ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Οι δυνατότητες της τουριστικής και παραγωγικής αξιοποίησης της λίμνης Πολυφύτου, μέσω του νέου προγράμματος για την αλιεία που θα βγει στις αρχές και θα έχει ως ορίζοντα υλοποίησης μέχρι και το 2023, παρουσιάστηκαν το πρωί της Δευτέρας στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Π.Ε. Κοζάνης, παρουσία της ΑΝΚΟ ΑΕ, επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Το νέο πρωτόγνωρο και καινοτόμο για την περιοχή πρόγραμμα αλιείας ύψους 1.5 εκ. ευρώ θα ξεκινήσει στις αρχές του 2019 και σύμφωνα με την υπεύθυνη αναπτυξιακών προγραμμάτων της ΑΝΚΟ, Ζωή Γκερεχτέ, αφορά τόσο δημόσιους φορείς (δήμους, περιφέρειες, συλλογικούς φορείς), όσο και ιδιωτικές επενδύσεις, ενισχύοντας τον κάθε ιδιώτη για την επένδυση που θα κάνει: Μεταποιητική μονάδα ψαριών, ιχθυοκαλλιέργεια, ιχθυοπωλείο, μεζεδοπωλείο με ψάρια κ.ο.κ. Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Παναγιώτης Πλακεντάς αναφέρθηκε στην προεργασία που έχει γίνει καιρό τώρα με την αρμόδια επιτροπή, λέγοντας πως σήμερα παρουσιάζεται ο πρώτος άξονας ανάπτυξης, αυτός της αλιείας και θα ακολουθήσει και το δεύτερο. Επίσης, ευχαρίστησε όλα τα μέλη της επιτροπής και τους τεχνοκράτες της ΑΝΚΟ, για την πρόταση που παρουσιάζεται και η οποία όπως τόνισε δίνει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.
Η ομάδα τοπικής ανάπτυξης της ΑΝΚΟ έχει έρθει σε επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των παραλίμνιων περιοχών, που περιλαμβάνει ανάπτυξη του τομέα της αλιείας (με ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας μέσω συσκευαστηρίων ψαριών, υδατοκαλλιέργειες κ.α.), αλλά και τουριστική ανάπτυξη με καταλύματα, κάμπινγκ κ.α. δράσεις, με μικρές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε σταδιακή ανάπτυξη της λίμνης, όπως ανέφερε στην παρουσίασή του ο ιχθυολόγος υδροβιολόγος Θανάσης Κουλέτσος, μέλος της ομάδας τοπικής ανάπτυξης της ΑΝΚΟ. Επίσης, προτείνεται η λειτουργία ενός κέντρου ενημέρωσης στην Αιανή Μουσειακού τύπου, από τον Δήμο Κοζάνης, ενώ επιπρόσθετα προτείνεται η λειτουργεί ορνιθοπαρατηρητηρίου και συναφή ανάπτυξη των τουριστικών δράσεων (γιορτή καραβίδας, δράσεις πολιτισμού, συνέδρια, περιβαλλοντικές δράσεις, αλιευτικοί αγώνες, lake party), όπως και ενίσχυση της αλιευτικής δραστηριότητας στη λίμνη με την ίδρυση ιχθυόσκαλας στα Σέρβια.
Η πρόταση περιλαμβάνει, επίσης, ολοκληρωμένη παρέμβαση αθλητισμού αναψυχής στο ΝΟΚ, δημιουργία χώρων αναψυχής και τουριστικής δραστηριότητας, κατασκευές για ανάπτυξη της ορνιθοπανίδας, τουριστικές επενδύσεις και δράσεις εναλλακτικού τουρισμού.