Έρχεται η νέα ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας του κορονοϊού, με 60 δόσεις, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος. Σήμερα Πέμπτη (15/07) το κρίσιμο ραντεβού κυβέρνησης με τους θεσμούς, αυτοί είναι οι δικαιούχοι.
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προκειμένου να καταλήξουν στο πλαίσιο με το οποίο θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση των οφειλών που οι φορολογούμενοι δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το κρίσιμο ραντεβού έχει οριστεί για σήμερα Πέμπτη (15/07)και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα οι δύο πλευρές αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία.
Το νέο πλαίσιο ρύθμισης των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα βασιστεί στην πάγια ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων η οποία το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, οι αυξημένες ανάγκες, αλλά και η συσσόρευση πολλών υποχρέωσεων καθιστούν αναγκαία την αύξηση του συνολικού αριθμού των δόσεων. Το μέγεθος του προβλήματος αποκαλείπτεται και από τα στοιχεία για το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» χρέος προς το Δημόσιο το οποιο ανέρχεται πλέον σε 2,901 δισ. ευρώ με τους οφειλέτες να είναι συνολικά 3,9 εκατομμύρια.
Το σχέδιο θα προβλέπει ρύθμιση του συνόλου των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή τις οφειλές προς το Δημόσιο που γεννήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης το Μάρτιο του 2020, ενώ εξετάζεται σε αυτές να ενταχθούν και ο φόρος εισοδήματος, αλλά και τα χρέη από τον ΕΝΦΙΑ. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει τον Ιανουάριο του 2022 και η το βάθος της αποπληρωμής θα οριστεί με βάση τα κριτήρια που θα αποφασιστούν. Ο τελικός αριθμός των δόσεων προκειμένου ο οφειλέτης να ρυθμίσει τα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα ορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, συνυπολογιζόμενο με το ύψος της οφειλής.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:
– Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή και ο ΚΑΔ ανοίκει στη διευρυμένη λίστα του Απριλίου 2020.
– Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν μείωση του τζίρου και περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ
– Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
– Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια
Άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας
Οι οφειλές οι οποίες εξετάζονται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι:
-Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.
Αναβίωση ρυθμίσεων
Στα σκαριά είναι και η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων με τις 100 ή 120 δόσεις για όσους τις έχασαν την περίοδο της πανδημίας. Το σχέδιο για την νέα ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση προβλέπει αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά το Μάρτιο του 2020. Το προηγούμενο παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή με απώλεια στον τζίρο τους.
Ήδη «παράθυρο» ένταξης άνοιξε για όσους είναι πληττόμενοι και έχασαν την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αντίθετα, όσοι δεν θεωρούνται πληττόμενοι αλλά έχασαν τις δόσεις της ρύθμισης τους θα πρέπει να περιμένουν έως τον Οκτώβριο όταν θα οριστούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την επανένταξη στη ρύθμιση.
Πηγή: dikaiologitika.gr