Ο… φόβος της αδιευκρίνιστης ψήφου!
Το ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα προκαλούσε φθορά στην Κυβέρνηση είναι λογικό και αναμενόμενο.
Ωστόσο, η μηνιαία έρευνα της κοινής γνώμης της εταιρείας Real Polls για το protagon.gr έδειξε πως είχε φθορά, αλλά όχι τόση όση θα περίμεναν, ή θα ήλπιζαν, οι αντίπαλοι της.
Όπως σημειώνει το protagon.gr παρουσιάζοντας την έρευνα «Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα 11-14 Ιουλίου σε δείγμα 1.668 ατόμων ηλικίας άνω των 17 ετών, δηλαδή με δικαίωμα ψήφου, η ΝΔ υποχωρεί κατά τέσσερις μονάδες στην πρόθεση ψήφου (Πίνακας Ι), και μετριέται στο 23% έναντι 27% του Ιουνίου, ενώ με βάση την αναγωγή των αναποφάσιστων (Πίνακας ΙΙ) η υποχώρηση περιορίζεται της δύο μονάδες και φτάνει στο 29,4% στην πρόβλεψη αποτελέσματος (από το 31,5% της προηγούμενης μέτρησης, του Ιουνίου).»
***
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, στην πρόβλεψη ψήφου, η έρευνα δείχνει πως «Το ΠΑΣΟΚ σταθεροποιείται με μικρή πτωτική τάση (-0,5% από τον Ιούνιο) στο 12,5% και περνάει καθαρά δεύτερο, αφού η Πλεύση Ελευθερίας χάνει 1,3 μονάδες και βρίσκεται πλέον στο 11%, από το 12,3% του Ιουνίου. Η Ελληνική Λύση συνεχίζει να ενισχύεται και βρίσκεται πλέον οριακά πάνω από το 10% (από 8,4% του Ιουνίου). Άνοδο σημειώνει το ΚΚΕ, από 7% σε 7,8%, ενώ σημαντική είναι η άνοδος της Φωνής Λογικής, κατά σχεδόν 2 μονάδες, στο 5,6%, από 3,6% τον Ιούνιο. Ενισχυμένο εμφανίζεται και το ΜΕΡΑ 25, στο 4,9%, από 3,7%.»
Να προσθέσουμε εμείς πως, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 6,6%, το Κίνημα Δημοκρατίας στο 3,4%, οι Σπαρτιάτες στο 1,4%, η Νέα Αριστερά στο 1,2% και η Νίκη στο 1%.
***
Ωστόσο, το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης, κατά τη γνώμη μας, είναι αυτό που αφορά την αδιευκρίνιστη ψήφο.
Για το θέμα αυτό το protagon.gr αναφέρει ότι «Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος στην έρευνα του Ιουλίου έχει αυξηθεί στο 20,4%, από το αντίστοιχο 15,4% του Ιουνίου. Η άνοδος αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω της κρίσης εμπιστοσύνης που προκάλεσε.»
***
Η άνοδος κατά 5% της αδιευκρίνιστης ψήφου δεν είναι μικρό ποσοστό και σε καμιά περίπτωση αμελητέο.
Γιατί αν το προηγούμενο, το 15,4%, που ανάλογο του εμφανίζεται στις τελευταίες μετρήσεις όλων, σχεδόν, των εταιρειών, προβλημάτιζε τα κόμματα και κυρίως αυτό που βρίσκεται στην Κυβέρνηση, το τωρινό, το 20,4% δημιουργεί, χωρίς ίχνος υπερβολής, φόβο αλλά και ανασφάλεια!
Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά το λένε άνθρωποι που χρόνια μετράνε τις τάσεις των εκλογικών σωμάτων και μπορούν να αξιολογήσουν, κατά προσέγγιση, προς τα πού μπορεί να πάνε τα πράματα.
***
Όταν όμως υπάρχει ένα τέτοιο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου σ’ ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό που μπορεί να επηρεαστεί από πολλά, ποικίλα και αναπάντεχα γεγονότα και με την εμπιστοσύνη των πολιτών να κλονίζεται, τότε πολλοί λένε πως δυσκολεύει η δυνατότητα της πρόβλεψης για το πώς μπορεί αυτό να εκφραστεί στις κάλπες, όποτε στηθούν.
Κοντολογίς, βρισκόμαστε μπροστά σ’ έναν άγνωστο παράγοντα.
Και όπως ξέρουμε όλοι μας, το άγνωστο πάντα φοβίζει.
Κι αν δεν κλειστεί το ραντεβού;
Οι Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας επανέφεραν προχθές με νέα επιστολή τους το αίτημα τους για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για την οποία ζητούν να οριστεί σε συγκεκριμένο και σύντομο χρόνο, την άλλη εβδομάδα, αν αυτό είναι εφικτό.
Προφανώς και έχουν δίκιο οι Δήμαρχοι καθώς αυτό το ραντεβού έχει αργήσει ήδη.
Το ερώτημα όμως είναι, αν δεν οριστεί ούτε τώρα ο χρόνος τέλεσης του (σ. .σ έστω και την μεθεπόμενη εβδομάδα), τι θα πράξουν;
Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός γι’ αυτό;