Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιάννη Αυγερινό, Γενικό Γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης.
Το θέμα που συζητήθηκε αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας και τι επιπτώσεις έχει στην περιοχή. Ερωτηθείς, αρχικά, για το τι αλλάζει στην καθημερινότητα των πολιτών με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν, ο κ. Αυγερινός αναφέρθηκε στην κατάργηση των Ειρηνοδικείων, τα οποία δεν θα υπάρχουν όπως τα γνώριζε ο κόσμος. Επίσης, προβλέπεται χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων, ποινικών και πολιτικών, τον λεγόμενο δικαστικό χάρτη.
Στα του οίκου μας και για την ΠΕ Κοζάνης, ο δικηγορικός σύλλογος Κοζάνης έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα του δικαστικού χάρτη. Αυτά που προκύπτουν από το νέο Νόμο ο οποίος ψηφίστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι: Διατηρείται το Πρωτοδικείο Κοζάνης ως έχει, η έδρα του οποίου είναι η Κοζάνη. Διατηρείται η Εισαγγελία Πρωτοδικών με έδρα την Κοζάνη. Τα Ειρηνοδικεία όπως τα ξέραμε, είτε είναι της Κοζάνης είτε της Πτολεμαΐδας καταργούνται. Δημιουργείται περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου Κοζάνης, στην Πτολεμαΐδα και στην αρμοδιότητά της εμπίπτουν οι κάτοικοι Εορδαίας. Διατηρούνται οι θέσεις υπαλλήλων των Εισαγγελέων και την υπαλλήλων Εορδαίας ως Περιφερειακή έδρα. Παραμένει η έδρα του Συλλόγου Κοζάνης με έδρα την Κοζάνη.
Πρακτικά, αυτό για την Εορδαία σημαίνει: Θα ήταν αδιανόητο με βάση τον πληθυσμό και τη δικαστική ύλη να μη διατηρήσει τη Ειρηνοδικείο, το οποίο μετατρέπεται σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο Κοζάνης και σε αυτό πλέον θα δικάζονται όλες οι αστικές υποθέσεις μέχρι 250.000 ευρώ αρμοδιότητας μονομελούς Πρωτοδικείου. Επίσης, θα δικάζονται όλες οι ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου (εδώ υπάρχει εξαίρεση σε σχέση με τα περιφερειακά πρωτοδικεία). Με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα είναι αυξημένες οι αρμοδιότητες του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, οπότε θα δικάζονται περισσότερα δικαστήρια από ό,τι μέχρι σήμερα, τόνισε.
Σε σχέση με το ποινικό κομμάτι, το Ειρηνοδικείο Εορδαίας ήταν το μόνο που είχε μεταβατική έδρα ποινικού και για αυτό το λόγο διατηρείται και θα δικάζει ποινικές υποθέσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς είναι το μοναδικό Περιφερειακό Πρωτοδικείο στην Ελλάδα που θα έχει τη δυνατότητα να δικάζει ποινικές υποθέσεις. Τα υπόλοιπα δεν θα δικάζουν ποινικές υποθέσεις, τόνισε χαρακτηριστικά, όντας το μόνο στην Ελλάδα.
Αλλαγές όμως είχαμε και στη διοικητική ευθύνη των Πρωτοδικείων, με την Εορδαία να “χάνει εδάφη”. Φιλώτας, Φαράγγι και Πελαργός που έως σήμερα ανήκουν δικαστικά στην Εορδαία, πλέον μετατοπίζονται στην κατ’ οίκον αρμοδιότητα της Φλώρινας και δεν θα έρχεται στην Πτολεμαΐδα για μια ποινική υπόθεση.
Μπορεί ο Νόμος να ψηφίστηκε, όμως δεν θα εφαρμοστούν άμεσα οι αλλαγές. Αναμένονται πολλών ειδών εφαρμοστικές εγκύκλιοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες, σε όλη τη χώρα. Οι μεταβολές αναμένονται να ολοκληρωθούν ως τον Οκτώβριο του 2024. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος νόμος υπάρχει προσδοκία να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητα της δικαστικής ζωής, καθώς η συνένωση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων θα οδηγήσει σε αύξηση της ταχύτητας εκδίκασης των αποφάσεων.
Σε ό,τι αφορά το κτιριακό για την Εορδαία, ο κ. Αυγερινός έθεσε το θέμα επί τάπητος, λέγοντας πως το υφιστάμενο κτήριο στο οποίο στεγάζονται οι δικαστικές αρχές στην Πτολεμαΐδα, δεν είναι ικανό να φιλοξενήσει την εκδίκαση σοβαρών υποθέσεων. Ωστόσο, έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες με ενέργειες του συλλόγου Κοζάνης, του Δ. Εορδαίας και της Περιφέρειας, πρόκειται να μεταφερθεί σε κτίριο των Εργατικών Κατοικιών στην Πτολεμαΐδα, όπως έχει αποκαλύψει τους προηγούμενους μήνες η εφημερίδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ.
Δυστυχώς βρισκόμαστε στο επίπεδο του σχεδιασμού ακόμη, και οι αρμόδιοι αναμένουν να προχωρήσει. Η παραχώρηση έχει γίνει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεσμεύτηκαν χρήματα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ώστε να διατεθούν, αλλά οι …ταχύτητες με τις οποίες δουλεύει το κράτος, συνεχίζουν να είναι πολύ χαμηλές. Ο Γιάννης Αυγερινός, στέλνει ένα μήνυμα εκ μέρους του Συλλόγου, λέγοντας «να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους» σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου κτιρίου και τη μετεγκατάσταση, προκειμένου η «Εορδαία να έχει τα απαιτούμενα και αυτά που δικαιούνται οι κάτοικοί της».
Β.Σ.