Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της πανδημίας βρίσκεται η Ελλάδα, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να εξετάζουν μέτρα για να μπει «φρένο» στη διασπορά.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τα κρούσματα και τους θανάτους, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια και πως τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε περαιτέρω κατά 50% την τελευταία εβδομάδα.
«Υπολογίζεται ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους με περίπου 1 στα 4 κρούσματα να βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας» σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, ολοένα και με ταχύτερο ρυθμός αυξάνονται οι εισαγωγές και οι νέες διασωληνώσεις στα νοσοκομεία. «Σήμερα 3.633 ασθενείς νοσηλεύονται στη χώρα μας λόγω κορωνοϊού και είναι αναμενόμενο με την αύξηση όλων αυτών των νοσηλευόμενων ασθενών που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες, τώρα πια να βλέπουμε και πολύ σημαντική αύξηση και των διασωληνώσεων και των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού.Η πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%» επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Ερχεται επιστράτευση τη Δευτέρα
Στον ίδιο τόνο, η αν. Υγείας Μίνα Γκάκα υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500. Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ. Έχουμε 124 σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid, που σημαίνει πολλαπλάσια δουλειά».
Γι’ αυτόν τον λόγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ώστε να συνεισφέρουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι από τις 15/11, εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών.
«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ο,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Πιθανές αλλαγές στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ
Την ίδια στιγμή, ένα «λάιτ» οριζόντιο μέτρο που συζητείται αφορά τα σούπερ μάρκετ.
Για τα σούπερ μάρκετ όπως τις προηγούμενες ημέρες είχε εξηγήσει και ο αναπληρωτής υπ. Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης το μέτρο που συζητείται είναι να αλλάξει η πυκνότητα των ατόμων που βρίσκονται ταυτόχρονα στο χώρο -δηλαδή να βρίσκονται λιγότερα άτομα εντός του καταστήματος.
«Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν rapid test, αλλά δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης πριν από λίγες ημέρες.
Εκτός «τραπεζιού» το κλείσιμο των σχολείων
Στο μεταξύ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που δίνει το υπ. Παιδείας, συνεχίζεται -στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- η φημολογία για επικείμενο κλείσιμο των σχολείων.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα νέα προγράμματα σπουδών, αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης στα σχολεία».
Η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε πως «όταν άνοιξαν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο το 29% των κρουσμάτων αφορούσε σε παιδιά. Πλέον, αυτό το ποσοστό έχει κατέβει στο 23%. Και αυτό αποδίδεται στην εξαιρετική εφαρμογή των μέτρων από εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης και τοπική αυτοδιοίκηση». Η υπουργός επανέλαβε ότι «τώρα που μιλάμε έχουμε 6 τμήματα σχολείων κλειστά σε όλη τη χώρα σε σύνολο 80.000» και ότι σε περίπτωση κρούσματος γίνονται έως 7 τεστ την εβδομάδα σε κάθε παιδί.
Αυξάνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό
Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η αισθητή αύξηση που καταγράφεται στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό.
«Το τελευταίο δεκαήμερο κλείστηκαν 221.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου και 365.000 για την αναμνηστική δόση» δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, κάνοντας λόγο για μια αύξηση της τάξης του 200%. «Έχουμε σαφή αύξηση των εμβολιασμών και της πρώτης δόσης και της αναμνηστικής δόσης. Αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ, είναι μία πολύ μεγάλη διαφορά, είναι 200% σχεδόν πάνω από τις προηγούμενες εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα στοιχεία δείχνουν πως αυξάνονται τα ποσοστά κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες, ενώ παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ειδικότερα, οι ανήλικοι παραμένουν ακόμα σε χαμηλά ποσοστά, με το καλύτερο ποσοστό εμβολιασμού να το έχουν τα άτομα ηλικίας 18-24 ετών, ενώ και οι 30-44 ετών έχουν δείξει ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πρόβλημα εντοπίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες, ειδικά από τους 65 και άνω, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 1% μέχρι 3%:
12-14 ετών: 6%
15-17 ετών: 7%
18-24 ετών: 12%
25-29 ετών: 9%
30-34 ετών: 10%
35-39 ετών: 10%
40-44 ετών: 10%
45-49 ετών: 8%
50-54 ετών: 7%
55-59 ετών: 6%
60-64 ετών: 5%
65 – 69 ετών: 3%
70- 74 ετών: 2%
75-79 ετών: 2%
80-84 ετών: 1%
85+ ετών: 1%
Πηγή: iefimerida.gr