Τι θα κάνουν φέτος οι γιαγιάδες στο χωριό που δεν θα στολίσουν τον Επιτάφιο; Όλο τον χρόνο αυτό περιμένουν. Για αυτό ζουν! Ειδικά τα τελευταία χρόνια με τα smartphones τα εγγόνια τους τραβούν φωτογραφίες και προβάλουν τον στολισμό του Επιταφίου μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα κοινό πολύ ευρύτερο των πιστών κάθε ιερού ναού.
Σε αρκετά μέρη της χώρας το Πάσχα είναι εκείνη η περίοδος του χρόνου που τα παιδιά και τα εγγόνια ταξιδεύουν από τα αστικά κέντρα προς την ελληνική περιφέρεια για πρώτη φορά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Δεν είναι μόνο ο Επιτάφιος λοιπόν, είναι ο καιρός που παππούδες και γιαγιάδες βλέπουν ξανά τα εγγόνια, σχεδόν ένα χρόνο μεγαλύτερα, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις για 15 ολόκληρες ημέρες, που είναι κλειστά τα σχολεία.
Μια εβδομάδα με τα σαρακοστιάνα εδέσματα και μετά με την παραδοσιακή μαγειρίτσα, το αρνάκι που τρώγεται 3-4 ημέρες, τις ιστορίες που λέγονται και ακούγονται, οι οποίες φέρνουν πιο κοντά την Ελλάδα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας. Για αυτό ήδη από την Πρωτοχρονιά ή ακόμη πιο πριν κάθε χρόνο τίθεται με προσμονή το ερώτημα: Πότε πέφτει εφέτος το Πάσχα;
Αλλά δεν είναι μόνο οι γιαγιάδες που περιμένουν να στολίσουν τον Επιτάφιο και οι παππούδες για να πουν τις ιστορίες στα εγγόνια τους!
Πριν λίγο καιρό ακούγαμε τους καρναβαλιστές να λένε «εμείς για αυτό ζούμε όλο τον χρόνο». Για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς. Και δεν είναι υπερβολή! Η προετοιμασία του επόμενου καρναβαλιού ξεκινά κάθε χρόνο από την Καθαρά Δευτέρα. Το ερώτημα για αυτούς είναι: Πότε πέφτει του χρόνου η Αποκριά;
Κι αν οι Απόκριες και το Πάσχα είναι κινητές εορτές, υπάρχει κάτι άλλο που εδώ και 75 χρόνια ήταν αμετακίνητο χρονικά: οι μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Οι φίλαθλοι μπορούσαν να κάνουν το πρόγραμμα τους να κανονίσουν ταξίδια ή απλά την ψυχαγωγία τους με βάση αυτές τις διοργανώσεις.
Από την αρχή της αθλητικής σεζόν ήξεραν πότε είναι ο τελικός του champion’s league, καθώς και τις ημερομηνίες για Μουντιάλ, Euro, Copa America, Copa Africa τα επόμενα χρόνια. Ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ το καλεντάρι της χρονιάς είναι γεμάτο από ημερομηνίες, από γεγονότα που εκατομμύρια φιλάθλων ζουν για αυτά.
Σε κάποιους μπορεί να φαίνεται υπερβολικό που μιλάμε για τον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων του δυτικού κόσμου, τη στιγμή που εκατομμύρια ανθρώπων αγωνιούν για το επαγγελματικό τους μέλλον. Από αυτό ζουν και για αυτό ζουν. Και σε αυτή την περίπτωση το κοινό σημείο είναι βεβαιότητες που ανατρέπονται λόγω της πανδημίας. Μπορεί σύντομα να επιστρέψουμε στη λεγόμενη κανονικότητα. Αλλά θα είναι μια νέα κανονικότητα.
Αν οι παππούδες και οι γιαγιάδες της ελληνικής περιφέρειας είναι δύσκολο να αλλάξουν βεβαιότητες και να μάθουν να ζουν για άλλα πράγματα πέραν αυτών για τα οποία ζούσαν, όλοι οι υπόλοιποι θα κληθούμε να επανεξετάσουμε τις βεβαιότητές μας. Αν ζούσαμε μόνο για τις μεγάλες γιορτές, τα ταξίδια, το ποδόσφαιρο, το snowboard τις βόλτες για shopping,την καριέρα, οφείλουμε να βρούμε και άλλες επιλογές.
Πιο κοντινές, πιο οικονομικές, λιγότερο μαζικές ή λιγότερο μακροπρόθεσμές. Να μην αρκούμαστε στις βεβαιότητές μας για αυτά που μας αρέσουν και δεν μας αρέσουν, που βασίζονταν σε κάποιες άλλες βεβαιότητες. Να μάθουμε να ζούμε για περισσότερα.
*Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος εργάζεται ως σύμβουλος επικοινωνίας και πολιτικής διαχείρισης και είναι Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Πηγή: dailypost.gr