Ο αγώνας παγκάκι, παγκάκι…
Τι σου κάνει η πολυπόθητη αυτοδυναμία…
Εκτός απ’ τον αγώνα χωριό, χωριό, καφενείο, καφενείο, πόρτα, πόρτα, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν επιδοθεί και σε αγώνα παγκάκι, παγκάκι!
Αδιάψευστος μάρτυρας το φωτογραφικό στιγμιότυπο από την προχθεσινή επίσκεψη της πρώην Υπουργού Παιδείας και στελέχους της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκης Κεραμέως στην Πτολεμαΐδα.
Υ.Γ. Η ταμπέλα του εκλογικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ (στο αριστερό άνω άκρο της φωτογραφίας) δίνει μια σουρεαλιστική διάσταση στην όλη εικόνα.
Αν βρισκόμασταν σε άλλες προεκλογικές περιόδου περασμένων εποχών θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η κ. Κεραμέως προσπαθεί να πείσει τη νεολαία να μη γοητευτεί από τον πράσινο ήλιο, αλλά να επιλέξει το γαλάζιο της Νέας Δημοκρατίας.
Θα πάψουμε, επιτέλους, να βλέπουμε μόνο αντιπάλους;
Γράφτηκε από πολλούς αρθρογράφους τις μέρες αυτές και ειπώθηκε από πολλούς σχολιαστές.
«Οι εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου ίσως βοηθήσουν να πάψει η τοξικότητα που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στη χώρα και οι όποιοι διαχωρισμοί».
***
Μακάρι!
Μακάρι για να πάψουμε να μιλάμε πλέον για «εμάς» και τους «άλλους», τραβώντας πάντα ανάμεσα μας μια διαχωριστική γραμμή.
Να στεκόμαστε, ακλόνητοι και αμετακίνητοι, στις όποιες διαφορές μας, αντί να προτάσσουμε όσα μας ενώνουν.
Να επιστρέφουμε διαρκώς στο παρελθόν και τα όσα έγιναν από τις προηγούμενες γενιές, αποφεύγοντας να μιλήσουμε για το κοινό μας μέλλον.
***
Το μήνυμα των πολιτών στις εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν μάλλον ξεκάθαρο και έδειξε ότι η κοινωνία δεν θέλει άλλες αντιπαραθέσεις χωρίς κανένα νόημα πια, αλλά απόψεις και συζητήσεις επί της ουσίας.
Το ότι μια τέτοια κατάσταση, διαχωρισμών και μόνιμων αντιπαραθέσεων, βολεύει, και θρέφει, ορισμένους είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Όπως, επίσης, γεγονός αναμφισβήτητο είναι πως δεν βολεύει εμάς τους πολλούς.
***
Μακάρι από την Κυριακή το βράδυ να αφήσουμε πίσω μας ό,τι και όσα μας χωρίζουν και να πάψουμε να βλέπουμε μόνο αντιπάλους…
Μια «εγκάρδια» είδηση…
Όπως μας πληροφορεί σχετικό δελτίο τύπου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας επισκέφτηκε ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και συναντήθηκε με τον Πρύτανη κ. Θεόδωρο Θεοδουλίδη.
Ως εδώ όλα καλά και αναμενόμενα, αλλά εκείνο που έκανε εντύπωση είναι ο τίτλος του δελτίου τύπου που έλεγε: «Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Μ. Παπαδόπουλου με τον Θ. Θεοδουλίδη»!
***
Το θαυμαστικό στο τέλος της πρότασης είναι δικό μας και το βάλαμε για να δώσουμε έμφαση στο «εγκάρδιο κλίμα» της συνάντησης, που μας έκανε εντύπωση και τράβηξε την προσοχή μας.
Και αυτό γιατί, η συνάντηση μπορεί να ήταν όντως σημαντική, αλλά το ότι έγινε σε «εγκάρδιο κλίμα» όπως και να το κάνουμε δεν συνιστά είδηση καθώς αυτού του είδους οι συναντήσεις έτσι είθισται να γίνονται. Σε «εγκάρδιο» ή «θερμό» κλίμα.
Είδηση θα ήταν αν σε μια τέτοια συνάντηση το κλίμα ήταν:
- πολεμικό και τα δύο μέρη είχαν προσέλθει με την ανάλογη αμφίεση και τον απαραίτητο εξοπλισμό (σ. σ. κράνος, αλεξίσφαιρο κ.τ.λ.), κατάλληλα, δηλαδή, προετοιμασμένα για τα πυρά που σίγουρα θα εκτοξεύονταν ένθεν και εκείθεν.
- ψυχρό έως παγωμένο, οπότε καλό και χρήσιμο θα ήταν. ακόμα και αν επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες, όσοι επρόκειτο να συναντηθούν να φέρουν μαζί τους κανένα μπουφανάκι, καμιά ζακέτα, καμιά κουβερτούλα, ό,τι τους βρισκόταν πρόχειρο για να μην κρυολογήσουν.
- ευγενικό μεν, αδιάφορο δε. Δηλαδή, ν’ ανταλλάξουν έναν τυπικό χαιρετισμό στην αρχή, ένα «πώς είστε» στη συνέχεια και από εκεί και πέρα, ο ένας να κάτσει και να κοιτάει έξω απ’ το παράθυρο θαυμάζοντας τη φύση (αν υπάρχει) ή την κίνηση στους δρόμους και ο άλλος από την άλλη πλευρά να στέλνει μηνύματα με το κινητό του τηλέφωνο ή να παίζει κάποιο παιχνίδι, περιμένοντας να περάσει κανένα τέταρτο για να μη φανεί ότι η συνάντηση δεν ήταν ουσιαστική και χρήσιμη και πως δεν συζητήθηκαν όλα τα σοβαρά και φλέγοντα ζητήματα.
- συγκρατημένο, με τους συνομιλητές να μετρούν ο ένας τις αντιδράσεις του αλλού καθώς μιλούν, έτοιμοι, αν χρειαστεί, να αναθεωρήσουν ή να αναιρέσουν κάτι στην περίπτωση που δουν ότι δεν αρέσει στον άλλο και μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις ή παρανοήσεις.
- απλώς καλό, χωρίς όμως υπερβολές και ιδιαίτερες εκδηλώσεις αβροφροσύνης και αγάπης. Μια χειραψία, ένα χτύπημα στον ώμο και ένα χαμόγελο προς το πλατύ, αλλά όχι πολύ πλατύ, τύπου διαφήμισης οδοντόκρεμας.
Ναι, αν ίσχυε ένα από τα παραπάνω θα ήταν είδηση. Το «εγκάρδιο κλίμα», όμως ατυχώς δεν είναι…