Τη στήριξη των Ελλήνων Ευρωβουλευτών στη υιοθέτηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης «Just Transition Fund», ζητά ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης με επιστολή του.
Η συγκεκριμένη πρόταση, στήριξης περιοχών μεγάλης εξάρτησης από την εκμετάλλευση του άνθρακα και οι οποίες βρίσκονται σε μετάβαση, περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες τροποποιήσεις της οδηγίας 2003/87/EC για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Αναλυτικά η επιστολή:
ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση της οδηγίας 2003/87/EC – ψήφιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης»
Αγαπητέ κ/κα. Ευρωβουλευτή,
Tις επόμενες ημέρες, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της οδηγίας 2003/87/EC για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συγκεκριμένη συζήτηση και ψηφοφορία που θα διαμορφώσει την τελική πρόταση του ευρωκοινοβουλίου, πέραν όλων των άλλων, περιλαμβάνει την πρόταση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης «Just Transition Fund», το οποίο θα υποστηρίζει τις περιφέρειες εκείνες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από την εκμετάλλευση του άνθρακα.
Τα επόμενα χρόνια, δεδομένου πως οι εφαρμοζόμενες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή θα επιφέρουν σοβαρούς κραδασμούς σε αρκετές τοπικές οικονομίες που εξαρτώνται έντονα από την εκμετάλλευση του άνθρακα, απαιτείται ένα σοβαρό καθεστώς στήριξης αυτών των περιοχών, αλλά και επαναπροσδιορισμού των παραγωγικών και αναπτυξιακών προτεραιοτήτων τους.
Στην περιοχή μας ήδη βιώνουμε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση (30% ανεργία, 70% ανεργία των νέων), η οποία είναι αποτέλεσμα του μονοδιάστατου μοντέλου ανάπτυξης, που στηρίχθηκε στην εκμετάλλευση του λιγνίτη, ενώ τα επόμενα χρόνια, με την περαιτέρω και σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος, αναμένεται η κρίση να μεγαλώσει, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΤΕΕ Δ. Μακεδονίας, η απόσυρση 300 MW λιγνιτικής ισχύος, θα στερήσει από την τοπική οικονομία 83 εκ. ευρώ ετησίως και θα προκαλέσει απώλεια 1559 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.
Επίσης, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ από την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ), η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία που προέρχεται από τη δραστηριότητα της εξόρυξης – παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η οποία εντοπίζεται στις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) Κοζάνης και Φλώρινας, για το έτος 2011 ανήλθε συνολικά σε 1.360 εκ. €, (συμβολή κατά 45,35% και 34,49% στην Α.Π.Α των δύο Π.Ε. αντίστοιχα), ενώ η αντίστοιχη απασχόληση στον τομέα της εξόρυξης – παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 6.000 περίπου θέσεις εργασίας. Υπογραμμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και ειδικότερα οι ενεργειακοί νομοί της, συγκεντρώνουν ήδη τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά.
Σύμφωνα με το WWF και τον «Οδικό Χάρτη μετάβασης στη Μεταλιγνιτική περίοδο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», η προγραμματισμένη απόσυρση 3.500 MW λιγνιτικών μονάδων που λειτουργούσαν στην περιοχή, θα οδηγήσει σε απώλεια 6.128 θέσεων εργασίας και 1,14 δισ. ευρώ τοπικού εισοδήματος.
Θεωρώ πως η υιοθέτηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης δίνει μια ουσιαστική προοπτική στην περιοχή μας, ενώ παράλληλα συμβάλλει καταλυτικά, ώστε να ξεκινήσει ένας οργανωμένος διάλογος σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σταδιακού περιορισμού της λιγνιτικής δραστηριότητας.
Στον Δήμο Κοζάνης έχουμε ξεκινήσει, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς, την προσπάθεια ενεργοποίησης ενός δομημένου και οργανωμένου διαλόγου για την μετάβαση της περιοχής μας σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, μακροπρόθεσμα δίκαιο και αειφόρο, σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ζητήσω να στηρίξετε την υιοθέτηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, αφού κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την βιωσιμότητα και το μέλλον μιας περιοχής που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μας τις προηγούμενες δεκαετίες.
O ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ