομμάτι του όλου σχεδιασμού είναι αυτό της υλοποίησης το οποίο προϋποθέτει μελέτες οι οποίες θα αποκτηθούν με τρόπο ο οποίος σχεδιάζεται συγκεκριμένα και ειδικά για τη Δίκαιη Μετάβαση.
«Τώρα ήρθαν τα λεφτά της Ε.Ε., δε ξέραμε πριν 6 μήνες ότι υπήρχαν και πόσα. Το Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης είναι μια συγκυρία θετική για εμάς».
Η Ρήτρα Μετάβασης
Σε όλες του τις παρουσίες ο Κώστας Μουσουρούλης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Ρήτρα Μετάβασης.
Μία προσωπική του πρόταση η οποία έχει ήδη υιοθετηθεί και θα υποχρεώνει κάθε φορέα άσκησης πολιτικής να εντάξει στο σχεδιασμό του και στο νομοθετικό του έργο τη λογική της μετάβασης.
Ένα από τα παραδείγματα που έδωσε μιλώντας ενώπιον της Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ήταν πως αν επιτευχθεί η ζεύξη του Ιδρύματος με την τοπική επιχειρηματικότητα το Πανεπιστήμιο θα πρέπει χρειαστεί περισσότερους καθηγητές και θα πρέπει να τους αποκτήσει με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας
Μάλιστα στα πλαίσια αυτά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα βγει το Σεπτέμβριο θα είναι διαφορετικό για τη Δυτική Μακεδονία, με περισσότερα χρήματα, μεγαλύτερη επιλεξιμότητα και άλλες ταχύτητες.
«Ξανά περήφανη η Δυτική Μακεδονία»
Ο Κώστας Μουσουρούλης ανανεώνοντας το ραντεβού με τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, στέλνει το μήνυμα σε κάθε νέο άνθρωπο που σκέφτεται το μέλλον του στην περιοχή, να παραμείνει εδώ 100%, ενώ υποστηρίζει πως ο τόπος θα προσελκύσει και άλλο κόσμο.
«Στόχος μας είναι να βρούμε πράγματα για τα οποία θα νιώθει περήφανη η Δυτική Μακεδονία, όπως ένιωθε τόσα χρόνια με τον εξηλεκτρισμό της χώρας.
Τα επόμενα χρόνια θέλω να βρω τους ίδιους και περισσότερους ανθρώπους, να ευημερεί η τοπική κοινωνία, να έχει αφήσει πίσω τον εφιάλτη της φτώχειας και της ανεργίας που έχει ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια και να αισθάνεται ότι ξεκινάει μια καλή και πιο σίγουρη ζωή. Πιο πράσινη, πιο βιώσιμη και πιο εξωστρεφής».