Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ, ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ:
«Η επένδυση στο υδρογόνο δε θα γίνει αύριο, αλλά αν υπάρξει πολιτική βούληση δεν θα αργήσει», τόνισε μιλώντας στον «Π» ο καθηγητής Αθανάσιος Στούμπος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» και Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών.
Ο κ. Στούμπος, εξειδικευμένος στην ερεύνα νέων τεχνολογιών, όπως το υδρογόνο, βρέθηκε ως ομιλητής στις εργασίες του 1ου Διεθνές Συνεδρίου για τη Μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια, το οποίο διεξάγεται στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων και απαντώντας στα ερωτήματα του «Πτολεμαίου» εξήγησε πως η Ευρώπη επενδύει σε ανάλογες τεχνολογίες αλλά μένει να φανεί κατά πόσο και η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει σε αυτές τις επενδύσεις.
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας του υδρογόνου, σημείωσε πως αποτελεί μέσο αποθήκευσης της ανανεώσιμης ενέργειας, είτε είναι ηλιακή είτε αιολική και έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι σταθερή αυτή η ενέργεια, ενώ η ανανεώσιμη έχει σκαμπανέβασμα.
«Το υδρογόνο προσφέρει μια μονάδα παρασκευής του από την περίσσια της ανανεώσιμης που δεν χρησιμοποιείται, θα μπορούσες να στήσεις μια μονάδα για να αποθηκεύεται το υδρογόνο. Αυτό το αποθηκεύεις όποτε θέλεις για όσο θέλεις».
Στην Ελλάδα αν και βρισκόμαστε σχετικά πίσω στην ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών, διαθέτουμε επιστημονικό προσωπικό με ισχυρή παρουσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η χώρα έχει και μικρές βιομηχανικές εταιρίες που παράγουν συσκευές και εξαρτήματα που διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο: «Υπάρχει λοιπόν μια μαγιά για τις συγκεκριμένες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν», λέει ο κ. Στούμπος.
Στις 9 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, εκτός από την πρόταση της Ελλάδας, θα παρουσιαστούν άλλες 7 προτάσεις και εκεί πλέον θα φανεί κατά πόσο η Ευρώπη είναι έτοιμη να τις χρηματοδοτήσει και ποιες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση θα πάει σε 3-4 από αυτές τις προτάσεις και στόχος είναι να υπάρξει η πολιτική υποστήριξη εντός και εκτός Ελλάδας: «Είναι προτάσεις μεγάλης κλίμακας και μένει να αποφασιστεί πως θα κατανεμηθούν οι χρηματοδοτήσεις. Είναι σίγουρο πως θα υπάρχει ένας ανταγωνισμός».
Μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες αναμένεται να εκτιμηθεί και ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, με την Ευρώπη να έχει αναγνωρίσει τις συγκεκριμένες τεχνολογίες ως καινοτόμες και έτοιμες, στα πρόθυρα της ευρύτερης εφαρμογής τους για το πέρασμα στην αγορά που είναι και το ζητούμενο.
Ο κ. Στούμπος απαντά καταφατικά για το αν η τεχνολογία του υδρογόνου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Τηλεθέρμανση, όπως και σε κινητές εφαρμογές, ενώ στο ερώτημα για το αν η παραγωγή υδρογόνου είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος της περιοχής από την αναστολή της λιγνιτικής δραστηριότητας σημειώνει:
«Η αγωνία βρίσκεται στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, σίγουρα δεν μπορεί να καλύψει το 100%, αλλά δεν είναι μόνο του, είναι σε συνεργασία. Πατάει σε ένα κύκλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μπορεί με την αποθήκευση που πετυχαίνει κανείς να έχει μια έξτρα ενέργεια στη διάθεση του, μέσω του υδρογόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κινητές εφαρμογές και σε στατικές, και να καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό του ελλείμματος που θα υπάρξει στην περιφέρεια εξαιτίας του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων το οποίο εξαρτάται από το μέγεθος της επένδυσης».
Ζήσης Πιτσιάβας