Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Ο Δήμος Κοζάνης προωθεί τη συλλογή τηγανέλαιων – Έξυπνοι κάδοι συλλογής για την εκμετάλλευση και τη μετατροπή σε βιοντίζελ

Ο Δήμος Κοζάνης προωθεί τη συλλογή τηγανέλαιων – Έξυπνοι κάδοι συλλογής για την εκμετάλλευση και τη μετατροπή σε βιοντίζελ

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Σε μια πρωτοπόρα δράση και ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο σκοπεύει να συμμετάσχει ο Δήμος Κοζάνης το επόμενο διάστημα, μετά τη έγκριση της πρότασης για την υποβολή μελέτης στο Πράσινο Ταμείο, του έργου «Ολοκληρωμένη καινοτόμος πιλοτική διαχείριση τηγανέλαιων με τη συμμετοχή μαθητών και πολιτών».

Η συγκεκριμένη δράση δεν είναι καινούργια για την Κοζάνη, καθώς έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν αλλά αποσπασματικά και χωρίς αποτέλεσμα πρακτικό, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Βασίλη Βασιλακόπουλο.

Πρώτος στόχος είναι μέσα από το πρόγραμμα, η ευαισθητοποίηση των πολιτών και μαθητών. Ο Δήμος Κοζάνης τοποθετεί δύο(2) ειδικούς συλλέκτες οι οποίοι είναι έξυπνοι συλλέκτες χρησιμοποιημένων λαδιών ώστε αυτά να μην πετάγονται και πλημμυρίζουν το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης.

Εκτός όμως από την περιβαλλοντική δράση, υπάρχει και το δεύτερο κομμάτι της αξιοποίησης, ώστε να γίνει εκμετάλλευση όλων των μορφών ενέργειας, καθώς τα τηγανέλαια με την κατάλληλη επεξεργασία αποδίδουν σχεδόν 100% σε βιοντίζελ.

«Αν επεκτείνουμε το δίκτυο θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε λεωφορεία, οχήματα του Δήμου αλλά και στη θέρμανση σχολείων», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης.

Ο Δήμος Κοζάνης, σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές αποδόσεις αυτού του μέτρου.

Ο προϋπολογισμός είναι στα 50.000 ευρώ και προβλέπεται να τοποθετηθούν δύο έξυπνοι κάδοι όπου θα συλλέγονται τα τηγανέλαια, μέσω των 3000 κάδων συλλογής οι οποίοι θα μοιραστούν σε νοικοκυριά και σχολεία, με τη διαχείριση και συλλογή να γίνεται από τη ΔΙΑΔΥΜΑ.

Ζήσης Πιτσιάβας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Κορωνοϊός: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Δυτική Μακεδονία- 44 στην Π.Ε. Κοζάνης (19 στον Δήμο Κοζάνης, 21 στον Δήμο Εορδαίας, 3 στον Δήμο Σερβίων και 1 στον Δήμο Βοίου)- Τα κρούσματα στις υπόλοιπες Π.Ε.- Ποια τμήματα σχολείων παραμένουν κλειστά

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail   Η Συντονιστική Επιτροπή Ενημέρωσης της Π.Ε. Κοζάνης για την πανδημία COVID-19, στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών ...