Την μοναδική στο είδος της σε εθνικό επίπεδο, πίστα Motocross στον Άγιο Χριστόφορο Εορδαίας επισκέφθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι υπουργικό κλιμάκιο, επικεφαλής του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη, στελεχών από τη ΔΕΗ, τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ, αλλά και τοπικών φορέων.
Η έκταση που έχει διαμορφωθεί έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενεί αγώνες Motocross με διεθνείς προδιαγραφές, έχει απεμπλακεί από το συγκρότημα των Ορυχείων της ΔΕΗ και πλέον έχει περάσει στην κυριότητα της «Μετάβαση ΑΕ», με τη μεταβίβαση να λύνει μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα που ταλάνιζαν τους αθλητές και τον ΟΜΑΕ εδώ και χρόνια, αφού πλέον είναι πολύ ευκολότερη η αδειοδότηση, αναβάθμιση και διαχείριση του χώρου την επόμενη ημέρα.
Η πίστα είχε γίνει από το 2009 με τη συνδρομή και της ΔΕΗ η οποία εκτός από την παραχώρηση του χώρου είχε φροντίσει να διαμορφωθεί το έδαφος. Από τότε, χιλιάδες επισκέπτες και αθλητές επισκέπτονται την περιοχή για να κάνουν προπονήσεις και αγώνες. Για τη διαχείρισή της την επόμενη μέρα, η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ, το Υπουργείο Αθλητισμού, αθλητικοί φορείς και Αυτοδιοίκηση, συμφώνησαν να λειτουργεί υπό τη σκέπη ενός φορέα, που θα τη διαχειρίζεται, και δεσμεύτηκαν δημόσια για αυτό.
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ, με δέσμευσή της αναλαμβάνει να βάλει τα απαραίτητα χρήματα για τις αναγκαίες υποδομές, τα κτήρια και τη διαμόρφωση του χώρου, ενώ το Υπουργείο Αθλητισμού θα στηρίξει το όλο εγχείρημα θεσμικά, αδειοδοτικά και οικονομικά όπου χρειάζεται. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. Δέσποινα Γκαράνη, δήλωσε στον «Π»: «Θα βοηθήσει και θα συνεισφέρει ώστε να λειτουργήσει με τα σωστά πρότυπα, με όρους ασφαλείας, ώστε να γίνονται πανελλήνιοι αγώνες, με συμμετοχές και από το εξωτερικό». Προσέθεσε πως υπάρχει ήδη πολιτική βούληση για την αναβάθμιση της πίστας από τα αρμόδια υπουργεία.
Βρούτσης: «Η περιοχή να γίνει το κέντρο της Ελλάδας στο Motocross»
Ο υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε τον χώρο εξαιρετικό, προσθέτοντας πως επειδή στην Ελλάδα ο χώρος του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχει ενδιαφέρον και υπάρχει κόσμος που αγαπάει τον αθλητισμό, η περιοχή της Πτολεμαΐδας διαθέτει έναν χώρο ώστε να μπορούν να διοργανώνονται πανελλήνια πρωταθλήματα, και να φέρει στην περιοχή αντισταθμιστικά οφέλη.
«Είναι μια καταπληκτική πίστα που μπορεί να γίνει το κέντρο της Ελλάδας στο Motocross και αξίζει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη στηρίξουμε. Δεν έχουμε έναν αγωνιστικό χώρο για να κάνουμε τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Αν ξεπεράσουμε τα θεσμικά εμπόδια, η επόμενη ημέρα είναι αισιόδοξη, γιατί η περιοχή θα αποτελέσει κέντρο ενδιαφέροντος για αγώνες, τοπικά, πανελλήνια, όλων των Βαλκανίων και της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως τα σημαντικά εμπόδια ξεπεράστηκαν και όλοι μαζί προχωρούν μπροστά.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΑΜΟΕ Ελένη Νικολαΐδου είπε πως η πίστα είναι ένα εγχείρημα για το οποίο κάποιοι πάλεψαν υλοποιώντας μια πίστα Motocross με βάση παγκόσμιες προδιαγραφές. «Είναι η αρχή της νομιμοποίησης ώστε να βγει άδεια λειτουργίας της πίστας, με το Υπ. Αθλητισμού, τους φορείς, περιφέρεια και Δήμο, να στηρίζουν το εγχείρημα», είπε με έμφαση. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια του Μιχάλη Παπαδόπουλου, βουλευτή ΝΔ Ν. Κοζάνης και πρ. υπουργού στο εγχείρημα υλοποίησης της πίστας στην περιοχή, λέγοντας ότι “υποστηρίζει διαχρονικά το θέμα της πίστας”.
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος μεταξύ άλλων δήλωσε “η εξασφάλιση της δέσμευσης για την αναβάθμιση της πίστας είναι μια τεράστια δικαίωση για όλους εμάς, που παλεύουμε πάνω από 15 χρόνια για αυτήν την πίστα, πήραμε την έκταση από τη ΔΕΗ, την βλέπουμε γεμάτη από συμπολίτες μας αθλητές από όλη την Ελλάδα στους αγώνες, και άμεσα θα τη δούμε να καθίσταται διεθνής. Εννοείται ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα στους αθλητές του ΑΜΟΕ για οτιδήποτε χρειαστεί η πίστα και ο Όμιλος.”
Τα 200 στρέμματα της πίστας μπορούν να φιλοξενήσουν αγώνες πανελληνίου και παγκόσμιου βεληνεκούς. Επίσης, η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στην βοήθεια που έλαβαν από τη ΔΕΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι καταφέραμε μέχρι τώρα σύμμαχός μας είναι η ΔΕΗ και δεν μπορούσαμε διαφορετικά. Η συντήρηση κάθε φορά είναι έργο της ΔΕΗ». Μάλιστα οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ ανέφεραν πως έγινε μεγάλη δουλειά για την προετοιμασία του χώρου με έργα συντήρησης, κοπές χόρτων, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει γίνει κάποια δράση στην πίστα.
Το ζητούμενο σήμερα είναι η επόμενη ημέρα για την πίστα και η συντήρησή της, καθώς τα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που υπήρχαν ως προς την αδειοδότηση του χώρου, θα λυθούν πλέον με θεσμικές παρεμβάσεις και η έκταση θα περάσει στη ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ.
Την ανάγκη να προχωρήσει η συνεργασία όλων των φορέων ώστε να μπορέσει να συντηρηθεί η εν λόγω επένδυση, επεσήμανε ο δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς, με τον κ. Βρούτση να απαντάει πως θα φτιαχτεί ένα πολύ ωραίο περιβάλλον το οποίο με τριμερή συνεργασία, να μπορέσει να λειτουργεί η πίστα του Motocross.
Το μέλλον του μηχανοκίνητου αθλητισμού βρίσκεται στην πίστα Motocross του Αγ. Χριστοφόρου τόνισε από την πλευρά του ο Υφ. Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης, μιλώντας για τη στήριξη που θα παρέχουν οι φορείς για την ανάπτυξη της αθλητικής δομής.