Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Νίκο Πατσινακίδη, Ακτινολόγο.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανάγκη για πρόληψη, δεδομένης της Παγκόσμιας Ημέρας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού, με τον ίδιο να τονίζει την ανάγκη ενημέρωσης των γυναικών πάνω στο θέμα, ιδίως είναι πολύ σημαντική νόσος για την γυναίκα.
Οι έρευνες λένε ότι 1/8 γυναίκες θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού και αν ανιχνευθεί εγκαίρως υπάρχει ίαση. «Ο καρκίνος του μαστού έχει μεγάλο φάσμα, κάποιοι από τους όγκους είναι επιθετικοί και άλλοι έχουν μια πιο αργή ανάπτυξη. Αν βρούμε τη νόσο νωρίς που δείχνουν ότι για κάτω από 1,5 εκ. όγκου υπάρχει 95% ίαση για 25 έτη μετά, ακόμη και για επιθετικούς όγκους. Το πιο σωστό είναι εκτός της κλινικής εξέτασης να γίνει για απεικόνιση», σημειώνει, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να βρεθούν πρώιμοι μη ψηλαφητοί όγκοι.
Ο καρκίνος του μαστού είναι εκφυλιστικό νόσημα, είπε επίσης, λέγοντας πως με την αύξηση των ορίων ηλικίας μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα νοσήσει. «Δεν πρέπει να μας φοβίζει η νόσος αλλά να εστιάσουμε στην πρώιμη διάγνωση», τόνισε, λέγοντας πως οι γυναίκες πλέον το κάνουν όλο και περισσότερο.
Ο έλεγχος ξεκινάει από τη μαστογραφία, που πετυχαίνει μείωση στη θνησιμότητα κατά 40%. Ξεκινάει από ηλικίες 40 ετών μέχρι 75 ετών, με τους γιατρούς να συστήνουν τον ετήσιο έλεγχο μετά τα 40 και νωρίτερα συστήνεται μια μαστογραφία αναφοράς στα 35 και ακόμη μια στα 38 έτη. 1 στις 6 γυναίκες που νοσούν είναι μεταξύ της ηλικίας 40 με 50 ετών.
Οι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο είναι η κληρονομικότητα, προσθέτει ακόμη, με το ρίσκο να αυξάνεται 25% στις γυναίκες υψηλού κινδύνου. Ο κ. Πατσινακίδης αναφέρθηκε στην απλή ή τρισδιάστατη μαστογραφία αλλά και την μαγνητική μαστογραφία (με την τελευταία να γίνεται σε γυναίκες υψηλού κινδύνου), με τις γυναίκες που έχουν πυκνό μαστό να μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την τελευταία. Για την τελευταία κατηγορία γυναικών υπάρχουν και νέα δεδομένα με εξέταση με μαστογραφία με σκιαγραφικό σε γυναίκες με πυκνό μαστό. Επίσης την κλινική εξέταση βοηθάει και ο υπέρηχος μαστού.
Επίσης ο κ. Πατσινακίδης αναφέρθηκε στην διαφορά απλής και ψηφιακής μαστογραφίας και τι ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση. Επίσης, απάντησε για το κατά πόσο είναι ασφαλές να γίνει μαστογραφία σε θηλάζουσες και εγκυμονούσες (που είναι) και τι ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση.
Επίσης, ανέφερε πως ο ετήσιος έλεγχος θεωρείται ικανοποιητικό επίπεδο ελέγχου για τις περισσότερες γυναίκες, με τον έλεγχο να ανιχνεύει έγκαιρα όγκους που περνούν από το προκλινικό στο κλινικό στάδιο.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο τι γίνεται όταν βρεθεί ένα εύρημα, πόσα εξ αυτών είναι μη ύποπτα, πόσα είναι ύποπτα και σε πόσα εξ αυτών θα πρέπει να γίνει βιοψία.
Τέλος, 1 στους 100 καρκίνους του μαστού αφορά άνδρες, αλλά είναι πιο επιθετικοί οι όγκοι συνήθως.
Ο ίδιος συμβούλευσε τις γυναίκες να μην φοβούνται να κάνουν τον έλεγχο, καθώς μπορεί να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.