Μια απ’ τις μεγαλύτερες αγωνίες των διάφορων πολιτικών προσώπων είναι το πώς θα καταφέρουν να ενημερώσουν τους δυνητικούς ψηφοφόρους τους για τα διάφορα έργα, τις δράσεις και γενικά τα πολλά και σπουδαία επιτεύγματα τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Η έκδοση δελτίων τύπου, τα οποία φιλοξενούνται πάντα από τα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι σίγουρα ένας καλός τρόπος, αλλά όχι αποδοτικός πάντα, τουλάχιστον στο βαθμό που θα το ήθελαν όσοι τα εκδίδουν.
Κι αυτό γιατί υπάρχουν μέρες που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορεί να δεχτούν και να φιλοξενήσουν τόσα πολλά δελτία τύπου και ανακοινώσεις που τα περισσότερα, μοιραία και αναπόφευκτα, ίσως περάσουν απαρατήρητα.
***
Για το λόγο αυτό οι πολιτικοί από πάντα έψαχναν να βρουν τρόπο για να φτάσει όσο το δυνατόν εγγύτερα και άρα καλύτερα η όποια ενημέρωση τους στους ψηφοφόρους.
Κάποτε, ένας καλός τρόπος ήταν οι τηλεφωνικές κλήσεις.
Από τότε όμως που μπήκε στη ζωή μας η… μαρτυριάρα αναγνώριση κλήσης, οι ψηφοφόροι μπορούν και λαμβάνουν τα μέτρα τους.
Βλέπουν στη συσκευή το νούμερο που τους καλεί και είτε χαμηλώνουν τον ήχο, είτε τη βγάζουν από την πρίζα.
***
Στη συνέχεια, οι πολιτικοί πάντα, ανακάλυψαν τα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα (γνωστά και ως SMS).
Αλλά και γι’ αυτή την περίπτωση υπάρχει λύση.
Εντάσσεις τους αριθμούς των πολιτικών στις «ανεπιθύμητες κλήσεις» και ξενοιάζεις.
Αρκεί βέβαια να μην κάνεις το λάθος και κάποια μέρα τα επαναφέρεις.
Θα σου έρθει ολόκληρο… βουνό από μηνύματα και ανεπιθύμητες κλήσεις!
***
Φυσικά, ούτε και σ’ αυτή την περίπτωση ο ψηφοφόρος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος.
Είναι πολύ πιθανό ο πολιτικός, ή οι συνεργάτες τους, αφού υποψιαστούν πως τους έβαλαν στη λίστα ανεπιθύμητων να προσφύγουν σε άλλες λύσεις, όπως:
- να παραγγείλουν νέα τηλεφωνικά νούμερα,
- να καλούν από τηλεφωνικό θάλαμο, το περίπτερο της γωνίας ή το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς τους.
***
Σήμερα όμως, μεγάλο ποσοστό των πολιτικών (σ. σ. ίσως και όλοι) έχουν υιοθετήσει άλλο τρόπο για να στέλνουν προς τους ψηφοφόρους τους την ενημέρωση με τα έργα και τις ημέρες τους.
Στέλνουν τις ενημερώσεις τους, συνοδευόμενες πολλές φορές και από φωτογραφίες, μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τα γνωστά emails!
***
Έτσι, εκεί που ανοίγεις τον προσωπική σου υπολογιστή για να δεις τα emails σου μήπως και σου ήρθε κάποιο νέο μήνυμα που αφορά τη δουλειά σου, ή κάποιο απ’ τα ενδιαφέροντα σου, εμφανίζεται μπροστά σου το μήνυμα κάποιου πολιτικού, ο οποίος γράφει πως σου το έστειλε «προς ενημέρωση σου».
Το γεγονός πως μπορεί να μην είχες καμιά απολύτως διάθεση να ενημερωθείς για το τι ακριβώς έκανε ή είπε ο τάδε ή ο δείνα πολιτικός μάλλον δεν παίζει κανένα ρόλο και προφανώς δεν λαμβάνεται υπόψη.
***
Το… κακό όμως δεν σταματάει εδώ.
Κάθεσαι ήσυχος ήσυχος και ατάραχος και απολαμβάνεις έναν καφέ ή ένα ποτό, αλλά έχεις κάνει το λάθος και έχεις το κινητό σου συνδεδεμένο στο ίντερνετ, όταν ξαφνικά ακούς πως σου έχει έρθει email.
Το ανοίγεις για να δεις τι είναι και αντιδράς αναλόγως με την περίπτωση.
Αν το μήνυμα έχει ως αποστολέα του πολιτικό που σου είχε στείλει τελευταία φορά τα Χριστούγεννα με ευχές για το νέο έτος ή στη γιορτή σου παρόλο που τη μοναδική φορά που είχατε συναντηθεί από κοντά διαπίστωσες πως δεν ξέρει καν ποιος είσαι, τότε δίνεις τόπο στην οργή και αντιδράς όσο πιο ψύχραιμα γίνεται.
Αν όμως το μήνυμα είναι ένα από τα πολλά που σου στέλνει, ανελλιπώς και σχεδόν καθημερινά ένας συγκεκριμένος πολιτικός, τότε θα πρέπει να θυμηθείς πως τα κινητά τηλέφωνα κοστίζουν και δεν είναι καιρός για έξοδα.
Άρα καλά θα είναι ν’ αποφύγεις να το πετάξεις στον πλησιέστερο τοίχο.
Μια απλή διαγραφή του μηνύματος είναι προτιμότερη και δεν κοστίζει.
***
Το μεγάλο πρόβλημα είναι τι κάνεις, εφόσον τα emails από τους πολιτικούς συνεχίζονται αμείωτα και αργά ή γρήγορα εξελίσσονται σε… εφιάλτη.
Ή αλλάζεις email, καταργώντας το παλιό, ή μαθαίνεις να ζεις μαζί τους.