Αρχική > Αρθρογραφία > Νοσηλεύτρια νυχτερινής βάρδιας… – Γράφει η Θεοπίστη Κρυσταλλίδου

Νοσηλεύτρια νυχτερινής βάρδιας… – Γράφει η Θεοπίστη Κρυσταλλίδου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Την βλέπεις έρχεται χαμογελαστή… γύρω  στις 11 το βράδυ, χαμογελάει και ας έχει αφήσει το μικρό της αγοράκι, στο σπίτι με δέκατα, χαμογελάει γιατί ξέρει πως το έχεις ανάγκη αυτό το χαμόγελο και εσύ και αυτή.

Ετοιμάζει το καρότσι νοσηλείας για να περάσει ένα προς ένα τα δωμάτια, ένα προς ένα τα κρεβάτια, έναν προς έναν τους ασθενείς, διαβάζει τις οδηγίες, χαμογελάει όταν βλέπει βελτίωση, σκυθρωπιάζει όταν θα πρέπει να δώσει παρηγορητική αγωγή. Δένεται με τους ασθενείς της και ας ξέρει πώς αυτό της προκαλεί ψυχολογική κόπωση.

 

Ξεκινάει τη νοσηλεία και κάνει το σταυρό της, να μην της τύχει δύσκολο περιστατικό το βράδυ, μόνη της όπως μένει εκεί γύρω στις 3 τα ξημερώματα πάντα ανησυχεί για τους ασθενείς της. Σκέφτεται και την γκρίνια του κακότροπου επιμελητή, που θα είναι αναγκασμένη να ξυπνήσει, δεν  αντέχει τις φωνές και τις προσβολές του. Ευτυχώς όμως σήμερα είναι τυχερή, ο ειδικευόμενος που εφημερεύει, είναι καλό παιδί, φιλότιμο, διαβασμένο, νιώθει σιγουριά μαζί του…

Παίρνει μια βαθειά  ανάσα και μπαίνει στο πρώτο δωμάτιο. Εύχεται ο περίεργος κύριος στο 405 να έχει κοιμηθεί και να μην χρειαστεί να διαχειριστεί τις παραξενιές του, να μην χρειαστεί ν΄ ακούσει εκείνο το  «εγώ σε πληρώνω». Πόσο την πληγώνει, που δεν μπορεί να του εξηγήσει και εκείνος δεν καταλαβαίνει πως τα 800€ είναι το τίμημα της ψυχής που καταθέτει κάθε βράδυ! Το τίμημα για το μεταπτυχιακό που πήρε διαβάζοντας με αγκαλιά το μωρό της, το τίμημα για τα όνειρα που έκανε όταν μπήκε στη σχολή  νοσηλευτικής, πρώτη της επιλογή! Γιατί αυτό το επάγγελμα – λειτούργημα δεν μπορείς και δεν δικαιούσαι να το κάνεις αν δεν είναι η πρώτη σου επιλογή.

Νοσηλεύτρια σε νυχτερινή βάρδια, μόνη της, να πρέπει να απαλύνει τον σωματικό πόνο των ασθενών της, να πρέπει να διαχειριστεί τον ψυχολογικό πόνο, τα άγχη και τον πανικό των συνοδών… και πάλι δεν έχει αρκετές γάζες και γάντια, σίγουρα θα τις τελειώσουν και οι βελόνες νούμερο 20G. Τα σεντόνια ελάχιστα και τα περισσότερα τρύπια, έχει την κυρία στο 410 με ουλορραγία και πρέπει να της κρατήσει οπωσδήποτε δυο, να μην κοιμηθεί πάνω στα αίματα!  Δουλεύει μόνη στα όρια της αξιοπρέπειας, χωρίς υλικά, χωρίς ρεπό, χωρίς ηθική υποστήριξη από τις διοικήσεις, με συνθήκες που δεν αξίζουν στην ίδια, αλλά κυρίως στους ασθενείς της.

Νοσηλεύτρια σε νυχτερινή βάρδια σε αντικαρκινικό νοσοκομείο… δεν είδα ποτέ καμία με πλεκτό, εδώ που τα λέμε δεν είδα ποτέ καμία νοσηλεύτρια, σε καμία βάρδια, σε κανένα  νοσοκομείο, σε όλη τη χώρα να είναι χαλαρή.

Νοσηλεύτρια σε νυχτερινή βάρδια  την κοιτάζω  λίγο πριν φύγω για το σπίτι, την καληνυχτίζω, μου χαμογελά…την θαυμάζω!

 Κρυσταλλίδου Θεοπίστη

Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Πίστη Κρυσταλλίδου

Η Κρυσταλλίδου-Σιάχου Θεοπίστη γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα. Είναι κάτοχος ΜS Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, και απόφοιτος του Τμήματος «Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας» του ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. Εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ». Είναι Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Εορδαίας από το 2009. Διατέλεσε πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ. Είναι αιρετό μέλος της Πολιτικής επιτροπής της ΝΔ. Συντονίζει το WinCancer.