Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίηση του έργου της συνοριακής διάβασης στο Λαιμό των Πρεσπών, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με τη συνάντηση εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, στο σημείο όπου θα γίνεται η ένωση των δύο πλευρών.
Το μεγάλο αυτό έργο που έχει χαρακτηριστεί έργο πνοής για τους δύο εμπλεκόμενους Δήμους, Πρεσπών και Ρέσεν, θα χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα Interreg με περίπου 3.100.000 ευρώ με την επόμενη συνάντηση να έχει οριστεί στη Θεσσαλονίκη και το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης προς τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου, ανάλογα με τις συνθήκες σχετικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Στόχο είναι οι δύο 10μελής επιτροπές από τις δύο χώρες, να θέσουν όλα τα ζητήματα επί τάπητος σε δια ζώσης συνάντηση, καθώς πλην της προχθεσινής τεχνικής φύσεως επαφή, όλες οι συζητήσεις του τελευταίου διαστήματος πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.
Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για την κατασκευή ενός δρόμου περίπου 3,5χλμ. που θα ενώνει τη συνοριακή διάβαση με το εσωτερικό του Δήμου Πρεσπών, με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να έχει αναλάβει το έργο προϋπολογισμού περίπου 2εκ. ευρώ.
Το έργο έχει σημειώσει κάποιες καθυστερήσεις, με την πολιτική βούληση να είναι πλέον ειλημμένη για την υλοποίησή του, ενώ η ΑΝΚΟ έχει πραγματοποιήσει αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό των κτιριακών υποδομών(τελωνείο- συνοριακός σταθμός κλπ) οι οποίες είχαν κριθεί υπερβολικές.
Οι εκτιμήσεις των εμπλεκομένων κάνουν λόγο δημοπράτηση του έργου τέλος καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου, αν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Στη συνάντηση των προηγούμενων ημερών συμμετείχε από Ελληνικής πλευράς, η Διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, εκπρόσωπος της ΑΝΚΟ, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Γιάννης Κιοσές και ο Δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης.
Ζήσης Πιτσιάβας