Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο
Νέο ρόλο στο σχεδιασμό ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης των ανθρακοφόρων περιοχών της Ευρώπης, διεκδικεί η Δυτική Μακεδονία, η οποία συμμετείχε με πολυμελή αντιπροσωπεία στις 11 Δεκεμβρίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρουσίαση της πλατφόρμας μετάβασης των οικονομιών των ανθρακοφόρων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση νέων δεξιοτήτων, στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, εκτός από τοπικές αντιπροσωπείες των περιφερειών, συμμετείχαν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των χωρών. Από την Ελλάδα παραβρέθηκε και μίλησε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Από τη Δυτική Μακεδονία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, οι δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων, Λευτέρης Ιωαννίδης Κοζάνης, Σάββας Ζαμανίδης Εορδαίας, Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ /Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης, ο Διευθυντής Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ Τάσος Σιδηρόπουλος, η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυζίδου και ο Διευθυντής της Λευτέρης Τοπάλογλου, καθώς και εκ μέρους του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ ο Ερευνητής Β΄ Διονύσης Γιαννακόπουλος και ο Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας Ευάγγελος Καρλόπουλος.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης και οι δήμαρχοι Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, όλοι τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα, συνέτειναν στην ίδια εκτίμηση ότι «έγινε ένα θετικό βήμα, αλλά «μένει ακόμη πολύς δρόμος» ωστόσο, εξήραν την «πολιτική βούληση όλων των τοπικών παραγόντων για την καθιέρωση ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης». Όπως είπε ο περιφερειάρχης, «πριν από την επίσημη εκδήλωση, με πρωτοβουλία μας και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διοργανώθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ Περιφερειακών και Αυτοδιοικητικών Αρχών της Ευρώπης που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά αντίστοιχα της Περιφέρειάς μας. Τα κρίσιμα ερωτήματα «με λιγνίτη τι;» και «μετά το λιγνίτη τι;» διαμόρφωσαν το περίγραμμα της συζήτησης και το πλαίσιο της προτεινόμενης συνεργασίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης προτρέψαμε τους συμμετέχοντες σε κοινή δράση τονίζοντας ότι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και αξιοποιώντας ακόμη και κοινές δομές τεχνοκρατικής υποστήριξης, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τις επερχόμενες προκλήσεις για τις περιοχές μας, μετατρέποντας τις απειλές σε αναπτυξιακές ευκαιρίες. Προσκαλέσαμε επίσης τους παριστάμενους στη δημιουργία ενός δικτύου, στο οποίο θα συμμετέχουν Ευρωπαϊκές περιοχές όπου δραστηριοποιούνται ορυχεία άνθρακα και λιγνίτη, καθώς και για μια επόμενη συνάντηση στη Δυτική Μακεδονία με συγκεκριμένη ατζέντα και στόχο την ενίσχυση των Περιφερειών μας με την εδραίωση του δικτύου συνεργασίας».
Ο Θ. Καρυπίδης, είπε ακόμη: «Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πρωτοβουλία μας αυτή χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους των ανθρακοφόρων περιοχών της Γερμανίας και της Πολωνίας.
Για το στόχο και τις διαδικασίες του συνολικού εγχειρήματος υπάρχει απόλυτη συμφωνία στη βάση της κοινής αντίληψης και θέσης των αυτοδιοικητικών και επιστημονικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας για το μέλλον της περιοχής».
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης τόνισε ότι «υπάρχει πλαίσιο συναντίληψης ότι είμαστε σε έναν μονόδρομο, που ονομάζεται μονόδρομος χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης» και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, που «η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στον πυρήνα των πρωτοβουλιών».
Ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης υπογράμμισε την ανάγκη «να είμαστε παρόντες σ’ όλη αυτή την διαπραγμάτευση», εξέφρασε την ικανοποίησή του που «η Δυτική Μακεδονία είναι μέσα σ’ αυτές τις περιοχές και ο ρόλος της είναι ενεργός», ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι είναι «ομόθυμη η πολιτική βούληση για την ανάγκη αναθεώρησης του υπάρχοντος μοντέλου και της δημιουργίας ενός άλλου ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης στις εν λόγω περιοχές, με μελέτες σκοπιμότητας και εφαρμογής».
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία μετάβασης αφορά έναν σημαντικό αριθμό Περιφερειών της Ε.Ε. ήτοι 11 χώρες, 42 περιφέρειες και 240.000 εργαζόμενους εκ των οποίων 180.000 σε λιγνιτωρυχεία και 60.000 σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. Τέλος, στο επόμενο διάστημα αντιπροσωπείες παρόμοιων περιοχών με τη δική μας, θα επισκεφτούν τη Δυτική Μακεδονία, ενώ στις 26-27 Φεβρουαρίου 2018, θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες οι πρώτες συναντήσεις των ομάδων εργασίας.
Κλείνοντας ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε: «Όπως γίνεται κατανοητό η Δυτική Μακεδονία δεν είναι ένας παρατηρητής των εξελίξεων σε μείζονα ζητήματα που μας απασχολούν αλλά ενεργά συμμετέχουσα και συνδιαμορφωτής για έναν τομέα που έχει σημαντική επίδραση στην κοινωνία, στην οικονομία και στο μέλλον της περιοχής μας. Στέρεη βάση για ενίσχυση της παρουσίας και των απόψεών μας αποτελεί η συναντίληψη των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Μακεδονίας για κοινή πορεία και προοπτική μέσα από ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία».