*Συνέντευξη στους Αντώνη Πουγαρίδη και Ζήση Πιτσιάβα
«Η Δυτική Μακεδονία μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία, να ανοίξουμε ένα τεράστιο κλάδο γιατί τη βοηθάει η γεωπολιτική της θέση. Πρέπει να τα δούμε όλα τα νέα δεδομένα ως ευκαιρία».
Με αυτή τη φράση ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, απαντά στο ερώτημα της μεγάλης ανησυχίας που προκύπτει στην περιοχή με την επερχόμενη απολιγνιτοποίηση και τη διαφαινόμενη απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά του μεγαλύτερου μέρους του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας.
Μιλώντας στο e-ptolemeos.gr, με αφορμή τον ορισμό του ως ο μοναδικός εισηγητής της έκθεσης για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μανώλης Κεφάλογιαννης αναφέρθηκε στο μεγάλο και φιλόδοξο, όπως το χαρακτήρισε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει έως το 2050 να είναι η Ήπειρος που θα παράγει ενέργεια από φιλικές προς το περιβάλλον μορφές.
Στάθηκε ιδιαίτερα στα κονδύλια που προορίζεται να είναι 1τρις. Ευρώ για την πράσινη μετάβαση, περίπου 100 δις για τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών, με την Ελλάδα να στοχεύει στα 4,3δις, με τα περισσότερα να ανήκουν στη Δυτική Μακεδονία, ενώ απαντώντας στο ερώτημα για τα «σίγουρα» μέχρι στιγμής χρήματα των 294εκ. ευρώ, παραδέχεται πως είναι ελάχιστα κονδύλια από τα «καθαρά» χρήματα που βάζει η Ε.Ε. και δεν ξεπερνούν τα 7,5 δις:
«Καταθέσαμε ήδη πρόταση να υπερδιπλασιαστεί το συγκεκριμένο ποσό και να φτάσει στα 30δις. Ώστε η Ελλάδα να δικαιούται τουλάχιστον 1δις. από αυτό το ταμείο», τονίζει ενώ χαρακτηρίζει απολύτως δίκαιο και το αίτημα για την αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των χρημάτων.
«Είναι δεδομένο πως η Δυτική Μακεδονία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το ΑΕΠ της από την παραγωγή λιγνίτη δικαιούται περισσότερα. Είναι μια μάχη που δίνουμε στην Ευρώπη καθώς υπάρχουν χώρες που προωθούν κριτήρια κυρίως πληθυσμιακά. Είναι θέματα συμβιβασμών και συνεννόησης με όλα τα κράτη, ώστε να φτάσουμε στο τέλος στο καλύτερο αποτέλεσμα».
Παράλληλα σημειώνει πως αυτοί που θα εκπληρώσουν τους φιλόδοξους στόχους για τη φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ενέργειας, αυτοί θα παίρνουν μπόνους όσο πιο γρήγορα κάνουν τη μετάβαση.
Ένα νέο κριτήριο προς αυτή κατεύθυνση είναι το 6-10% από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να πηγαίνουν στις χώρες που εκπληρώνουν πιο γρήγορα τη Μετάβαση.
«Είναι σκληρές διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη για τα κριτήρια», σημειώνει ο κ. Κεφαλογιάννης.
Επίσης ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρεται και στις επενδύσεις που θα γίνουν στις περιοχές που είναι σε φάση μετάβασης με δάνεια που θα δοθούν από εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σημειώνοντας πως εκεί πρέπει να παρουσιαστούν σοβαρές προτάσεις.
«Σήμερα όλος ο χώρος των ορυχείων μπορεί να γίνει ένας παράδεισος ενεργειακός με οικολογικά δεδομένα και όχι να φεύγει κόσμος. Θα πρέπει να προσελκύει κόσμο από αλλού. Μας δίνει μεγάλη ευκαιρία να είναι πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια η Δυτική Μακεδονία και όχι ένα πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρώπη έχει εκπλαγεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα το συγκεκριμένο σχέδιο και υποστηρίζει πως η χώρα θα ανταμειφθεί για αυτή την επιλογή.
«Βεβαίως θα υπάρχουν προβλήματα αλλά πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε όσους πλήττονται. Υπάρχει ωριμότητα μεγάλη στην περιοχή. Έχει δουλέψει η περιοχή, υπάρχουν ιδέες και πρέπει τα χρήματα να έχουν απόδοση στην κοινωνία. Η Ε.Ε. με κοινωνικές ευαισθησίες το μίνιμουμ δίχτυ προστασίας το έχει βάλει. Το θέμα είναι να αρπάξουμε τις ευκαιρίες ώστε να πάμε μπροστά».
Τέλος ο κ. Κεφαλογιάννης παραδέχεται πως η συζήτηση στην Ευρώπη για τις τεχνολογίες υδρογόνου υπάρχει, γίνεται όμως μια διαπραγμάτευση για τα χαρακτηριστικά του γι’ αυτό και πλέον «δεν μιλάμε για μπλε και πράσινο, αλλά για οικολογικό υδρογόνο».
Σε ότι έχει να κάνει με το ειδικό φορολογικό καθεστώς που πολλοί συζητούν για τη Δυτική Μακεδονία, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης δείχνει σαφώς τον προβληματισμό του:
«Μακάρι να είχαμε το εργαλείο για ειδικό φορολογικό καθεστώς. Δεν μπορεί να έχει κάποια περιοχή ειδικό καθεστώς, θα υπάρχει μειονέκτημα σε άλλη περιφέρεια για ίσους όρους ανταγωνισμού. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε τέτοιες κινήσεις αλλά όσοι το συζητούν πρέπει να το μελετήσουν περισσότερο. Στο τέλος θα προσφύγει κάποια περιοχή και θα καταδικαστεί η χώρα».