Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Ο «Άσπρος Δράκος» των 2,5δις Ευρώ και των 5000 θέσεων εργασίας- Η πρόταση της Δυτικής Μακεδονίας για το Υδρογόνο

Ο «Άσπρος Δράκος» των 2,5δις Ευρώ και των 5000 θέσεων εργασίας- Η πρόταση της Δυτικής Μακεδονίας για το Υδρογόνο

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ένα φιλόδοξο project που στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 2,5δις. Ευρώ και τη δημιουργία 5000 άμεσων θέσεων εργασίας, παρουσιάστηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στην εκδήλωση «Hydrogen for Climate Action» στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης.

Το «White Dragon»(Άσπρος Δράκος), όπως ονομάζεται το project στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια, φιλοδοξεί να επικρατήσει ανάμεσα σε 8 προτάσεις το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η πρόταση, αφορά τη δημιουργία παραγωγικής υποδομής υδρογόνου ισχύος 1GW από ΑΠΕ για αποθήκευση και χρήση στις μεταφορές και την τηλεθέρμανσης, παράλληλα με την εμπορία της πλεονάζουσας ποσότητας.

Το project υποστηρίζεται επίσημα από Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο καθώς και μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των νέων τεχνολογιών με ειδίκευση στις τεχνολογίες υδρογόνου.

Μία από αυτές τις εταιρίες τονίζει στο επίσημο site της πως «το υδρογόνο θα αποτελέσει το καύσιμο του μέλλοντος αναπτύσσοντας τεχνολογία για την αποθήκευση πολύ μεγάλων ποσοτήτων υδρογόνου», απαντώντας έτσι στη μεγάλη πρόκληση της προμήθειας και της αποθήκευσης.

Το «White Dragon» διεκδικεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα IPCEI, το οποίο περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό έργων σε όλους τους τομείς σημαντικούς για το υδρογόνο όπως η παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν ηλεκτρολύτες, μεταφορά υδρογόνου από ΑΠΕ που χρησιμοποιούν ηλεκτρολύτες, μεταφορά υδρογόνου μέσω φορτηγών και ρυμουλκούμενων σιδηροδρομικών σωλήνων, χρήση σε Μέσα Μεταφοράς, βιομηχανικές εφαρμογές, ενεργειακές εφαρμογές και φυσικά στον τομέα της θέρμανσης των κατοικιών.

Πολλές από αυτές τις τεχνολογίες είναι ήδη αναπτυγμένες αλλά οι εφαρμογές δεν είναι εμπορικά βιώσιμες λόγω της μειωμένης ζήτησης που δεν μειώνει τις τιμές στο απαιτούμενο επίπεδο. Στόχος είναι να υπάρξει μία σύνδεση των εμπλεκόμενων τεχνολογιών με μια τεράστια επένδυση στην παραγωγή υδρογόνου.

Όπως τονίστηκε στο επίσημο δελτίο τύπου της διάσκεψης «Hydrogen for  climate action» το IPCEI είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις τεχνολογίες και τα συστήματα υδρογόνου, που θεωρείται βασικός τομέας στην ΕΕ, ιδίως για την αναμενόμενη συμβολή της στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ένωσης.

Τα έργα που παρουσιάστηκαν θα έχουν ως αποτέλεσμα μια επένδυση άνω των 60 δις. Ευρώ τα επόμενα 5-10 χρόνια και στόχος είναι η εξοικονόμηση 35 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 ετησίως.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

«Η κυβέρνηση έδωσε το τελικό χτύπημα» – Σκληρή ανακοίνωση Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας με σοβαρές αιχμές προς τους βουλευτές, το ΕΒΕ και την Περιφέρεια

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ – ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ  1923 Γουμεράς 6  50200  Πτολεμαΐδα           Τηλ.2463027265   www.espt.gr e-mail Συλλόγου: esptolemaida@gmail.com   ...