«Χάσαμε ακόμα και εκείνη την εικόνα του μωβ στα χωράφια μας…». Με αυτή τη φράση περιγράφουν οι κροκοπαραγωγοί την κατάσταση που επικρατεί και τη φετινή χρονιά, με τη συγκομιδή του χρυσαφιού της περιοχής να συνεχίζεται καθώς ξεκίνησε πάρα πολύ αργά.
Οι περισσότεροι παραγωγοί μπήκαν στα χωράφια τους στις αρχές Νοεμβρίου, όταν κατά παράδοση αυτό γινόταν λίγο μετά τις 20-25 Οκτωβρίου.
Φυσικά κύρια αιτία είναι οι καιρικές συνθήκες, με τις πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες να αποτελούν «εχθρό» της παραγωγής.
Η περσινή χρονιά καταγράφηκε ως χειρότερη των πολλών τελευταίων ετών, με τη συγκομιδή να μην ξεπερνάει τα 1250 κιλά, όταν το 2016-17 βρισκόταν σε επίπεδα άνω των 3 τόνων.
Οι φετινές προβλέψεις κάνουν λόγο για κάτι περισσότερο από τη συγκομιδή του 2022, αλλά και πάλι οι αριθμοί αυτοί δεν ικανοποιούν τους κροκοπαραγωγούς, οι οποίοι πλέον ανησυχούν για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειάς τους:
«Δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται αν θα πρέπει να αλλάξουν καλλιέργεια», λέει στον «Π» ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών, Βασίλης Μητσόπουλος, τονίζοντας πως υπάρχουν συνεχώς σκέψεις για το πως θα καλυφθούν τα συμβόλαια και οι συμφωνίες που έχουν γίνει με τους καλούς πελάτες του συνεταιρισμού.
Τα περίπου 700 μέλη του Συνεταιρισμού, καλλιεργούν 5.300στρ. με σχεδόν 500 οικογένειες της περιοχής να αποκτούν κάθε χρόνο ένα καλό εισόδημα.
Υπενθυμίζεται ότι για την περσινή κακή παραγωγικά χρονιά, ο κρόκος ήταν μέσα στα προϊόντα τα οποία έλαβαν έκτακτη ενίσχυση, αλλά δεν είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα συμβεί και φέτος, ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία και τις ανάγκες οι οποίες προέκυψαν.