Το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει γίνει τεράστιο και δικαιολογημένα θεωρείται η μάστιγα της εποχής μας, αφού η διάδοση τους πήρε τεράστιες διαστάσεις και έχει πλήξει τις κοινωνίες των πολιτισμένων λαών και ιδιαίτερα τη νέα γενιά.
Παρά τις διεθνείς κινητοποιήσεις και συνεργασίες, ο πόλεμος των ναρκωτικών δεν κερδήθηκε και οι αποφάσεις του ΟΗΕ αντί να αποδυναμώσουν τους μεγαλέμπορους, αύξησαν τους χρήστες, πολλαπλασίασαν τους νεκρούς στα πάρκα και δημιούργησαν το αδιαχώρητο στις φυλακές. Στις πλούσιες χώρες χωρίς να είναι υπερβολή, τα ναρκωτικά αποτελούν πλέον ένα είδος που πέρασε στην καθημερινή κατανάλωση.
Για την αντιμετώπιση της πράγματι μεγάλης σύγχρονης κοινωνικής πληγής, όλες οι χώρες του κόσμου έχουν θεσπίσει αυστηρούς νόμους που αφορούν τη διακίνηση και τη χρήση τους, χωρίς όμως μέχρι τώρα να πετύχουν και ανάλογα αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό αφήνει αναπάντητα εύλογα ερωτήματα πως δεν μπόρεσε κανένα κράτος να σπάσει την αλυσίδα χρήστου-βαποριού-εμπόρου. Αυτό αποδεικνύει ότι τα ισχυρά καρτέλ που διακινούν τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών βρίσκουν πάντα λύσεις και όσες ποσότητες κι αν κατασχεθούν, παρουσιάζονται διπλάσιες. Μια απάντηση είναι δυνατή ότι υπάρχουν αναμεμειγμένοι άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας ή ακόμη και κυβερνήσεις που το μετέτρεψαν σε εθνικό προϊόν και δε λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα.
Είναι γνωστές οι χώρες οι οποίες παράγουν και διακινούν τεράστιες ποσότητες σε όλο τον κόσμο. Το θέμα έγινε παγκόσμιο ιδίως των αναπτυγμένων λαών και η καταπολέμηση τους δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα με αντίτιμο τον επηρεασμό της κοινωνίας γιατί χτυπούν στο πιο ευαίσθητο και πολύτιμο τμήμα της τη νεολαία. Τα ναρκωτικά προκαλούν νάρκη, ύπνο, απώλεια συνείδησης και φυσικά εθισμό. Σε μεγάλες δόσεις ανάλογα με την ανθεκτικότητα του οργανισμού κάθε ατόμου, προκαλούν και θάνατο. Πηγή των φυσικών ναρκωτικών είναι το όπιο. Λαμβάνεται από το φυτό μήκων η υπνοφόρος ως γαλακτώδες υγρό ανώριμου σπόρου. Άλλα φυτά που παράγουν ναρκωτικά είναι η κόκα και η κάναβη.
Ο ναρκομανής λέγεται και τοξικομανής, επειδή τα ναρκωτικά έχουν δραστικότητα τοξική, δηλητηριώδη. Ο εθισμός προκαλείται από συνεχή χρήση και το αίσθημα της ευεξίας, μέθη ή ευχάριστης παραίσθησης μεταφέρει το ναρκομανή σε χώρο ονειρικό με την ψευδαίσθηση της απόλυτης ευτυχίας.
Στη σημερινή εποχή που η κοινωνία μας μαστίζεται από πολυποίκιλες χρήσεις, χρέος κάθε κυβέρνησης είναι η ενημέρωση και η λήψη προληπτικών μέτρων, συνοδευόμενων όμως και από αυστηρούς νόμους για κείνους που για το πρόσκαιρο κέρδος οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο.
Καλό θα ήταν να αναφέρουμε περιληπτικά και τους λόγους και τις αιτίες που σπρώχνουν τα άτομα στην καταστροφή της υγείας και της κοινωνικής τους υπόστασης.
Η έλλειψη πείρας των νέων τους κάνει να μη βλέπουν μπροστά τους στημένες παγίδες επιτηδείων. Η μη προσαρμογή στο κοινωνικό πλαίσιο με υπομονή και εργατικότητα ρέπει μερικούς σε φυγή από την πραγματικότητα για πιο εύκολη ζωή.
Η αποτυχία στη ζωή πελαγώνει τη σκέψη όσων φοβούνται να παλέψουν δυναμικά, κάμπτει τη θέληση τους και τους προσφέρει ως εύκολη λεία στα χέρια οργανωμένων εγκληματικών συμφερόντων. Η επιθυμία και ο μιμητισμός να δοκιμάσουν όλες τις πλευρές της ζωής τους φαλκιδεύει σε χώρους και συντροφιές ακίνδυνες για τους νεαρούς, όπου όμως δρουν κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών. Όταν βρεθούν μπλεγμένοι στα δίχτυα της αράχνης κυριολεκτικά είναι πλέον αργά και επιστροφή δεν υπάρχει. Ο ολέθριος δρόμος είναι ανοιχτός και το πισωγύρισμα είναι αδύνατο.
Το πολύπλοκο πρόβλημα αντιμετώπισης των ναρκωτικών απασχολεί διαρκώς τις κυβερνήσεις όλων των κρατών με εναλλακτικές μεθοδεύσεις θαρραλέες και πρωτοποριακές.
Τα ναρκωτικά ήταν γνωστά από την αρχαιότητα όχι όμως με τη σημερινή μορφή. Η αμαρτωλή παπαρούνα ήταν γνωστή στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία. Στη δυτική Ευρώπη οι πρώτες συγκρούσεις της επίσημης πολιτείας με τους χρήστες αρχίζουν με την επικράτηση του Χριστιανισμού
Ο Κάρολος ο Μέγας χαρακτήριζε το όπιο έργο του διαβόλου και με ειδικό διάταγμα επέβαλε ποινές στους χρήστες που θεωρούνταν όργανα του σατανά και επικίνδυνοι μάγοι. Στον αραβικό κόσμο ο Μωάμεθ απαγόρευσε το κρασί, όχι όμως και τα ναρκωτικά, γιατί θεωρούνταν χρήσιμα για τους στρατιώτες πριν από τις μεγάλες εφόδους των μαχών. Η λέξη «χασίς» είναι Αραβική και σημαίνει ξερό χορτάρι.
Η μέχρι τώρα πολιτική των Κυβερνήσεων όλων των κρατών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Και παρόλο την ενημέρωση που σχολαστικά έγινε τα αποτελέσματα υπήρξαν αποκαρδιωτικά. Τα κρούσματα αυξήθηκαν και ο φόρος ζωών μεγάλωσε. Το κακό είναι ότι τα ναρκωτικά σαν μεταδοτική νόσος επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Και εδώ είναι δύσκολη η αντιμετώπιση τους γιατί δεν υπάρχουν ανάλογες μονάδες απεξάρτησης. Ένα άλλο γεγονός που πρέπει να μας ανησυχήσει είναι η αύξηση της εγκληματικότητας που «εν πολλοίς» οφείλεται στους χρήστες, γιατί εάν δεν έχει να πληρώσει τη δόση του, θα καταφύγει στην κλεψιά, στη δολοφονία κ.λπ.
Γεννάται όμως ένα εύλογο ερώτημα, πως φθάσαμε έως εδώ, γιατί χρήστες δεν είναι μόνο οι αποτυχημένοι στη ζωή, αλλά και άνθρωποι που κατέχουν κοινωνικές θέσεις. Ήταν λάθος η αποποινικοποίηση των χρηστών. Έπρεπε να υπάρχει και για αυτούς μεγαλύτερη τιμωρία για να μην καταφεύγουν στο φονικό όπιο. Η νομοθεσία για τους εμπόρους πρέπει να είναι πολύ αυστηρή. Ο πολύς κόσμος όμως αναρωτάτε και θέλει να μάθει το πώς γίνεται η διακίνηση των ναρκωτικών σε κλειστούς χώρους, φυλακές, στρατό, κ.λπ. πιστεύει ο λαός, ότι ο πειρασμός του κέρδους έχει κάνει πολλούς να διαφθαρούν και να εγκληματήσουν σε βάρος της νέας γενιάς. Και επειδή το πρόβλημα δεν είναι τοπικό αλλά παγκόσμιο, χρειάζεται η συνισταμένη προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων. Είναι γνωστές σε όλους οι χώρες που παράγουν σε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικά. Άλλοι βρίσκουν τη δικαιολογία ότι καλλιεργούνται για ιατρικούς σκοπούς. Υπάρχει όμως έλεγχος της καλλιεργουμένης έκτασης και της παραγόμενης ποσότητας. Αυτό πρέπει να χρεώνονται οι κυβερνήσεις των κρατών όπου υπάρχει ελεύθερη η καλλιέργεια των ναρκωτικών. Επειδή το πρόβλημα απασχολεί όλο τον πολιτισμένο κόσμο, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια διεθνής δύναμη καταπολέμησης των ναρκωτικών, η οποία θα έχει τη δυνατότητα, αλλά και την εξουσιοδότηση να επεμβαίνει παντού. Σε τοπικό επίπεδο να αυξηθεί η προσπάθεια πρόληψης και να αρχίσει από το Δημοτικό Σχολείο. Οι γονείς των παιδιών που παρασύρθηκαν στον κλοιό του θανάτου να έχουν το θάρρος να καταγγέλλουν αμέσως κάθε παρουσιαζόμενο κρούσμα στις αρχές.
Να δημιουργηθούν στις έδρες κάθε νομού μονάδες απεξάρτησης και να ληφθεί μέριμνα για την επανένταξη αυτών στην κοινωνία.
Σε μερικά κράτη αφού είδαν ότι τα κατασταλτικά μέτρα δεν απέδωσαν, άφησαν ελεύθερες ορισμένες κατηγορίες ελαφρών ναρκωτικών ή παράγωγων και λένε ότι ο αριθμός των χρηστών άρχισε να μειώνεται. Δεν συνηγορώ γι’ αυτή τη λύση αλλά με απασχολεί περισσότερο σαν έλληνα πολίτη, το βαρύ φόρο που πληρώνουμε σε ζωές εκτός από τα δαπανώμενα χρήματα. Ας κηρύξουμε σταυροφορία όλοι μας κι ας προσπαθήσουμε να σπάσουμε τα κυκλώματα των εμπόρων ναρκωτικών, γιατί αν σήμερα χτυπάει για άλλους η καμπάνα, δεν γνωρίζουμε αν αργότερα χτυπήσει και στην αυλή μας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ