Ένα σημαντικό έργο κυκλικής οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2019 κι αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023. Πρόκειται για το NOMAD, μια κινητή μονάδα παραγωγής βιολιπασμάτων.
Το έργο NOMAD αποτελεί μία κοινοπραξία εταίρων από την Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα, την Ολλανδία και την Κίνα, με στόχο την ανάπτυξη μιας καινοτόμου λύσης μικρής κλίμακας που αφορά στην ανάκτηση πολύτιμων συστατικών από τα υπολείμματα της αναερόβιας χώνευσης, για την παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολιπασμάτων. Φορείς υλοποίησης του έργου στην Ελλάδα είναι το CLUBE, το ΕΚΕΤΑ και η ΔΙΑΔΥΜΑ.
Η πιλοτική εφαρμογή στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στην πρότυπη χοιροτροφική μονάδα του κ. Μπισιρίτσα στα Σέρβια Κοζάνης, η οποία διαθέτει μονάδα παραγωγής βιοαερίου ισχύος 100 kW χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα κτηνοτροφικά απόβλητα. Η κινητή μονάδα NOMAD έρχεται να αξιοποιήσει το υπόλειμμα της διεργασίας παραγωγής βιοαερίου με σκοπό την παραγωγή του εδαφοβελτιωτικού μέσου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αγρότες της περιοχής. Πρόκειται για μια στοχευμένη καλή πρακτική εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στον τομέα της αγροδιατροφής.
Παράλληλα δίνεται λύση σε σημαντικά ζητήματα όπως η διαχείριση των υπολειμμάτων χώνευσης, η απευθείας διάθεση των οποίων εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία, καθώς και η βελτίωσης της σύστασής τους για διευκόλυνση στην εφαρμογή τους. Προς το παρόν, η μετατροπή των υπολειμμάτων αυτών σε βιολιπάσματα δεν είναι εφικτή για τις περισσότερες μονάδες παραγωγής μικρής κλίμακας εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμου και οικονομικά συμφέροντος εξοπλισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι παρούσες τεχνολογικές επιλογές για μονάδες αναερόβιας χώνεψης μικρής κλίμακας είναι περιορισμένες, καθώς και το υψηλό κόστος εναπόθεσης του υπολείμματος τους, το NOMAD μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή εξέλιξη της διαχείρισης αυτού. Η ανάκτηση θρεπτικών συστατικών και η μείωση του όγκου του υπολείμματος θα είναι πλέον οικονομικά εφικτές και από μονάδες μικρής κλίμακας.
Στα πλαίσια του έργου διοργανώθηκαν τέσσερις πιλοτικές δοκιμές (στη Βρετανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα) της κινητής τεχνολογίας, ώστε να φανεί η ευελιξία της σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.
Μαρία Κοτζακόλιου