Για το ρόλο που καλείται να παίξει η ΑΝΚΟ στην προετοιμασία των νέων δεδομένων και της δίκαιης μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, μίλησε στο «e-ptolemeos.gr» ο Διευθυντής Προγραμμάτων της εταιρείας, Τάσος Σιδηρόπουλος.
Παράλληλα το πολύπειρο στέλεχος της ΑΝΚΟ εξήγησε τα δεδομένα που ισχύουν για την περιοχή, υποστήριξε πως ένα μοντέλο παραγωγής δεν μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ σημείωσε πως η εταιρεία εξελίσσεται σε Αναπτυξιακό Οργανισμό ώστε να συμβάλλει με πιο ευέλικτο τρόπο στην αυτοδιοίκηση και όχι μόνο.
Ο Τάσος Σιδηρόπουλος, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του «Π» για το ρόλο τεχνικό συμβούλου που αναλαμβάνει η ΑΝΚΟ στα έργα τηλεθέρμανσης Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Φλώρινας, εξηγώντας πως είναι ένα project με 4 διαφορετικές και ξεχωριστές περιπτώσεις, ενώ σημείωσε πως η εμπειρία των στελεχών της εταιρείας στο πρωτοποριακά έργα της Τ/θ εξασφαλίζει πως και σε αυτή την περίπτωση η ΑΝΚΟ θα παίξει ρόλο που οφείλει.
Ο Διευθυντής Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ μιλώντας για τη μεταλιγντική περίοδο, υποστήριξε πως καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα το χαμένο ΑΕΠ της περιοχής, μίλησε για βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους, ενώ εξήγησε πως ο πρωτογενής τομέας π.χ. μόνο συνδυαστικά με άλλους τομείς δύναται να ισορροπήσει σταδιακά την κατάσταση.
Παράλληλα τόνισε πως το μεγάλο στοίχημα είναι η επένδυση στην επιχειρηματικότητα «η οποία δίνει θέσεις εργασίας», με τη Δυτική Μακεδονία να καταγράφει το χαμηλότερο δείκτη πανελλαδικά και μίλησε για επενδυτική κουλτούρα «η οποία αδράνησε στην περιοχή λόγω του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου της περιοχής».
Πάντως αναφέρθηκε και σε καλά παραδείγματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ενώ στάθηκε και στο γεγονός της υπερδέσμευσης κονδυλίων που ζητήθηκε και εγκρίθηκε, για το πρόσφατο πρόγραμμα leader στη Δυτική Μακεδονία.
Για τα κονδύλια της δίκαιης μετάβασης παραδέχτηκε πως είναι ελάχιστα καθώς δεν λήφθηκαν υπόψη δύο να βασικοί παράγοντες, δηλαδή η εξάρτηση της Δυτικής Μακεδονίας από τη λιγνιτική παραγωγή και η εμπροσθοβαρής απολιγνιτοποίηση, ενώ έκανε λόγο και για μη ύπαρξη σχεδιασμού ώστε να αξιοποιηθούν κονδύλια.
Τέλος, ο Τάσος Σιδηρόπουλος επιβεβαίωσε και προ μηνών ρεπορτάζ του «Π» στο οποίο είχε γίνει γνωστό πως η ΑΝΚΟ αλλάζει νομική μορφή και εξελίσσεται σε Αναπτυξιακό Οργανισμό, με την αποχώρηση κάποιων φορέων(όπως οι συνεταιρισμοί και το ΕΒΕ) από το μετοχικό της κεφάλαιο, με στόχο να ενισχύσει περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να παίξει το στρατηγικό της ρόλο στη Δυτική Μακεδονία.