Είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη η ρήση πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Σ’ αυτή θα προστεθεί πλέον και η φράση, «ούτε και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Μακεδονίας». Και εξηγούμαστε…
***
Η προχθεσινή απόρριψη (βλέπε: καταψήφιση) από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή της δαπάνης των 8.000 ευρώ για τα έξοδα φιλοξενίας (σ.σ. για τους καφέδες, όπως ειπώθηκε και γράφτηκε), στα γραφεία διοίκησης του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, εκτός από πολιτικό θέμα για την πλειοψηφούσα παράταξη, προκάλεσε και μείζον πρακτικό ζήτημα.
***
Τι θα γίνει πλέον με τους καφέδες; Θα καταργηθεί αυτή η πατροπαράδοτη και βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Ελλήνων συνήθεια να προσφέρουν, τουλάχιστον, έναν καφέ σε όποιον επισκέπτεται τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και θα περιοριστούν στην προσφορά ενός ποτηριού νερού και αυτό όχι εμφιαλωμένο που κοστίζει, αλλά του δικτύου που μπορούν να το αποπληρώσουν στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) με δόσεις;
***
Και πώς θα ξέρουν οι επισκέπτες ότι κομμένοι πια οι καφέδες και όσοι πρόλαβαν και ήπιαν, ήπιαν;
***
Μια ιδέα ήταν να τοποθετηθεί ευμεγέθης ταμπέλα στην είσοδο που να γράφει: «Αν περιμένετε να πιείτε (κερασμένο) καφέ εδώ μέσα, θα περιμένετε άδικα. Μπορείτε να γυρίσετε πίσω τώρα, αλλιώς αν προχωρήσετε να γνωρίζετε πως εισέρχεστε με δική σας ευθύνη». Ιδέα που απορρίφθηκε καθώς θεωρήθηκε, και πολύ σωστά, ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε ανεπανόρθωτα την εικόνα και το κύρος τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης όσο και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης γενικότερα, προκαλώντας σχόλια του τύπου «ντιπ ζητλαρέοι* εκεί στην Νομαρχία. Ούτε έναν καφέ δεν κιρνούν…» (σ. σ. επιλέξαμε τη χρήση του κοζανίτικου ιδιώματος μιας και το κτίριο της Π.Ε. βρίσκεται πάντα στην Κοζάνη, το οποίο μάλιστα οι κάτοικοι της πόλης εξακολουθούν να αποκαλούν «Νομαρχία». Όσο για τη λέξη «ζητλαρέοι» προστρέξαμε στα δύο εξαιρετικά λεξικά του κοζανίτικου ιδιώματος που κυκλοφορούν και είδαμε πως σημαίνει τον «πεινάλα», τον «ψωμόλυσσα». Δηλαδή, πρόκειται για άκρως απαξιωτικό χαρακτηρισμό τον οποίο σε κάθε περίπτωση θα ήθελε ν’ αποφύγει η σημερινή πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας).
***
Η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε και άρχισαν να εξετάζουν άλλες, όπως, για παράδειγμα, να τοποθετηθούν σε όλο το μήκος και πλάτος της εισόδου του κτιρίου διαφημιστικές ταμπέλες με καφέ της πόλης και τον αριθμό για παραγγελίες, ελπίζοντας πως θα πετύχουν μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Οι εισερχόμενοι θα παίρνουν το μήνυμα πως αν θέλουν καφέ θα πρέπει να μεριμνήσουν μόνοι τους παραγγέλνοντας τον απ’ έξω και οι επιχειρηματίες της πόλης θα ευχαριστηθούν για την δωρεάν διαφήμιση και την στήριξη.
***
Παρά τα πλεονεκτήματα της, ούτε η τελευταία ιδέα προχώρησε και φάνηκε πως οδηγούνταν σε αδιέξοδο, ώσπου ένας συνεργάτης ή συνεργάτιδα είχε μια φαεινή ιδέα (σ.σ. δεν μας διευκρίνισαν το φύλο του οι πληροφοριοδότες μας). Να αγοράσουν σπόρους καφέ και να δημιουργήσουν την δική τους φυτεία!
***
Μια ιδέα που παρά την πρωτοτυπία της δεν είναι τίποτα άλλο από την προσαρμογή της εξαίσιας ιδέας που είχε διατυπώσει πριν δύο χρόνια, περίπου, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης, όταν και πρότεινε στους Δυτικομακεδόνες να βάλουν κηπάκο και κοτούλες για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή επισιτιστική κρίση!
***
Η ιδέα της δημιουργίας φυτείας καφέ στον κήπο του κτιρίου της Π.Ε. αλλά και στους πέριξ διαθέσιμους χώρους έγινε δεκτή ασμένως και με ενθουσιασμό. Πρόκειται για μια ιδέα που όχι μόνο θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή αλλά θα ψηφιστεί και από την αντιπολίτευση, η οποία δεν θα μπορεί σε καμιά περίπτωση να πει όχι σε μια τέτοια πρόταση που έχει και αναπτυξιακό πρόσημο.
***
Κατ’ αρχήν, με τα λίγα χρήματα που θα δοθούν για την αγορά σπόρων (σ. σ. λίγα, αν αναλογιστούμε τι θα κόστιζαν οι έτοιμοι καφέδες), που θα αποσβεστούν πολύ γρήγορα, θα διασφαλιστεί η προμήθεια σε καφέ όχι μόνο του συγκεκριμένου κτιρίου αλλά και όλων των άλλων που διαθέτει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
***
Θα δημιουργηθούν ορισμένες νέες θέσεις εργασίας καθώς για την καλλιέργεια, την συλλογή και το καβούρδισμα του καφέ απαιτούνται ειδικές γνώσεις (σ.σ. μέχρι και ειδικό τμήμα στο πανεπιστήμιο μας μπορεί να συσταθεί).
***
Ο καφές θα προστεθεί στα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής και ίσως δεν αργήσει η μέρα που θ’ αρχίσουμε να ανταγωνιζόμαστε στα ίσα την Βραζιλία.
***
Βέβαια, υπάρχει το θέμα της θερμοκρασίας, καθώς ο καφές φύεται και καρποφορεί σε θερμά κλίματα, αλλά και γι’ αυτό βρέθηκε λύση, αφού όπως λέμε στην αρχή, «στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Μακεδονίας δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Θα φυτευτεί σε μεγάλες γλάστρες που θα βρίσκονται μόνιμα μέσα στο κτίριο για να μην παγώνουν.