Το εταιρικό κοινωνικό της πρόσημο προς τις Τοπικές Κοινότητες της Δυτικής Μακεδονίας, απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, απέδειξε ο ΔΕΣΦΑ με την παροχή δώδεκα(12) απινιδωτών οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία των οικισμών με σκοπό να σώζουν ζωές.
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, στελέχη του ΔΕΣΦΑ έστειλαν το μήνυμα της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία σε διάφορα επίπεδα, τονίζοντας πως αυτή η σχέση μόλις άρχισε και δεν θα μείνει μόνο στην παροχή των απινιδωτών, αλλά θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η υλοποίηση του σχεδιασμού για τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, προκειμένου να δοθούν λύσεις υποστήριξης σε μικρές μονάδες του πρωτογενούς και του βιομηχανικού τομέα της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί στο 95% στα περισσότερα σημεία του, τον Οκτώβριο θα είναι πλήρως έτοιμος, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 σίγουρα θα τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με το σχεδιασμό:
«Θα περάσουμε ένα κοινωνικό μήνυμα ξεκινώντας εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου που είναι ο κλάδος της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα μεγάλο έργο που πέρασε από την περιοχή, δημιούργησε μια προσωρινή όχληση αλλά τα αποτελέσματα είναι μεγάλα, σημαντικά για την χώρα και την περιοχή», τόνισε ο Ανώτατος Διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών/Διαχείρισης Έργων του ΔΕΣΦΑ, Ιωάννης Χωματάς.
Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει φυσικό αέριο και μείγμα φυσικού αερίου- υδρογόνου, ενώ σε μεταγενέστερο διάστημα είναι έτοιμος για 100% μεταφορά υδρογόνου.
Το έργο κόστισε 184,6εκ. ευρώ είναι μήκους 160χλμ. και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 388.000 κυβικών την ώρα, παρέχοντας σημαντικά οφέλη και σημαντική ώθηση σε όλες τις βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής με ανταγωνιστική τιμή καθώς και τροφοδοσία συστήματος τηλεθέρμανσης Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου με τον κλάδο της Καρδιάς,.
Τη σύνδεση του ΔΕΣΦΑ με την τοπική κοινωνία χαιρέτησε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος επεσήμανε πως τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα οφείλουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην περιοχή.
«Στην περιοχή της Μετάβασης, οι επενδύσεις σαν και αυτή είναι επενδύσεις που θα διασυνδέονται και με άλλους τομείς της οικονομίας. Το συντομότερο θα πρέπει να συνδεθεί η ΒΙΠΕ Φλώρινας», τόνισε.
Οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων μίλησαν για μια σημαντική πρωτοβουλία του ΔΕΣΦΑ και ζήτησαν να υπάρχει στενότατη συνεργασία στο μέλλον για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Οι τοπικές κοινότητες που παρέλαβαν τους απινιδωτές είναι η Πτολεμαΐδα, η Ποντοκώμη, ο Άγιος Χριστόφορος, το Ανατολικό, η Ασβεστόπετρα, τα Κομνηνά, η Μαυροπηγή, το Μεσόβουνο, ο Πεντάβρυσος, ο Περδίκκας, το Προάστειο και οι Πύργοι.