Από Πολιτική Γραμματεία σε Κεντρική Επιτροπή και από Κ.Ε σε Π.Γ θα συνεχίσει να πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιθέσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό να «ακολουθούν» σε κάθε συνεδρίαση. Αυτά ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται πως προσπαθεί να καλύψει την μετεκλογική κρίση που έχει ξεσπάσει στην αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθώντας την … «τακτική της πάπιας»!
Οι συνεδριάσεις
Για την ερχόμενη Πέμπτη στη 1.00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Παρότι αντικείμενο της συζήτησης είναι η διαχείριση των Μέσων Ενημέρωσης του κόμματος, οι εξελίξεις στην Γαλλία αναμένεται να πυροδοτήσουν νέο κύκλο συζητήσεων. Με το θέμα της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς να βρίσκεται στο επίκεντρο. Θυμίζουμε ότι στην Κ.Ε που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση, που κατατέθηκε από τα περίφημα «87 στελέχη», προκειμένου να γίνει εσωτερικό δημοψήφισμα με αντικείμενο ακριβώς αυτό.
Επίσης κατά πάσα πιθανότητα έως το τέλος Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Αυτή την φορά με θέμα τις οργανωτικές αλλαγές που έχει προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης και έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Αιτία το ότι προβλέπουν κατάργηση των υφιστάμενων οργάνων (Οργανώσεις Μελών, Κεντρική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία) και την αντικατάστασή τους από όργανα που θα ελέγχονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο από τον πρόεδρο του κόμματος. Επίσης σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να γίνουν συνεδριάσεις οργάνων ακόμη και τον Αύγουστο.
Η τακτική
Η αλλαγή συνηθειών του Στέφανου Κασσελάκη, που έως προεκλογικά δέχονταν εσωκομματικές διαμαρτυρίες επειδή τα όργανα του κόμματος δεν συνεδρίαζαν, προφανώς δεν είναι τυχαία. Έχει άμεση σχέση με το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η σχολαστική εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να είναι μέρος μίας τακτικής με πολλαπλούς στόχους που μπορεί να κωδικοποιηθεί σε 3 σημεία.
Πρώτον: Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτιμά ότι μπορεί να «κουβαλήσει το βάρος» μίας ακόμη εσωτερικής κρίσης που πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα διάσπαση. Ιδίως αφού αυτή την φορά θα αφορά στελέχη που κινούνται στο περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Η απώλεια της ιδέας μιας αυτόνομης κυβερνητικής προοπτικής, στην οποία παραπέμπει το 14,9% των εκλογών καθιστά αντιληπτό στην Κουμουνδούρου ότι πλέον έχουν εξανεμιστεί οι όποιες προσδοκίες είχε καλλιεργήσει στο ευρύτερο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να χαρακτηρίζει «παραγωγικό διάλογο» συνεδριάσεις οργάνων στα οποία δέχεται σφοδρή κριτική για το σύνολο των επιλογών του. Σε αυτό βέβαια συνηγορεί και η εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα μετά το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης της Αυγής κι ενός «επίπονου» όπως έχει χαρακτηριστεί προγράμματος οικονομικών περικοπών.
Δεύτερον: Η προεδρία Κασσελάκη κινείται μεθοδικά ώστε να σταματήσει η να παραπέμψει στο θολό μέλλον οποιεσδήποτε διαδικασίες που αφορούν το ζήτημα της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς. Δίχως όμως ταυτόχρονα να βάλει ευθέως κατά αυτής της προοπτικής, μια και αντιλαμβάνεται πως αποτελεί ζητούμενο και για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι λοιπόν «μιλά» ταυτόχρονα για την αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς να αποκλείει την λογική διεκδίκησης της κυβέρνησης) και τάσσεται υπέρ μιας λογικής «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» με το ΠΑΣΟΚ. Αυτά ενώ είναι εμφανές στις τοποθετήσεις στελεχών που στηρίζουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως η συζήτηση περί «κεντροαριστεράς» γίνεται αντιληπτή περίπου ως μεθόδευση … «σκοτεινών κέντρων». Η σχετική «φιλολογία» δε, στην διαδικτυακή έκφραση αυτών των απόψεων αποκτά ακραία χαρακτηριστικά συνωμοσιολογίας.
Τρίτον: Είναι εμφανής η πρόθεση της αξιοποίησης των καταστατικών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ όπως και των πλειοψηφιών που εκτιμά πως διαθέτει η προεδρία Κασσελάκη σε ΠΓ και Κ.Ε ώστε να προχωρήσει η οργανωτική αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ. Με δομές τέτοιες που θα διασφαλίζουν ότι οι εσωκομματικές διαφωνίες που υπάρχουν να μην μπορούν να εκφραστούν ουσιωδώς Οδηγώντας τα στελέχη που είναι φορείς τους σε «εσωτερική απομόνωση». Έως τότε όμως, δηλαδή στο οργανωτικό συνέδριο του Οκτωβρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης «φιλοτεχνεί» μία εικόνα πιστής εφαρμογής των καταστατικών αρχών και διατάξεων. Προκειμένου προφανώς να αξιώσει ακριβώς το ίδιο όταν επιτύχει τις αλλαγές καταστατικού και λειτουργίας που επιθυμεί.
Εξυπακούεται ότι για τους επόμενους μήνες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά καν διαδικασίες άμεσης προσφυγής στην λεγόμενη «βάση το κόμματος». Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα η καταφυγή στα μέλη και τους ψηφοφόρους ήταν το …άμεσο αντανακλαστικό του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στην έκφραση οποιασδήποτε αμφισβήτησης.