Ο Δήμαρχος, Πέτρος Κ. Τόττης, αναφέρει τους λόγους που επιβάλουν-συνηγορούν στην ίδρυση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου στην Πτολεμαϊδα.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ.
Από το Δήμαρχο ΠΕΤΡΟ ΤΟΤΤΗ
Σχετικά με το υπό ανέγερση Νοσοκομείο, από την δωρεά του αειμνήστου Μποδοσάκη, ο Δήμαρχος, κ, Πέτρος Τόττης, έστειλε στο ‘Υπουργείο Δημοσίων Έργων την παρακάτω απάντηση:
Στο έγγραφο πού μάς στείλατε στις 23 Αύγουστου 1979 σχετικά με την ανέγερση Νοσοκομείου στην περιοχή μας, Δωρεά τού Ιδρύματος Μποδοσάκη, σάς απαντούμε τονίζοντας συγχρόνως τούς λόγους πού επιβάλλουν να καταξιωθεί ή περιοχή τής Πτολεμαΐδας με τη μεγάλη δωρεά τού Αειμνήστου μεγάλου Έλληνα ευεργέτη πού πρώτος σκέφθηκε να εκμεταλλευτεί για κρατικό όφελος τον υπόγειο πλούτο τής πόλεώς μας.
Ή πόλη μας βρίσκεται στο κέντρο λεκανοπεδίου και κατοικείται, αυτή τη στιγμή, από 30. 000 κατοίκους.
Γύρω της και σε απόσταση πολύ μικρή υπάρχουν 30 χωριά πού αριθμούν 40.000 κατοίκους. “Όλα αυτά συνδέονται με την πρωτεύουσα τής Επαρχίας με μια πολύ καλή αστική συγκοινωνία.
Ή Πτολεμαΐδα χωροταξικά -είναι το κέντρο μιας ανθηρής και δραστηριοποιημένης σε μέγιστο βαθμό βιομηχανικής και έργοταξιακής περιοχής πού από -επίσημα κρατικά στοιχεία προβλέπεται ότι, στα επόμενα δέκα (10) χρόνια θα παράγει το 70% τής ηλεκτρικής ενέργειας τής χώρας.
Τα κοιτάσματα των λιγνιτών τής περιοχής βρέθηκαν από έρευνες και εκτείνονται από Ν.Α. τής πόλεως προς Β.Α. σε μήκος 20 χιλιομέτρων περίπου.
Ή απόσταση των εργοταξίων από την πόλη μας είναι πολύ μικρή κάθε δε καινούργια προγραμματισμένη μονάδα στα, λιγνιτοφόρα κοιτάσματα συνδέεται απ’ ευθείας με την πόλη μας με το Εθνικό δίκτυο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Φλωρίνης χωρίς την παρεμβολή λόφων ή άλλων φυσικών εμποδίων όπως συμβαίνει με την περιοχή τής πόλεως Κοζάνης.
Με τα προγραμματισμένα έργα στις περιοχές των Κομνηνών – Αναργύρων, και Αμυνταίου ή Πτολεμαΐδα καθίσταται στην κυριολεξία, κέντρο εργοστασιακών εγκαταστάσεων με σύνολο εργαζομένων άνω των 30.000 πού έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περιθάλψεως για την σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους (νόσων και ατυχημάτων).
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σάς αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή το ΙΚΑ έχει 18.000 αμέσως και εμμέσως άσφαλισμέ- νους, ή δε ΔΕΗ 12.000.
’Από τα ίδια στοιχεία σημειώνουμε ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 2.000 διακομιδές σε κεντρικά Νοσοκομεία, συμβαίνουν περίπου 600 ατυχήματα το χρόνο, δύο δε ιδιωτικές Κλινικές με στοιχειώδη εξοπλισμό σε διαγνωστικά μέσα, περεχούν 20.000 περίπου ημέρες νοσηλείας το χρόνο.
Ό αγροτικός πληθυσμός τής Επαρχίας, 40.000 περίπου κάτοικοι, εξυπηρετείται κατά κανόνα από ένα μικρό ‘υγειονομικό Σταθμό και από μία συμβεβλημένη με τον ΟΙΆ Κλινική τής πόλεως, ευρισκόμενης στο γεωγραφικό κέντρο τής Δυτικής Μακεδονίας και με τον προορισμό ή νέα μεγάλη Νοσοκομειακή Μονάδα από τη Δωρεά Μποδοσάκη να εξυπηρετήσει μεγάλο πληθυσμό, νομίζουμε ότι ή περιοχή τής Πτολεμαϊδος είναι ιδανική και για τους Νομούς Φλωρίνης και Καστοριάς Αντίθετα με την πόλη τής Κοζάνης, ή οποία ασφυκτιά κυριολεκτικά από χώρους, ή Πτολεμαΐδα διαθέτει μεγάλες εκτάσεις και σε ιδανικές τοποθεσίες. Σαν τέτοιες κατά σειρά προτεραιότητας σάς προτείνουμε να μελετήσετε τις παρακάτω.
- Τοποθεσία, ΚΟΥΡΙ, εκτάσεως 4.000 στρεμμάτων. Ή τοποθεσία αυτή βρίσκεται βορείως σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την πόλη. Διακρίνεται για το υγιεινό περιβάλλον και κλίμα και επειδή αποτελεί προέκταση τής πόλης είναι δυνατόν νά εξυπηρετηθεί στους τομείς ύδρευση – αποχέτευση – φωτισμός.
- Τοποθεσία, ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ, οπού μπορεί να εξευρεθεί από το Δήμο όση έκταση και αν χρειασθεί και να εξυπηρετηθεί στους τομείς, ύδρευσης-αποχέτευσης και φωτισμού.
3) Τοποθεσία, ΠΡΟΑΣΤΙΟ, στο δάσος του Προαστίου όπου, επίσης μπορεί να χορηγηθεί στο Δήμο όση έκταση και αν χρειαστεί.
Αλλά και οποιαδήποτε τοποθεσία κριθεί, σαν η ποιο κατάλληλη, από τους ειδήμονες, είναι δυνατόν να παραχωρηθεί για την ανέγερση του Νοσοκομείου.