Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου και του Ιουλίου στη Φλώρινα και το Αμύνταιο δε δημιούργησαν μόνο προβλήματα σε καλλιέργειες όπως τα φασόλια αλλά επίσπευσαν και τη διαδικασία ωρίμανσης καλλιεργειών όπως αυτή της κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης.
Στον Άγιο Παντελεήμονα του Αμυνταίου καλλιεργείται βιολογικά η κόκκινη πιπεριά, η συγκομιδή της οποίας γινόταν κατά τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο παρατεταμένος καύσωνας έκανε την συγκομιδή της λίγες ημέρες νωρίτερα.
Μπορεί η συγκομιδή της πιπεριάς να γίνεται νωρίτερα όμως η ποιότητα μένει ίδια.
Κάθε χρόνο και χειρότερα σε ότι έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή όπως λένε οι αγρότες αλλά καλύτερα σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα και ποσότητα της βιολογικής κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης που από τον Άγιο Παντελεήμονα φτάνει μέχρι και την Κίνα.