Οι πολίτες της Εορδαίας βρίσκονται εν μέσω μιας τεράστιας μεταβολής. Τα χτυπήματα πολλά, με τις συνέπειες της Απολιγνιτοποίησης να είναι στην κορυφή μιας μακράς λίστας προβλημάτων. Προβλήματα που αφενός αλλάζουν προς το χειρότερο τη ζωή τους, αφετέρου τους κάνουν να αμφισβητούν το κατά πόσο οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για το αν θα υπάρχει αύριο ο τόπος τους.
Οικονομική κρίση, κλείσιμο υπηρεσιών, μεταφορά οργανισμών σε άλλα αστικά κέντρα, διοικητική, στελεχειακή και υλικοτεχνική υποβάθμιση του Νοσοκομείου, και κυρίως αύξηση της ανεργίας λόγω της απουσίας οποιουδήποτε σχεδίου τα προηγούμενα χρόνια για την μεταλιγνιτική περίοδο, είναι μερικά μόνο από τα “κακά μαντάτα” που δέχτηκαν οι κάτοικοι της Εορδαίας. Όντας οι περισσότεροι μέλη προσφυγικών οικογενειών, έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν με γενναιότητα τα χτυπήματα, και να προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που σχεδιάζεται γι αυτούς.
Κομμάτι της νέας πραγματικότητας που προσπαθεί να υποκαταστήσει την παλιά, ήταν η άφιξη των πρώτων φουρνιών φοιτητών στην Πτολεμαΐδα, και η πρωτοφανής ένταση με την οποία τους αγκάλιασε η τοπική κοινωνία εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Όλοι οι φοιτητές, τόσο του Πανεπιστημίου όσο και της Πυροσβεστικής Σχολής, έχουν να το λένε, για το πόσο φιλόξενα τους συμπεριφέρθηκε ο κόσμος στην Πτολεμαΐδα, κάνοντας τον καθένα και την καθεμιά από αυτούς να νιώθουν σαν το σπίτι τους. Πρωτοφανές και το θεσμικό ενδιαφέρον της Αυτοδιοίκησης για να γίνει η σχολή, με την Περιφέρεια να βάζει τα λεφτά και τον Δήμο να παραχωρεί τις κτιριακές υποδομές.
Η είδηση ότι δημιουργείται στα κρυφά, παράρτημα της Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας στο Τσοτύλι, χωρίς καμία επίσημη ή ανεπίσημη ειδοποίηση ή προειδοποίηση, έσπειρε την ανησυχία σε όλους τους πολίτες της Εορδαίας. Ένα αίσθημα ανησυχίας και αδικίας, εμφανίστηκε αμέσως μόλις ανακοινώθηκε από ΜΜΕ ότι η νέα σειρά εισακτέων θα πάει στο Τσοτύλι, με πιθανή αιτία τον Κορονοϊό (!). Έτσι τουλάχιστον διέρρευσε, με τα στελέχη της Σχολής να δηλώνουν άγνοια.
Προξενεί τεράστια εντύπωση, το γιατί η Σχολή δεν ζήτησε επιπλέον χώρους στην Πτολεμαΐδα, αν είναι όντως αυτός ο λόγος της μετακίνησης. Δεν είναι ότι δεν τους αρκούσαν οι δικοί τους χώροι, άλλωστε ούτε οι υφιστάμενοι χώροι είναι δικοί τους, αφού τους έχει διαθέσει ο Δήμος Εορδαίας, και με χαρά θα διέθετε κι άλλους. Ένα τεράστιο ερωτηματικό, που δεν μπορεί να εξηγήσει, γιατί όλο αυτό έγινε στα κρυφά ώστε να αιφνιδιάσει τον Δήμο Εορδαίας, τη στιγμή που ο Δήμαρχος Βοΐου όχι μόνο ήταν ενήμερος για την μη επάρκεια χώρων στη Σχολή της Πτολεμαΐδας, αλλά επιπλέον ήταν ο πρώτος που δημοσιοποίησε επισήμως τη μεταφορά, πανηγυρίζοντας μάλιστα γι’ αυτήν.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί η Διαχείριση της Κυβέρνησης, η οποία με την υπόγεια λειτουργία της, έρχεται να σταθεί απέναντι σε μια κοινωνία που πέρασε και περνάει πολλά, απέναντι σε μια κοινωνία που ο εγωισμός της έχει πληγωθεί όσο κανενός άλλου, απέναντι σε μια κοινωνία για την οποία έρχονται ακόμα πιο δύσκολα χρόνια.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς (τότε ως Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας), είχε επισκεφθεί την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου την Πτολεμαΐδα, κατά την αποφοίτηση των Δοκίμων Πυροσβεστών της 83ης Εκπαιδευτικής Σειράς, και μεταξύ άλλων είχε δηλώσει: «Η Σχολή Πυροσβεστικής παραμένει στην Πτολεμαΐδα και αναβαθμίζεται». Σήμερα, την ώρα που στη Σιάτιστα μιλούν για μια κατάκτηση που από τις πανηγυρικές ανακοινώσεις δεν φαίνεται να είναι προσωρινή λύση αλλά “ίδρυση παραρτήματος”, είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί άμεσα η τοπική κοινωνία από αρμοδίως επίσημα κυβερνητικά χείλη, για το τι πραγματικά θα γίνει. Για το αν είναι μια μεταφορά λίγων μηνών, ή για το αν πρόκειται για έναν εν κρυπτώ ακρωτηριασμό. Πολίτες και Δήμος Εορδαίας θεωρούν πως εάν σε επικείμενη κυβερνητική δήλωση θα εμπεριέχεται οτιδήποτε άλλο πέραν της προσωρινής μεταφοράς λόγω αποσυμφόρησης ελέω “covid-19”, θα αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, και θα σημαίνει “πόλεμο”.