Συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για την αναδιάρθρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», με την αντιπολίτευση να το απορρίπτει σύσσωμη και με την παράταξη του περιφερειάρχη να συμφωνεί από θέση αρχής με την απλή αναλογική, ωστόσο παραδέχτηκε ότι «δεν απαντάει στις αδυναμίες του «Καλλικράτη», γι’ αυτό ζήτησε να συνεχιστεί η διαβούλευση και να γίνουν βελτιώσεις.
Πάντως, απαντώντας ο Θόδωρος Καρυπίδης στα «περί ακυβερνησίας» και «αδυναμίας διοίκησης», που καταλόγισε η αντιπολίτευση, δήλωσε: «Νομίζω ότι τη δημοκρατία και τις πλειοψηφίες τις δίνει ο λαός και όταν η έκφραση του λαού αποτυπώνεται στην κάλπη και στη δημόσια διοίκηση, δεν έχουμε ούτε αλλοίωση, ούτε μαγειρέματα των αποτελεσμάτων. Νομίζω ότι η απλή αναλογική – βέβαια με προβλήματα – είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης ήταν να πάμε σε ένα νέο πλαίσιο. Τις αδυναμίες του «Καλλικράτη» τις ζήσαμε όλες, ο «Κλεισθένης» δυστυχώς δεν τις απαντάει αυτές τις αδυναμίες. Ποιες αδυναμίες; Λιγότερο κράτος στο κέντρο, περισσότερη δυνατότητα με πόρους στην αυτοδιοίκηση, όπου με την εγγύτητα μπορεί να εντοπίζει, να ιεραρχεί και να επιλύει προβλήματα.
Επίσης, ο περιφερειάρχης πρόσθεσε: «Νομίζω ότι εκεί πάνω πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον και το ζητούμενο δεν είναι τι θα κάνει ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος. Αυτοί καλούνται από το λαό να τον υπηρετήσουν και να επιλύουν προβλήματα. Τα άλλα είναι εύκολα. Το κεντρικό θέμα είναι η κυβερνησιμότητα που ζητάμε να είναι κατοχυρωμένη και με νόμους και με πόρους. Τα υπόλοιπα είναι τεχνικά ζητήματα, που με έναν διάλογο που ζητάμε να ανοίξει – και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η άποψη που λέει ότι πρέπει να υπάρξει χρόνος, εκτενής διαβούλευση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, νομίζω θα τα αντιμετωπίσουμε.
Η εισήγησή μας είναι ότι το ν/σ έχει πάρα πολλά προβλήματα, θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, στα ζητήματα που κυριάρχησαν στη δημόσια σφαίρα, όπως η απλή αναλογική, ξεκαθαρίζω ότι είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, στα άλλα ζητήματα όμως υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να τα συζητήσουμε».
Ο Γιώργος Δακής απόρριψε συλλήβδην το νομοσχέδιο, σημειώνοντας: «Πριν λίγες ημέρες είχαμε δ.σ. στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και υπήρξε αρνητική θέση του δ.σ. επιστρέφοντας στην κυβέρνηση το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου γιατί υπάρχει ομόθυμη πίστη ότι δεν ανταποκρίνεται στις αναγκαιότητες της εποχής. Ταυτόχρονα η ΕΝ.ΠΕ. αποφάσισε να ζητήσει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Επειδή η ΕΝ.ΠΕ. έχει επεξεργαστεί τις ανάγκες για να ενισχυθεί η λειτουργία των Περιφερειών και κατέθεσε ένα συγκεκριμένο σχέδιο με σαφείς αναφορές πάνω στην κείμενη νομοθεσία για την μετατροπή της αιρετής Περιφέρειας σε περιφερειακή διοίκηση.
Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει μια κουλτούρα σκληρού «Σοβιετικού τύπου», η οποία θέλει να αποσαρθρώσει τη λειτουργία των Περιφερειών να αποτρέψει την ενασχόληση με τον Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης σοβαρών ανθρώπων και να δώσει τη λειτουργία της σε ένα καπέλο που θέλει να βάλει μέσα από μια νομικίστικη διαδικασία. Δεν απαντά σε τίποτα στις ανάγκες των Περιφερειών και στα προβλήματα των κοινωνιών. Νομίζω ότι αν συμβεί μία εξέλιξη εφαρμογής αυτού του νόμου θα βιώσουμε μία τραγικότερη λειτουργία της Περιφέρειας απ’ αυτή που βιώνουμε αυτά τα χρόνια διοίκησης του κ. Καρυπίδη, γιατί θα υπάρχει η αδυναμία λήψης αποφάσεων πέραν της ανικανότητας και της έλλειψης ηγεσίας που υπάρχει σήμερα».
Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γεωργία Ζεμπιλιάδου, δήλωσε: «Οκτώ χρόνια μετά τον «Καλλικράτη» περιμέναμε να έρθει μία μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση η οποία πραγματικά θα απεγκλώβιζε τις σημαντικές παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής περιφέρειας για να υπάρξει επιτέλους ανάπτυξη στον τόπο. Δυστυχώς, έρχεται ένα νομοσχέδιο, ο «Κλεισθένης», που φαίνεται ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που πάει να λύσει. Η μεγάλη μεταρρύθμιση που θα αποκέντρωνε πόρους, αρμοδιότητες και εξουσία στον σημαντικότερο θεσμό ανάπτυξης, στην αιρετή Περιφέρεια, δεν γίνεται. Ίσα – ίσα ο απλός εναγκαλισμός του κράτους σήμερα πλέον γίνεται κεφαλοκλείδωμα. Πάμε σε ένα μοντέλο περιφερειακής διοίκησης όπου ο μελλοντικός περιφερειάρχης ούτε θα μπορεί να διοικεί, αλλά κυρίως δεν θα μπορεί και η όποια αντιπολίτευση να ελέγξει. Ο περιφερειάρχης δεν θα μπορεί να ορίσει καν τους αντιπεριφερειάρχες του, ούτε να εφαρμόσει το αναπτυξιακό του σχέδιο.
Με την έννοια αυτή έχουμε μία οπισθοδρόμηση σ’ αυτό τον θεσμό, που θέλει η κυβέρνηση να την πει μεταρρύθμιση, αλλά είναι μια ψευτομεταρρύθμιση.
Επικριτικός ήταν και ο Δημήτρης Καραντζίδης από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση φέρνει τον «Κλεισθένη» στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που σχεδιάζει στο χώρο της τοπικής διοίκησης. Για μας στη Λαϊκή Συσπείρωση είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο σε μία πορεία οργάνωσης τοπικής διοίκησης κατά τέτοιο τρόπο ώστε συνεχώς να παίρνουν υποχρεώσεις και δομές από το κεντρικό κράτος και να τις περνάν στην τοπική διοίκηση, προκειμένου τελικά να τις περάσουν σε ιδιώτες. Γίνεται μία κουβέντα που επικεντρώνεται στο εκλογικό σύστημα και μόνο, γεγονός που το θεωρούμε τουλάχιστον αποπροσανατολιστικό. Ασφαλώς, στο πλαίσιο της ισοτιμίας της ψήφου είμαστε πάντα υπέρ της απλής αναλογικής. Πρέπει όμως να γίνει μία ουσιαστική κουβέντα για το τι είναι αυτό που ουσιαστικά φέρνει ο «Κλεισθένης», σε απόλυτη συνέχεια των προηγούμενων αναδιαθρώσεων. Αυτό είναι μια ενίσχυση ενός εξωθεσμικού διευθυντηρίου που θα οργανώνει τις δομές της τοπικής διοίκησης, μεταφορά αρμοδιοτήτων με επιχειρηματικά κριτήρια σε ιδιώτες, νέα βάρη στους πολίτες των περιφερειών.
Η απόφαση αναμενόταν αργά το απόγευμα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η συμπολίτευση όσο και η αντιπολίτευση είχαν έτοιμα ψηφίσματα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται αν θα καταστεί δυνατή η σύγκλιση απόψεων σε αν κοινό ψήφισμα.