Να καταστεί η Δυτική Μακεδονία πρωτοπόρος στις τεχνολογίες υδρογόνου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη ΝΑ Ευρώπη, έθεσε ως το μέγιστο στόχο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ζητώντας από το περιφερειακό συμβούλιο την έγκριση για την κατάθεση της πρότασης του «White Dragon» στο πρόγραμμα IPCEI της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μεγάλο project του «Άσπρου Δράκου»(White Dragon), είχε παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες στις 9/10/2019, ανάμεσα σε 6 ανάλογες εμβληματικές προτάσεις που διεκδικούν την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, με τα τρία από αυτά να απολαμβάνουν της ειδικής στήριξης από την Ε.Ε.
Ο Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε πως η τεχνολογία υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία μπορεί να αντικαταστήσει ένα μέρος της οικονομικής απώλειας από τη λιγνιτική δραστηριότητα, αρχικώς, ενώ σημείωσε πως σύμφωνα με έρευνες κάθε 1 δις. ευρώ που θα επενδύεται στις τεχνολογίες υδρογόνου εφόσον εξελίσσεται σε καθετοποιημένη παραγωγή μπορεί να δώσει 10.000 θέσεις εργασίας.
Το πράσινο υδρογόνο, μπορεί να παράγει θερμότητα για την τηλεθέρμανση, να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία σαν καύσιμο κίνησης του εξοπλισμού και να τροφοδοτεί ως καύσιμο τις μεταφορές οχημάτων, εφόσον δημιουργηθεί ένα «υδρογονάδικο». Παράλληλα μία από τις προοπτικές είναι η μεταφορά του υδρογόνου μέσω του αγωγού TAP στις ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ευρώπη έχει προγραμματίσει μέχρι το 2024 να κάνει υποδομές για 6 Gigawatt παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου και μέχρι το 2030 υποδομές για 40 Gigawatt εντός της Ευρώπης. Στην ελληνική πρόταση συντονιστής είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ και ερευνητικά ιδρύματα όπως ο «Δημόκριτος» και το ΕΚΕΤΑ.
Παράλληλα υπάρχει υποστήριξη από εταιρείες από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Νορβηγία, με το φάκελο να κατατίθεται μέχρι την Άνοιξη, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η αξιολόγηση. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ, του Υπουργείου Ενέργειας και άλλων φορέων που συμμετέχουν στην πρόταση επισημαίνοντας τη σημασία της πρότασης στην οποία πρωτοστατεί η Δυτική Μακεδονία.