Το βασικό σκέλος των φετινών Πανελληνίων 2024 ολοκληρώθηκε για τους υποψηφίους σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που τώρα αδημονούν για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των βαθμολογιών τους καθώς και οι Βάσεις 2024 που θα βάλουν τέλος στην αγωνία για την εισαγωγή τους ή μη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι πληροφορίες που μας έρχονται από το μέτωπο των βαθμολογικών κέντρων όπου η διαδικασία της βαθμολόγησης των γραπτών πλέον έχει μπει στην τελική της φάση δείχνει ότι οι φετινές βαθμολογίες έχουν σαφή πτωτική τάση με τα άριστα γραπτά να αποδεικνύονται δυσέρευτα ενώ αυτά που είναι κάτω από τη βάση να είναι πλεονάζοντα. Παράλληλα καταγράφεται και συνωστισμός στις μέτριες επιδόσεις με τα γραπτά αυτά να μην ξεπερνούν το 14 με 15.
Τα δύσκολα θέματα σε Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία «πετσοκόβουν» τις βαθμολογίες
Τα απαιτητικά θέματα που κλήθηκαν να εξεταστούν οι μαθητές σε Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία αποδεικνύονται εφιάλτης για όσους μαθητές κυνηγούν το άριστα αλλά και για όσους επιδιώκουν ένα 16αρι που θεωρητικά θα τους εξασφάλιζε μια καλή βαθμολογική σειρά. Τα τρία αυτά μαθήματα μαζί με το φιάσκο της Βιολογίας φαίνεται ότι καθορίζουν εν πολλοίς το «ασανσέρ των βάσεων» που όπως όλα δείχνουν έχει σαφέστατη πτωτική τάση. Με αυτά τα δεδομένα τα προγνωστικά και οι εκτιμήσεις που μας δίνουν στο πλαίσιο του ρεπορτάζ εκπαιδευτικοί και φροντιστηριούχοι συγκλίνουν στην πτώση των βάσεων με την υποσημείωση όμως ότι δεν θα δούμε θεαματικές αλλαγές στον αριθμό των επιτυχόντων. Με απλά λόγια οι χαμηλές βαθμολογίες που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα ξεπεράσουν το βαθμολογικό όριο του 10 θα είναι πολλές αλλά η απώλεια σε εισακτέους δεν θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα περσινά στοιχεία.
Βέβαια υπάρχει και μια σειρά ασύμμετρων παραγόντων που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να δώσουν ξεκάθαρο τοπίο για να έχουμε μια οριστική εικόνα των βάσεων και της φετινής τους πορείας. Η υποσημείωση για πτωτική πορεία είναι ούτως ή άλλως δεδομένη όμως τα ποσοτικά χαρακτηριστικά παραμένουν αχαρτογράφητα. Όπως τόνισε εξάλλου και στην ΕΡΤ, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας η πτώση επηρεάζεται και από τον αριθμό των υποψηφίων που τελικά έδωσαν Πανελλήνιες 2024.
«Ο αριθμός αυτός είναι άγνωστος αυτή τη στιγμή και φέτος σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά δεν μπορούμε να δώσουμε μια εικόνα για το πώς θα κινηθούν επακριβώς οι βάσεις. Παράλληλα, υπάρχει και μία εσωτερική “μετανάστευση” από το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, η οποία διευρύνεται χρόνο με τον χρόνο λόγω των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής. Ολα αυτά θα επηρεάσουν την τελική εικόνα. Το σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ο αριθμός των επιτυχόντων ο οποίος θα παραμείνει ο ίδιος όπως και τα προηγούμενα χρόνια».
Πάντως ας σημειωθεί πως όλα συγκλίνουν ότι η γενικευμένη πτώση των βαθμολογιών φέτος είναι γενική και αναμένεται να επηρεάσει όλες τις κατηγορίες σχολών. Ειδικά στα πεδία των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, οι βάσεις μπορεί να πέσουν δραματικά χωρίς όμως απώλειες σε υποψηφίους, ενώ στις Ανθρωπιστικές Σπουδές η πτώση θα είναι μετριασμένη.
Πανελλήνιες 2024: Οι 4 τρόποι για να δουν τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι
Οι υποψήφιοι μπορούν να κάνουν αναζήτηση στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
Παράλληλα, οι μαθητές μπορούν να λάβουν τους βαθμούς τους μέσω sms στα κινητά τους εφόσον έχουν επιλέξει να εγγραφούν σε αυτή την υπηρεσία.
Μέσω του gov.gr. Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν την βαθμολογία τους πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τα αρχικά από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Τέλος, υπάρχει πάντα ο παραδοσιακός τρόπος της ανάρτησης των αποτελεσμάτων των μαθητών στα Λύκεια.